Pipa Club Constanta FORUM INTERZIS PERSOANELOR SUB 18ANI
Forum al fumatorilor si colectionarilor de pipa din Romania. Interzis persoanelor sub 18 ani.
Lista Forumurilor Pe Tematici
Pipa Club Constanta FORUM INTERZIS PERSOANELOR SUB 18ANI | Reguli | Inregistrare | Login

POZE PIPA CLUB CONSTANTA FORUM INTERZIS PERSOANELOR SUB 18ANI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil cataliina67
Femeie
25 ani
Buzau
cauta Barbat
24 - 71 ani
Pipa Club Constanta FORUM INTERZIS PERSOANELOR SUB 18ANI / Pipa si tutunul in traditia romaneasca / Tehnologia producerii tutunului, soiuri etc. Moderat de Dan, colyalbaitz, pintea
Autor
Mesaj Pagini:  1 2
Stefan
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1325
Soiurile
Tipurile de tutun din Romania :
a.)oriental(Djebel 123)
b.)oriental(Molovata 94)
Aceste 2 specii dau tutunul de cea mai buna calitate pe solurile nisipo-lutoase insorite din Oltenia,Dobrogea, si estul Moldovei.Din el se produc tigari fine si havane.
c.)Semioriental  Ghimpati 55, Ghimbati 69,pe solurile
mijlocii din sudul Moldovei si sud-estul Munteniei ,tutunul este de buna calitate.
d.)Virginia  Virginia 196, Virginia 207, pe solurile profunde ,  permeabile si cu fertilitate scazuta din sudul Olteniei si pe solurile aluviale de pe Mures , produc tutun de calitate superioara  pentru tigari fine si pipa.
e.)Burley  Burley 114, Burley 194, Tenessee 86,pe soluri lutoase,fertile in centrul si nord-vestul Transilvaniei, produc tutun de calitate medie pentru tigari.
f.)Mare Consum Banat  13, Banat 95, Baragan 132, pe solurile lutoase , fertile  din nord-vestul Banatului, Crisana si Campia Baraganului, tutunul produs este destinat tigarilor comune, fiind de calitate inferioara.


_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
… spunea Mark Twain

pus acum 16 ani
   
Stefan
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1325
RECOLTAREA
    Frunzele de tutun se considera deja maturizate si pot fi recoltate la a 50-60-a zi dupa plantare. Maturizarea (coacerea) frunzelor de tutun are loc treptat, de jos in sus.
Recoltarea se efectueaza la asa-zisa maturizare tehnologica.
In aceasta perioada frunzele capata o culoare deschisa, devin compacte,fragile, marginile sunt lasate in jos, se separa usor de la tulpina plantei.
- Recoltarea frunzelor se efectueaza in cateva etape (4 - 5),
la maturizarea tehnologica.
- Recoltarea se efectueaza dimineata, dupa scuturarea rouai, sau in orele de dupa-masa. Prioritate are ultima (frunzele contin mai putina apa si mai multe substante de rezerva, se ingalbenesc mai repede la prefermentare, asigura o materie prima de o inalta calitate).
- Pe timp posomorat, recoltarea se poate efectua pe tot parcursul zilei.


_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
… spunea Mark Twain

pus acum 16 ani
   
Stefan
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1325
IMPORTANTA
Tutunul se cultivă pentru frunzele sale utilizate în obţinerea produselor de fumat şi prizat: ţigarete, tutun de pipă, ţigări de foi, tutun pentru prizat, tutun pentru mestecat etc.
Din frunzele bogate în nicotină se prepară praful de tutun şi apoi soluţia de tutun folosită ca insecticid, sau, se extrage acidul nicotinic (vitamina PP) utilizat în industria farmaceutică, pentru tratamentul unor afecţiuni, printre care şi pelagra. Tot din frunze se extrage acidul citric, care la „mahorcă'' se găseşte în proporţie mare (10 -15%).
Seminţele de tutun conţin 35 - 45% ulei semisicativ, care poate fi extras şi folosit în alimentaţia oamenilor sau în industria vopselelor.
Valorificând economic unele soluri cu potenţial productiv mai redus (soluri nisipoase, erodate), tutunul asigură venituri deosebit de mari, ceea ce îi măreşte importanţa agrofitotehnică.
Deşi, în mod justificat, se desfăşoară o campanie împotriva fumatului, deoarece nicotină şi substanţele care rezultă în procesul arderii aduce mari prejudicii sănătăţii oamenilor, până în prezent nu s-au înregistrat scăderi semnificative ale numărului fumătorilor. Pentru a reduce din efectele negative ale fumatului asupra organismului uman, se încearcă obţinerea de soiuri de tutun şi ţigarete al căror efect asupra fumătorilor să fie redus la minimum sau anihilat complet.


_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
… spunea Mark Twain

pus acum 16 ani
   
Stefan
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1325
COMPOZITIA CHIMICA

Aceasta determină calitatea produselor, fiind influenţată de însuşirile soiului, de factorii de mediu (climă şi sol), vârsta plantei, poziţia frunzei pe tulpină etc. şi poate fi îmbunătăţită pe diferite căi.
Substanţa uscată a frunzelor de tutun este formată din 75 - 92% compuşi organici şi 8 - 25% compuşi minerali.
Compuşii organici sunt alcătuiţi din hidraţi de carbon solubili şi insolubili, compuşi azotaţi, acizi organici, răşini şi uleiuri eterice, iar cei minerali din compuşii calciului şi potasiului.
Hidraţii de carbon solubili reprezintă 2 - 27% din substanţele organice, în funcţie de soi şi condiţiile de vegetaţie şi influenţează în mod deosebit însuşirile fumative ale tutunului. Un conţinut, ridicat în hidraţi de carbon solubili se găseşte în tipul de tutun Virginia (27%), mijlociu la tipul oriental (19 - 20%) şi redus la tipul de mare consum (2 - 3%). Prin arderea hidraţilor de carbon solubili se formează acizi organici, aldehide, fenoli şi alte substanţe care îmbunătăţesc aroma şi gustul tutunului. Celuloza (7 - 8%) are rol principal în întreţinerea arderii.
Substanţele organice cu azot oscilează între l - 6% din substanţa uscată; conţinut mai redus se înregistrează Ia soiurile cu frunze de culoare galbenă (1-2%), moderat fa cele cu frunze roşii (2 - 3%) şi conţinut ridicat la cele cu frunze de culoare închisă (peste 3).
Substanţele albuminoide, în cantitate mare, influenţează negativ calitatea tutunului; prin ardere, ele imprimă gust şi miros neplăcute. Tutunurile pentru ţigarete din tara noastră conţin 6 - 10% substanţe albuminoide, iar cele pentru ţigări de foi între 11 şi 17% albumine din substanţa uscată.
Pentru calitatea tutunului prezintă o deosebită importanţă raportul între hidraţii de carbon solubili şi substanţele albuminoide, exprimat în valori procentuale din substanţa uscată, raport denumit coeficientul Smuk. Cu cât acest coeficient este mai mare, cu atât calitatea tutunului este mai bună. La soiurile de calitate superioară coeficientul Smuk este de 1,8 - 3, pe când la cele de calitate inferioară se situează sub cifra 1.
Aminoacizii ocupă 0,25 - 0,58% din substanţa uscată şi au acţiune pozitivă asupra fumatului, îndeosebi la tutunul pentru ţigări de foi.
Nicotină (C10H14N2)  este principalul alcaloid din frunzele de tutun, influenţând, în cea mai mare măsură, calitatea tutunului şi sănătatea organismului uman. Mahorcă (Nicotiana rustica) conţine 8 - 16% nicotină, în timp ce tutunul (N. tabacum) numai 0,3 - 5,0%, cu diferenţieri în funcţie de tipul de tutun: 0,3 -1,0% ia tipul oriental; l - 2% la tipul semioriental şi Virginia; 1,5 - 2,5% la tipul de mare consum şi 2,5 - 5% la tutunul pentru ţigări de foi. Conţinutul în nicotină este mai mare în condiţii de climă umedă, pe soluri mai grele şi mai reci, pe cele fertilizate abundent cu azot şi mai mic în condiţii de clima secetoasă şi pe soluri slab aprovizionate cu azot (N. ANIŢIA, 1975). Alături de nicotină se mai găseşte nornicotina şi anabasina.
Nicotină se găseşte în toate organele plantei, cu excepţia seminţelor mature, dar depăşeşte 66,5% în frunze. Conţinutul frunzelor în nicotină este influenţat de poziţia acestora pe tulpină. Locul de sintetizare a nicotinei în plantă este coletul şi nu rădăcina plantei (F. CRESCINI, 1969).
Acizii organici (malic, citric, oxalic etc.) provin din transformările amidonului şi zahărului, reprezentând 12 - 16%. Rolul acestora asupra calităţii tutunului nu este precizat pe deplin, dar se pare că au rol pozitiv asupra arderii.
Răşinile şi uleiurile eterice imprimă tutunului aromă, însuşire de foarte mare importanţă pentru calitatea frunzelor. Cantitatea de răşini oscilează între 2 şi 16% (3 - 8% la soiurile româneşti), iar cantitatea de uleiuri eterice este de 0,047% la tipul de mare consum şi 1,2% la tipul oriental (N. ANIŢIA, 1974). Substanţele aromate din frunze se pun în evidenţă prin tratamente tehnologice aplicate frunzelor de tutun după recoltare (dospire, uscare, fermentare).
Substanţele minerale oscilează între 8,5% şi 23,0% (TRIFU, 1953) şi sunt alcătuite din circa 35% CaO şi 30% K2O şi alte elemente. La un conţinut mediu de 17% substanţe minerale din substanţa uscată a frunzei, potasiul reprezintă 5%, calciul 6%, iar magneziul - 1,5% (CRESCINI, 1969). Conţinutul frunzei în substanţe minerale este influenţat de conţinutul acestor substanţe în me¬diul nutritiv, cu implicaţii la stabilirea fertilizării.
Potasiul are influenţă pozitivă asupra arderii, urmat de calciu; clorurile şi sulfaţii influenţează negativ arderea.
Compoziţia chimică prezentată se referă la frunzele recoltate la ma¬turitatea tehnică a tutunului (stadiu în care se recoltează.


_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
… spunea Mark Twain

pus acum 16 ani
   
Stefan
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1325
RASPANDIRE
În prezent tutunul se cultivă pe toate continentele, în unele ţări pe mari suprafeţe, în altele pe suprafeţe mici.
Faţă de perioada 1979 - 1981, când se cultivau în lume 4,02 milioane ha cu tutun, în perioada 1988 - 1990 s-a ajuns la o suprafaţă de 4,89 milioane ha, cu o producţie medie de 1.407 kg/ha, suprafaţă care a fost şi în anul 2001 de 4,21 mii. ha, cu o producţie medie de 1.517 kg/ha.
Ţări mari cultivatoare de tutun sunt: China cu peste 1,52 milioane ha, India cu peste 0,45 milioane ha, SUA cu peste 0,172 milioane ha şi cu producţia medie cea mai mare (2.593 kg/ha).
În România, suprafeţele şi producţiile medii se prezintă în tabelul 8.1. Cele mai mari suprafeţe, cultivate cu tutun sunt întâlnite în judeţele din sudul ţării, unde se află circa 60% din suprafaţa totală; în Moldova se cultivă circa 20%, iar în Câmpia de Vest şi Transilvania, circa 20%.
Ca produs industrial, tutunul a fost cunoscut în Europa numai după descoperirea Americii de către Cristofor Columb (1492), iar ca plantă cultivată a fost descoperit în Mexic, în anul 1519, cu ocazia explorării acestei zone.
În Europa primele seminţe de tutun se presupune că au fost aduse de călugărul Ramon Pane în Spania (1518), iar mai târziu de Francesco Hernandez de Toledo, la întoarcerea din America în anul 1559, sub numele de "Tabaco" (după numele instrumentului cu care se fuma în insulele Caraibe).
În Franţa seminţele de tutun au fost aduse de călugărul Andre Tevet, în anul 1556 din Brazilia. Tutunul a primit numele ştiinţific de Nicotiana în onoarea lui Jean Nicot ambasadorul Franţei în Portugalia, care a studiat proprietăţile medicinale ale plantei. Pe lângă aceste denumiri, tutunului i s-a spus „Iarbă Sfântă”, „Iarbă Sacră”, „Iarbă Divină”, „Iarba Ambasadorului”, „Iarba Reginei” etc.
În România, tutunul a fost semnalat în Transilvania la jumătatea secolului al 16-lea, în Muntenia la jumătatea secolului al 17-lea, iar în Moldova, la 1652, se practica fumatul, în anul 1879 se înfiinţează Monopolul asupra culturii şi fabricării tutunului, iar în anul 1929 ia fiinţă Casa Autonomă a Monopolului (C.A,M.), în prezent, peste 90% din suprafaţa cultivată cu tutun este contractată de Societatea Naţională "Tutunul Românesc" S.A. care acordă stimulente cultivatorilor.


_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
… spunea Mark Twain

pus acum 16 ani
   
Stefan
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1325
IARASI DESPRE SOIURI

Soiurile de tutun au rezultat din hibridarea a două sau mai multe varietăţi, având particularităţi morfologice, biologice şi calitative care le grupează în tipuri de tutun: oriental, semioriental, Virginia, de mare consum, Burley, pentru ţigări de foi.

Tipul oriental se caracterizează prin frunze mici (lungimea frunzelor la etajul mijlociu, 20 - 25 cm), precocitate mare (de la plantare - înflorire, 50 - 65 zile), ţesutul frunzelor catifelat şi elastic; conţinutul în nicotină scăzut; conţinutul în hidraţi de carbon solubili ridicat; aromă şi gust plăcute la fumat. După uscare predomină culorile galbenă, galben-portocalie şi roşie-deschisă. Capacitatea de producţie este mică (1.100 - 1.400 kg frunze uscate la ha), dar calitatea este superioară. Sunt recomandate în cultură soiurile: Djebel R.P. 123, Molovata 94, Molovata 178, Djebel 212, Djebel 252, Djebel 143.

Tipul semioriental are frunzele mai mari (lungimea frunzelor la etajul mijlociu, 25 - 32 cm), perioada de vegetaţie mai lungă (de la plantat la înflorit 75 -80 zile), ţesut foliar elastic, conţinut în nicotină mai ridicat, conţinutul în hidraţi de carbon solubili mai scăzut, decât la tipul oriental. Prin uscare frunzele se colorează roşcat, asigurând ţigarete de calitate mijlocie şi consum mare. Capacitatea de producţie este mai ridicată (1.500 — 2.000 kg/ha frunze uscate), având şi o mare plasticitate ecologică. Se cultivă soiul Ghimpaţi RP 55, Ghimpaţi 111.

Tipul Virginia se caracterizează prin frunze mult mai mari (lungimea frunzelor la etajul mijlociu, 40 - 50 cm), perioada de vegetaţie mijlocie (de la plantat la înflorit 60 - 85 zile), conţinut mijlociu de nicotină, conţinut în albumine scăzut. Prin uscare artificială se obţin frunze galbene de diferite nuanţe, cu aromă fină, gust plăcut. Asigură producţii mari şi constante de frunze uscate (1.800 -2.400 kg/ha), soiurile având mare plasticitate ecologică. Frunzele acestor soiuri se folosesc pentru obţinerea de ţigarete de calitate superioară, în România sunt recomandate soiurile Virginia 1.173, Virginia 196, Virginia RP 207, Virginia 180.

Tipul Burley se caracterizează prin plante cu frunze mari, perioada de vegetaţie lungă (de la plantat la înflorit, 85 - 90 zile;, conturul plantei conic, capacitate de producţie ridicată (peste 2.000 kg/ha frunze uscate). Frunza este fină, elastică, cu capacitate mare de absorbţie şi reţinere a sosurilor, pretabilă la obţinerea ţigărilor de foi. Se cultivă soiurile: Burley 114 şi Burley 235 Burley 224, Tenessee 86.

Tipul de mare consum grupează soiuri cu frunzele mari, perioada de vegetaţie lungă, conţinut ridicat în nicotină (l - 5%), dar redus în hidraţi de carbon solubili. Frunzele uscate produc un tutun de culoare roşie până la castanie-brună. Capacitatea de producţie este mare (1.800 - 2.400 kg/ha frunze uscate). Se obţin ţigarete de calitate mijlocie şi inferioară. Se cultivă soiurile Banat - 13, Banat RP 125, Bărăgan- 132, Bărăgan 133, Bărăgan 185, Banat 95.

Tipul pentru ţigări de foi este caracterizat prin soiuri cu frunze mari, elastice, nefragile, potrivite pentru confecţionarea ţigărilor de foi. Sunt folosite soiurile Havana şi Sătmărean.


_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
… spunea Mark Twain

pus acum 16 ani
   
Stefan
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1325
RECOLTAREA

Frunzele de tutun se recoltează la maturitatea tehnică, adică atunci când au ajuns la dezvoltarea maximă şi au cel mai ridicat conţinut de substanţe organice şi minerale. Maturarea frunzelor se face treptat şi recoltarea este eşalonată, înregistrându-se o diferenţă de 20 - 23 zile între maturarea frunzelor de Ia bază şi a celor din vârful plantei.
La soiurile de tutun cultivate în tara noastră se deosebesc pe tulpină cinci etaje de frunze (tab. 8.8.). Mai mult de 60% din recoltă este asigurată de frunzele dispuse în etajul de mijloc şi în vârf. Zona de vârf asigură numai 12% din recoltă, iar zona de la bază numai 10% (fig. 8.3.).

Maturarea tehnică a frunzelor se evidenţiază, din punct de vedere morfologic, prin culoarea verde mai deschisă a lor, prin pierderea luciului, apariţia de pete de culoare gălbuie spre vârf şi pe margini, căderea perişorilor, răsfrângerea marginilor limbului, suprafaţa limbului lipicioasă, iar uneori se produce băşicarea acestuia. La maturarea tehnică frunzele, se rup cu uşurinţă de pe tulpină.

Soiurile de tutun pentru ţigarete se recoltează într-un stadiu mai avansat de maturare, asigurându-se frunze mai elastice şi rezistente, de culoare mai deschisă; recoltarea soiurilor cu frunze mari, pentru ţigarete, se face când o treime din suprafaţa limbului foliar s-a îngălbenit; soiurile de tip Virginia se recoltează când două treimi din suprafaţa limbului este de culoare galbenă-deschisă; soiurile selecţionate pentru aroma lor caracteristică se recoltează mai de timpuriu, când se observă pete rotunde de culoare galbenă pe suprafaţa limbului; soiurile cultivate pe soluri fertile se recoltează la maturitatea completă; soiurile pentru ţigări de foi se recoltează mai de timpuriu, la începutul maturării tehnice; pe terenuri cu fertilitate mai redusă, recoltarea se face înainte de apariţia pe frunze a petelor de culoare galbenă; pe timp de secetă se grăbeşte recoltarea frunzelor, în anii ploioşi recoltarea frunzelor se amână; în cazul atacului de boli sau dăunători, recoltarea frunzelor se face chiar înainte de maturarea tehnică

Recoltarea se desfăşoară în condiţii optime numai după ce se evaporă rouă de pe plante, în mai multe etape (5 - 6), la intervale de 6 - 7 zile. La o singură recoltare se deprind de pe plantă 2-7 frunze (mai puţine la baza tulpinii, mai multe spre vârf). La soiurile de tipul Virginia se recoltează numai câte două frunze, în timp ce Ia soiurile de mare consum recoltarea se face în mai puţine etape (3 etape); în prima etapă se recoltează frunzele de Ia baza plantei; în etapa a doua cele de Ia mijloc şi în etapa a treia frunzele de la vârful plantei.
Recoltarea manuală se efectuează rupând frunză cu frunză în direcţia laterală şi în jos, pentru a nu vătăma tulpina. Frunzele se lasă la marginea lanului pentru câteva ore pentru o uşoară vestejire, apoi se încarcă în coşuri sau lăzi, cu peţiolul către pereţi şi se transportă la platformele de depozitare. La recoltarea manuală muncitorii pot fi transportaţi pe platforma unei maşini speciale (Balthes), frunzele depozitându-se în buncăre speciale.
Recoltarea mecanizată. Există şi maşini care recoltează mecanizat frunzele, dar în acest caz se lasă un număr de 9 - 10 frunze pe plantă, care se maturează mai uniform şi pot fi recoltate la o singură trecere, tulpinile fiind tocate şi încorporate în sol. Grăbirea maturării, ca şi uniformitatea acesteia se pot realiza tratând plantele cu Ethrel (acid 2-cloro-etiI-fosforic), datorită căruia frunzele se îngălbenesc după 3-5 zile de la tratament, facilitând recoltarea mecanizată. Se utilizează 1350 -2.250 g Ethrel s.a. în 400 - 500 l apă/ha (M. IRIMIA.1977). Recoltarea mecanizată este recomandată la soiurile cu frunze mari (Virginia, Burley, de mare consum).


_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
… spunea Mark Twain

pus acum 16 ani
   
Stefan
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1325
INSIRATUL, FERMENTAREA SI USCREA FRUNZELOR

După recoltare frunzele de tutun sunt supuse unor operaţiuni fizice şi biochimice care determină calitatea fumativă a lor, însuşire ce se pune în evidenţă în fabricile care le prelucrează.
Înşiratul frunzelor este prima operaţiune cu care începe acest lung proces de pregătire şi constă în introducerea manuală sau mecanizată a unor sârme sau sfori prin nervurile lor (fig. 8.4). Cu ocazia înşirării frunzele se sortează după mărime, grad de maturare, integritate, atac de boli sau dăunători etc.
După mărime, frunzele se sortează în: mari, mijlocii şi mici, iar cele atacate, de boli şi dăunători se înşiră separat. Înşiratul pe sfoară sau pe sârmǎ, manual, se face cu ajutorul unui ac special (andrea), iar mecanizat cu ajutorul unei maşini de înşirat (MTS-2), care lucrează pe principiul maşinii de cusut.
Lungimea sforilor sau a sârmelor este de 4 m, din care 3,5 m, prezintă lungimea de înşirare, iar 0,5 m, partea cu care şirele se leagă pe gherghefuri, pe cărucioare sau pe alţi suporţi.
Frunzele mari se înşiră faţă la faţă lăsând circa l cm între nervuri pentru aerare cât mai bună, iar frunzele mici se înşiră cu faţa la partea dorsală.
Astfel pregătite, frunzele încep procesul de dospire (fermentarea în verde) şi de uscare. Prin dospit şi uscare se îmbunătăţesc şi se fixează în frunzele de tutun însuşirile de calitate specifice soiului şi dezvoltate în timpul perioadei de vegetaţie în câmp, în raport cu condiţiile de climă şi sol.
Prin conducerea raţională a acestor procese tehnologice se pot corecta multe din defectele pe care le posedă tutunul recoltat din câmp.
Dospirea (sau fermentaţia în verde) reprezintă un complex de procese şi reacţii din frunzele de tutun care determină îngălbenirea şi îmbunătăţirea calităţii lor. Factorii care determină transformările sunt: temperatura şi umiditatea.
Temperatura optimă în timpul dospirii este cuprinsă între 25 - 36°C, iar umiditatea relativă a aerului între 75 şi 85%.
La recoltare frunzele conţin 80 - 85% apă, iar în timpul dospirii trebuie să se elimine 30 - 45% din aceasta apă. În zonele unde nu există condiţii naturale de dospire, acestea se creează prin adăposturi adecvate.
Durata procesului de dospire este de 2 - 4 zile la soiurile pentru ţigarete superioare şi ajunge la 21 zile la soiurile de tipul pentru ţigări de foi în funcţie de gradul de maturitate, temperatură şi umiditate.
În timpul procesului de dospire frunzele îşi continuă procesele, de respiraţie şi transpiraţie. Se înregistrează transformarea substanţelor organice complexe în substanţe simple. Amidonul se hidrolizează, se degradează substanţele albuminoide şi clorofila, îmbunătăţindu-se continuu calitatea tutunului. Nicotină nu suferă schimbări importante, dar creşte în schimb, proporţia de acizi organici (citric şi acetic). Prin degradarea clorofilei se obţine îngălbenirea frunzelor, proces important pentru creşterea calităţii acestora.
La sfârşitul dospirii frunzele sunt de culoare galbenă, urmând fixarea acestei culori la soiurile pentru ţigarete sau transformarea culorii în maro la soiurile pentru ţigări de foi. La capătul acestui proces frunzele de tutun mai conţin 40 - 50% apă, care trebuie eliminată cât mai repede, mai ales la soiurile pentru ţigarete superioare şi la soiurile tipului Virginia a căror culoare trebuie să rămână galbenă-deschisă.
Tutunul pentru ţigări de foi este supus procesului de dospire un timp mai îndelungat, într-un mediu mai umed şi apoi, prin fixarea culorii, prin pierderea rapidă a apei, i se determină o culoare specifică.
Dospirea tutunului se face în şiruri, pe gherghefuri aşezate în încăperi cu un mediu optim de căldură şi umiditate sau în "năsadă" (frunzele se aşează cu cotorul în jos în straturi de 20 cm grosime) înainte de înşirare, în solarii sau în camere speciale.
Gherghefurile sunt rame aşezate vertical, între marginile cărora se întind şirurile de frunze, legate paralel. Dospirea se poate grăbi dacă se scot gherghefurile la soare 2-3 ore pe zi.
Fixarea culorii se face prin expunerea frunzelor direct la soare sau cu ajutorul curenţilor de aer, iar în cazul uscării la căldură artificială, prin ridicarea treptată a temperaturii până la 40°C şi coborârea umidităţii relative sub 50%.
Depăşirea temperaturii de 50°C slăbeşte activitatea fermenţilor şi provoacă coagularea complexului fermentativ, pierzându-se capacitatea de fermentare a tutunului, proces care urmează după uscare.
Uscarea frunzelor după dospire asigură fixarea culorii şi eliminarea apei, prevenind procesele de alterare. Prin uscare, umiditatea în frunze trebuie să scadă la 20 - 25%. Se practică uscarea pe cale naturală şi uscarea cu ajutorul căldurii artificiale (la soiurile tipului Virginia). Tutunul destinat pentru pipă sau ţigări de foi se usucă la umbră, sub acţiunea curenţilor de aer, într-o perioadă de timp mai lungă (4-6 săptămâni).
Uscarea la soare. Pentru aceasta, şirurile cu frunze se fixează pe gherghefuri mobile, afară, cu posibilităţi de a fi adăpostite pe timp de ploaie sau noaptea. Gherghefurile se ţin afară la soare, distanţate, pentru a asigura circulaţia aerului, iar noaptea sau pe timp de ploaie se adăpostesc în şoproane, pentru a le feri de picăturile de rouă sau ploaie care înnegresc frunzele.
În vederea dospirii şi uscării tutunului din tipurile orientale, semiorientale şi de mare consum se pot folosi solarii acoperite cu folie de polietilenă. Durata uscării la soare a frunzelor de tutun depinde de soi şi condiţiile privind temperatura şi umiditatea relativa din timpul uscării.
Uscarea tutunului Burley se realizează la umbră şi la curenţi de aer, în magazii construite, şoproane, solarii acoperite cu folie de polietilenă de culoare închisă. Durata de uscare a acestui tip de tutun este, de regulă, 30 - 40 zile în uscătorii la umbră şi 21 - 23 zile în solarii acoperite cu folie.
Uscarea cu ajutorul căldurii artificiale se practică la tutunul de tip Virginia asigurându-se o culoare deschisă frunzelor si caracteristici calitative deosebite.
Avantajele acestei metode de uscare constau în obţinerea unui produs de calitate bună, reducerea volumului de muncă, reducerea spaţiului necesar uscării şi reducerea duratei uscării.
Reducerea bruscă a proceselor vitale din frunzele de tutun în momentul îngălbenirii (trecerea la fixarea culorii) asigură un conţinut mai ridicat în hidraţi de carbon solubili.
Uscarea se face în uscătorii speciale în care se realizează atât dospirea, cât şi fixarea culorii.
În timpul dospirii şi uscării, în frunzele de tutun se petrec o serie de transformări biochimice care duc la îmbunătăţirea calitativă a lor. Astfel, în timpul dospirii şi uscării la tutunurile de culoare deschisă se pierd 11 - 18% din substanţa organică, datorită procesului de respiraţie, în special hidraţi de carbon, şi creşte procentul de substanţe minerale.
Hidraţii de carbon suferă transformări însemnate. Amidonul se transformă aproape în întregime în cursul procesului de dospire şi uscare în hidraţi de carbon solubili, sub acţiunea enzimelor (TRIFU, 1953).
Substanţele proteice, sub acţiunea enzimelor proteolitice, se scindează în substanţe cu moleculă mai mică, ajungând până la aminoacizi. Conţinutul în nicotină scade iar cel de acizi organici creşte, mai ales de acid citric şi acetic şi scade cel de acid malic, oxalic şi formic, mărindu-se elasticitatea frunzelor, însuşire importantă la tutunul pentru ţigări de foi.
Modificările culorii se datorează, procesului de degradare a pigmentului verde, ce intră în compoziţia clorofilei, ceea ce face să iasă în relief xantofila. Culoarea galbenă este un indicator foarte preţios pentru aprecierea diferitelor faze prin care trece frunza de la dospire şi până la uscare.
Păstrarea tutunului uscat. După ce recolta de frunze a fost dospită şi uscată, se pregăteşte pentru predare la centrele de recepţie. Şirurile sunt scoase de pe gherghefuri, se îndoaie în patru şi se fac legături de câte 3-5 şiruri (evenghiuri), evitându-se sfărâmarea frunzelor în timpul manipulării lor. Se verifică ca toate frunzele să fie bine uscate, în special nervura principală.
Păstrarea tutunului se poate face şi în baschii, care sunt poduri confecţionate din scânduri, dispuse la 15 - 20 cm de pardoseala magaziei. Pe aceste poduri se aşează evenghiurile sau şirele de tutun ordonate, cu folie îndreptate în acelaşi sens. Cu grosimea stratului de tutun se poate ajunge la 80 - 100 cm, după care se acoperă cu pânză de sac.
Păstrarea se face în camere uscate, ce pot fi ventilate la nevoie, fără mirosuri neplăcute care se pot imprima în frunzele de tutun. Urmează clasarea tutunului, alesul şi „păpuşitul”.
Alesul şi păpuşitul tutunului sunt operaţii pregătitoare în vederea predării recoltei la centrele de colectare. Ele încep, de regulă în luna octombrie. Se aleg frunzele după mărime, culoare, consistenţă, se netezesc şi se aşează în mănunchiuri de câte 20 - 25 care se leagă cu un fir de rafie, de pănuşi de porumb, de sfoară, tei topit etc., în apropiere de cotor, aceste mănunchiuri numindu-se „păpuşi”. Sunt aşezate în păpuşi frunzele soiurilor pentru ţigarete superioare şi cele de mare consum.
Frunzele se pot aşeza „în stos”, când se grupează ca şi în cazul păpuşii, dar nu se leagă Ia bază. La soiurile cu frunze mari se folosesc pachete de 10 - 12 frunze, iar ia cele cu frunze mici, de 25 - 30 frunze.
Aşezarea frunzelor „în fascicule” constă în formarea de pachete a 8 - 10 frunze, la soiurile din tipul pentru ţigări de foi, fără netezirea limbului şi care se leagă la bază cu o frunză de tutun.
Aşezarea frunzelor „în tonga” (vrac) se face după alegerea lor pe calităţi.
Frunzele aşezate într-o încăpere, cu cotorul în jos, în straturi de 20 cm grosime, formează „nǎsada”.
La soiurile orientale de cea mai bună calitate, frunzele se întind cu grijă şi se aşează cu regularitate una peste alta, modul de aşezare fiind în „păstaie”.
Fermentarea tutunului este ultima fază a prelucrării lui, premergătoare transformării industriale în produse consumabile (fumabile). Fermentarea are loc în depozitele şi fabricile de fermentare.
Tutunul, imediat după uscare, este lipsit de însuşiri fumatice: miros neplăcut, fumul este aspru, înţepător, amărui, lipsit de gust; se poate conserva, nefiind un produs stabil, în el continuând unele procese biochimice.
Transformarea tutunului într-un produs ameliorat, conservabil cu o compoziţie chimică stabilă se face prin procesele de fermentare. Fermentarea tutunului este sezonală şi extrasezonală sau industrială.
Fermentarea sezonală se face în timpul primăverii, când vremea se încălzeşte, folosindu-se procedeul fermentării în baloturi,, în butoaie sau lăzi, pe mese şi pe stelaje.
Fermentarea industrială (sau extrasezonală este metoda cea mai bună, întrucât procesul poate fi dirijat, indiferent de condiţiile anterioare, potrivit cerinţelor diferitelor tipuri şi categorii de tutun. Temperatura şi umiditatea din camere este controlată; fermentarea durează 12 - 21 zile, produsul având umiditatea de păstrare.
După fermentare tutunul se alege din nou pe calităţi, apoi este aşezat în baloturi de diferite forme şi mărimi şi expediat la fabrică unde este transformat în produse de fumat.
Producţia de frunze de tutun este destul de variabilă, în funcţie de tip şi condiţiile de cultură. Soiurile de tip oriental asigură producţii medii de 1.000 -1.500 kg/ha, iar cele de tip Virginia şi de mare consum până la 2.500 - 3.000 kg/ha frunze uscate.


_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
… spunea Mark Twain

pus acum 16 ani
   
Stefan
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1325
PASTRAREA RECOLTEI


Pastrarea tutunului uscat pana la predare, se face in incaperi lipsite de igrasie si umiditate, cu posibilitati de aerisire. Sisurile uscate se scot de pe gherghefuri sau din solarii, se indoaie in patru si se lasa 3-5 la un loc in asa numitele evenghiuri ( legaturi ). Sirurile astfel legate se reaseaza suspendate in magaziile sau incaperile destinate pastrarii. In timpul pastrarii sunt necesare controale repetate, pentru a se putea preveni orice mucegaire a foilor. De altfel, odata cu asezarea in depozite, sirurile se verifica observandu-se ca frunzele in special nervura mediana sa fie bine uscate.

Predarea recoltei: Pentru predare, foile de tutun se sorteaza dupa aspectul exterior, pe calitati tinandu-se seama la sortare de culoare, tesut, etaj, de sortarea sanatatii, de gradul de deteriorare a fibrelor, etc.. Pentru a nu se sfarama foile in timpul alegerii, tutunul se “umezeste” prin deschiderea usilor magaziilor sau pe timp uscat, prin tinerea lui in subsoluri.
Foile alese pe calitati se aseaza apoi in stos, procedeu simplu si economic de asezare a tutunului pe clase. Acest procedeu consta in suprapunerea foilor una peste alta, in acelasi sens, dupa ce au fost sortate si netezite. Se mai practica asezarea foilor in papusi ( 15- 25 foi ) sau in fascicule ( 8- 10 foi ).
Tutunul in stos cu o zi inainte de livrare, se ambaleaza in teancuri legate in panza, sau baloturi incadrate in sipci de lemn si se preda industriei, care supune foile mai departe procesului de fermentatie.


_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
… spunea Mark Twain

pus acum 16 ani
   
Stefan
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1325
BIBLIOGRAFIE:

1 Gh. Balteanu, V. Barnaure     – Fitotehnie – Editira Ceres 1979

2. I. V. Iancuschin                     - Fitotehnia – (cultura plantelor agricole)
                          - Editura de Stat 1951

3. Stoica Valer                          - Tehnologia produselor din tutun
                          - Editura Tehnica 1954

4. Maria Popescu, Traian Popa - Fitotehnie –manual pentru liceele agroindustriale
                                                                      - Editura Ceres 1988 (Bucuresti)

5.GH. BUCUR,Cultivarea tutunului,Chisinau,2001

6.Marcela Stefan,Ingineria ecosistemelor agricole, edit.ASE

7.Referate de pe site-ul


_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
… spunea Mark Twain

pus acum 16 ani
   
savaflorin
-

Din: suceava
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 45
stefane esti mare . Multumim pentru informatii

pus acum 14 ani
   
Stefan
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1325
Ma bucur ca pot ajuta. Plantele mele cresc cam incet in ultima perioada de timp, probabil pt ca locul nu este insorit as ca exo\plicatia d epe cutia de tutun de pipa de la final va fi :"Shade grown selected handblend Virginia tobaccos" "My own blend No. 2" "DCS Tobaccos" )

_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
… spunea Mark Twain

pus acum 14 ani
   
doruvasilachi
-

Din: Botosani
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 37
Salutare! Sa intelegem ca iti cultivi tutun de pipa ?

_______________________________________
Lasa-i zilei de maine grija ei!

pus acum 14 ani
   
Stefan
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1325
Da. Am 2 plante intr-un ghiveci si in August recoltez. Sa vedem ce va iesi

_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
… spunea Mark Twain

pus acum 14 ani
   
eugen1
-

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1
salutare
ma interezeaza si pe mine tehnologia de cultivare a tutunului,stiti cumva de unde pot sa o fac rost(completa)?
multumesc


pus acum 13 ani
   
Stefan
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1325
19.9 lei
Aceasta este ingura carte mai recenta in limba romana. Este mai mult decat suficienta pentru o plantatie mica. Succes. Daca te apuci de treaba, pune poze si pe la noi pe forum cu cultura ta.


_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
… spunea Mark Twain

pus acum 13 ani
   
AdrianCosmin
-

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 3
Ma gandesc ca anul viitor sa plantez tutun si din cate am vazut pe site (nu sunt sigur daca pot da link) o sa achizitionez

Monte Calm Brun, green stemmed, This one's for you PIPE lads, thin large or even huge leaf, it has never disappointed me, bolt upright reaching for the sky and always a good crop.


In descriere zice ca e potrivit pentru pipa . sunt in dubii , vad multe tutunuri pentru pipa virginia si ma intreb oare care ar fi mai indicat?

Virginia, cream stemmed, a good old faithful plant, the building block for cigarette smokers.


  A 2 a problema ar fi procedeele de dupa recoltare dar o sa ma prind cumva avand in vedere ca pachetul include instructiuni

Brun tobacco seeds and full instructions on how to grow, cure and preserve your tobacco.


Stefane , cum a iesit recolta? sunt curios !

Modificat de AdrianCosmin (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
Stefan
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1325
Crescutul tutunului e cel mai simplu nu are nevoie decat de soare si ploaie. Dupa ce recoltezi e mai greu. Trebuie fermentat si aici e greu. Al meu are gust dur...cam ca vinul de butuc, necizelat, poate nefermentat corespunzator...cu timpul voi mai citi si poate peste cativa ani va fi OK. Succes.

_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
… spunea Mark Twain

pus acum 13 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Salut stefane.Eu sunt cel cu care ai vorbit astazi pe messenger.Dupa ce am discutat cu tine am trecut pe varianta de fermentare intr-o cutie care a iesit identica cu ce am mai vazut pe aici.Sunt deja cateva ore de cand le-am bagat,frunzele,la fermentat.Aburi sunt inauntru,caldura este dar as avea nevoie sa stiu cam ce temperatura e optima pentru o fermentare mai rapida.Rapida insemnand cateva zile,sper sa nu dureze cateva luni.Am bagat o sonda de la un termometru inauntru intre frunze si am oprit caldura cam la 54 de grade ca nu stiu daca e bine sa o las mai mare si la o ora dupa deja sunt 58 grade fara sa am instalatia de incalzire bagata in priza.Sincer ma incanta ce am vazut inauntru dupa numai cateva ore.Frunzele s-au inmuiat bine,miroase intepator dar asta e bine semn ca fermenteaza,adevarul e ca imi muta nasul cand mai ridic ''acoperisul'' sa verific.Mai spune-mi daca trebuiesc aerisite din cand in cand adica sa opresc instalatia si sa scot frunzele afara sa mai respire aer curat sau nu.Astept cu interes raspunsurile tale mai ales ca ''fabrica merge'' si nu vreau sa dau gres.Mentionez ca am bagat 1 kg de frunze uscate,care aveau o oarecare umiditate in ele ce-i drept sa poata fi manevrate si sunt de tip virginia sigur.Bag si niste poze.


Deja mi-am dezvoltat o procedura dupa o zi de fermentat si anume pornesc inauntru caldura si aburi pana ajunge termometrul la 60 de grade si cand scade la 45 o pornesc din nou.Astazi 20-2 2011 mirosul este deja mai suportabil in incaperea unde fermenteaza.Mentionez ca inainte de a le baga in aceasta cutie frunzele au fost stropite usor cu apa,puse una peste alta si presate usor intre 2 scanduri timp de 2 zile in care s-a inceput procesul de fermentare.Metoda asta o citisem tot pe un forum despre tutun si intentionam sa continui asa pana erau gata dar am observat ca dupa 2 zile,prin metoda asta,riscam sa imi mucegaiasca frunzele ele neavand aer ca sa mai si respire in timpul fermentarii.Noroc de Stefan care mi-a sugerat sa trec pe varianta asta aplicata acum de mine.Stiam si de asta dar cred ca mi-era lene sa confectionez cutia care nu mi-a luat mai mult de o ora cu tot cu instalatie.Astazi deja culoarea frunzelor se vede  ca e schimbata si anume este mai inchisa.Din maro deschis cum erau cand le-am primit la pachet astazi deja bat spre maro inchis si probabil ca se vor mai inchide putin la culoare.
Am sa fumez zilnic cate o frunza sa constat cand sunt gata.Sper sa dispara curand ''duhneala'' aia din ele care seamana cu tigarile ieftine.Tutunul virginia este totusi de calitate superioara si sper sa nu dau gres din prima.
Practic eu fac teste pe acest kg de tutun si sper sa stabilesc un proces de fermentare optim si sa iasa ceva calitativ.
Revin cu informatii zilnic sa va tin la curent cu procesul de fermentare care pare cel mai important din toata schema asta.

Modificat de Iullius (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
Stefan
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1325
Acestea sunt indicatiile pe care le ofera cei de pe site0ul de unde iau eu seminte de tutun:

Curing Tobacco Leaves

Portable tobacco curing chamber fully assembledWhy should I cure my tobacco?
Curing tobacco is a means of removing any unpleasant smell that uncured tobacco has. You can smoke your tobacco without curing it if you don't mind the smell (not unlike herbal tobacco), but I'd advise against it. Curing tobacco doesn't take long and vastly improves the smell.

During my younger years, it was common practise of mine to pick up the ripened brown tobacco leaf that had fallen from the lower stem onto the ground, roll it into a cigarette and smoke it. Other allotment holders would sample the leaf with enjoyment. I don't know if it was the oudoor air, but no unpleasant smell spoilt the smoke.

I would further mention that one particular year I was late pulling up the stems after removing all the large leaf. It was after a frost had turned all the small leaf on the plant dark brown. I tried to see if this brown tobacco leaf could be smoked: it could, with a very strong cigar flavour for both Havana and Virginia. I have never followed this idea through, but how about one of you readers of this site giving it a try?

My next attempt at curing tobacco required a greenhouse. I calculated that it would require the whole of the British summer to cure the leaf. Because of this the curing took place the following summer after growing the crop. The principle was to suspend a platic sheet holding water near the top of the greenhouse. A small fan blew across the water, raising the humidity in the air. This system worked and is shown in my instructions, but I needed a system that would work much faster. I am impatient by nature and after months of growing I needed results and a smoke that wouldn't have heads turning whenever I lit up.

To cure your tobacco leaves, you'll need a tobacco curing chamber. You should avoid using wooden tobacco curing chambers as the smell of the wood will be absorbed into the tobacco. Further down this page I give full instructions for building your own portable tobacco curing chamber, just like the one in the picture above, that will cure 18 kilos (40 pounds) of tobacco leaves in just 4 weeks. This should cost you no more than about Ł50 / $75 using materials from boot sales or about Ł100 / $US150 using new materials and equipment. This chamber can be scaled up or down depending on the size of your tobacco crop.

Historical info
Hundreds of years ago, tobacco was smoked in pipes or was ground into snuff to be rubbed into the gums. Tobacco curing was unheard of. Tobacco wasn't smoked as cigarettes until cheap paper became available. The tobacco smoked back then must have smelled because it hadn't been cured.

The first clues to curing tobacco came from the old sailing ships that brought tobacco to Europe from the West Indies. The ships were in at sea for several weeks with tobacco on board. They were also in port for two or three weeks while the tobacco was loaded and unloaded. The heat and humidity were high and together with the salt air caused a natural fermentation in the bails of tobacco. By the time the tobacco reached our shores it was partially cured. From this, many different techniques for curing tobacco have been developed.

Drying and Colour Curing
The first stages in curing your tobacco leaves are the drying and colour curing of your tobacco to remove moisture and turn the leaf brown. Your tobacco leaves are about 90% moisture, so while each plant can give you 1 kilo (2 pounds) of tobacco leaves, the dried weight is only about 100 grams. Whilst drying, Virginia tobacco leaves will turn yellow and then brown. Green stemmed tobacco plants such as Havanna take longer to colour change and tend to go straight from green to brown.

Commercial tobacco companies put their tobacco leaves in large open-ended barns to allow the warm breeze to blow through and draw off the moisture. For the home grower, you can hang your tobacco leaves on canes or galvanised wire in a car port or other sheltered outdoor area. I normally hang my tobacco under overhead grapevines which shelter the tobacco leaves from the rain.

You can dry your tobacco indoors, but control the temperature carefully to avoid drying the tobacco too quickly. If you dry your tobacco too quickly, some of the green pigment may remain. The drying and colour curing of your tobacco is complete when the tobacco leaves have turned brown, and the mid-rib is bone dry and brittle.

There is no quick way to dry out your tobacco leaves. Ovens, microwaves and freezers do not really help and the best way to dry and colour cure your tobacco is to dry it naturally. You can speed up the process slightly by crushing the mid-rib, but be warned that the sap in the mid-rib is like an acid to the other tobacco leaves. If you crush the mid-rib, you must hang your tobacco up within a couple of hours.

Another way to speed up the drying and colour change process of your tobacco leaves is to stack them and cover them with a blanket or a rug to keep the heat in. The tobacco leaves will then sweat like compost, which speeds up the colour change. The pile needs turning daily, with the inner leaves moved to the outside. Damp leaves will need to be allowed to dry off before being put back into the pile. After about 5 days, the tobacco leaves can be hung out to dry as normal.

You could also lay the tobacco leaves out on the grass on a hot sunny day and they will dry within hours. Depending on the temperature, the humidity and the breeze, green leaves will turn yellow or yellow/brown, and yellow leaves will turn brown. You may be lucky enough to have green leaves turn completely brown. The main drawback to this method is that because the leaves are drying, they are losing their moisture. This makes them much lighter and one small gust of wind can carry your dried tobacco leaves away.

Building a Tobacco Curing Chamber and Curing Your Tobacco
Over the many years that I've been growing tobacco, I've experimented with many different methods of curing tobacco. As a result of this experience, I can now provide you with instructions for building your own very cheap and very effective portable tobacco curing chamber. This will cure about 18 kilos (40 pounds) of tobacco leaves in as little as 4 weeks and should cost you no more than Ł100 / $US150 using new materials and equipment, or half that if you use second-hand materials and equipment.

The aim of curing tobacco is to sweat the obnoxious smell from the tobacco leaves. To make tobacco leaves sweat you need to create a warm and humid environment. My portable tobacco curing chamber is ideal for this.

Tobacco curing chamber partially assembled showing the heaterFor the sides of the tobacco curing chamber, I used sheets of 2-inch thick polystyrene. 3 sheets of 8ft x 4ft polystyrene will be enough to build a tobacco curing chamber measuring 1 metre square by 1 and a half metres high. This cost me about Ł29 (US$50) from my local hardware store. You can build a smaller curing chamber if you don't have much space, but you won't be able to cure as much tobacco.

To provide heat, I used an oil-filled electric heater. This ideally needs to run at a constant 130°f (54.5°C).You will find most oil-filled electric heaters will have thermostats set to cut out at much lower temperatures. You should be able to replace the thermostat on oil filled radiators with a clamp-on water heater thermostat. These cost about Ł12 (US$18) from your local hardware store. You can heat at lower temperatures, but your tobacco will take much longer to cure.

Moisture needs to be raised inside the tobacco curing chamber to keep the leaf flexible but not wet. A humidifier is ideal for this. Humidifiers are little more than water tanks with a fan to blow a fine mist of water into the air. Mine holds 6 litres of water and uses 5 litres every 24 hours.

Haning tobacco in the tobacco curing chamberHold the base, sides and top of the curing chamber together with double sided carpet tape or other strong tapes. Cut an opening in one side to act as a door. Use tape as a hinge to keep the door closed.

Finally, drill a 2 inch hole at the base of the chamber to allow fresh air in and another hole near the top to allow the smell to escape. If you fit a length of hose from the top hole to outdoors then the smell can escape without affecting your home.

When the unpleasant smell has gone, your tobacco has cured and is ready to smoke, although leaving your tobacco to mature over the years will improve the tobacco flavour. The whole tobacco curing process should take about 4 weeks. The cost of running the curing chamber is minimal as the chamber is made from thick polystyrene which will retain heat. The thermostat on the heater inside the curing chamber will cut in and out only as required, so only minimal heat is required. Humidifiers cost very little to run.


_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
… spunea Mark Twain

pus acum 13 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Eu sper sa nu dureze chiar 4 saptamani nu ca ar fi o probleme dar acum sunt ceva mai nerabdator dar odata ce am prima sarja de tutun nu va fi o problema sa fac un sistem automatizat de pornire oprire a sistemului cu 2 termostate unul pentru temperatura minima la care sa porneasca si unul pentru temperatura maxima la care sa se opreasca si un sistem de alimentare foarte simplu cu un rezervor exterior care pe principiul vaselor comunicante sa-mi alimenteze bolul cu apa dinauntru.Vedem ce-o iesi.
Ora 2 astazi-am bagat o tigara de proba si am constatat ca a mai disparut duhneala dar tutusi e prea tare iar fumul de la tigara bate spre albastru,nu stiu ce inseamna inca asta.E abia la o zi de fermentare in cutia asta din polistiren.Incerc sa pastrez temperatura inauntru in jurul la 55 grade.Cert e ca se intampla ceva acolo spre bine.Nu stiu cat o sa dureze dar va tin la curent.Frunzele deja s-au inchis la culoare,adica sunt maro inchis.Intentionez ca dupa ce dispare duhneala din tutunul fumat sa-l mai las o zi chiar doua,trei timp in care sa-i bag aromele tot prin aburi.
Am mai constatat ca frunza scoasa de la fermentare se usuca in aproximativ o ora dupa care poate fi maruntita si apoi lasata inca vreo ora pana ramane umiditatea numai buna pentru fumat,adica daca il strang intre degete sa nu se lipeasca dar nici sa nu se farame ca atunci cand e uscat,bag si o poza mai elocventa.

Daca deranjeaza pe cineva experimentul meu sa-mi zica si nu va mai stresez.
Daca va ajuta cu ceva ce ma chinui sa fac aici nu va sfiiti sa ma ajutati cu sfaturi care nu mi-ar strica deloc.O sa ma intereseze si o metoda pentru a-i baga aromele in tutun si daca e ok cum m-am gandit eu si anume sa-i bag tot prin aburi aromele dar asta numai dupa ce dispare ''fumul greoi'' care deocamdata se simte din plin in tigara.
Ms Stefane pentru ajutor.

Modificat de Iullius (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
colyalbaitz
Moderator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 181
Nu ne stresezi cu nimic chiar sunt curios cum ai facut instalatia si daca poate fi facuta si de un nepriceput ca mine si te rog da informatii mai detaliate despre cutie si despre tot in general deoarece vreau si eu sa plantez ceva anul asta, cateva fire la bunicu,cateva la unchiu si cateva acasa la mine si poate o iesi ceva.

_______________________________________
Daca la o pipa ai o companie placuta si un tutun bun poti sa fumezi pipa si din 'lemn' de coaja de ou.

pus acum 13 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Nu ai vrea sa astepti pana reusesc? Nu de alta dar eu am precizat ca fac teste pe 1 kg de tutun si degeaba iti dau formula ca s-ar putea sa te bagi in cheltueli inutil.Mai ai rabdare cateva zile si daca imi iese am sa descriu exact cum am facut.Cutia e simplu de facut si nu iti ia mai mult de o ora.Problema e cum faci caldura si umiditate inauntru fara sa te bagi in cheltuieli mari.Aici eu am nascocit e smecherie care nu e aplicata dar care da aceleasi rezultate si vreau sa vad mai intai ca imi iese.Am sanse mari pentru si urmarind de la o zi la alta vad schimbari radicale.Deja nu-mi mai miroase in camera de fermentare aproape deloc,frunzele au capatat o culoare maro inchis ceea ce-i bine.Pare ca fermenteaza destul de repede.Oricum eu sunt ceva mai pretentios la tutunul pe care il fumez si sotia mea la fel iar daca reusesc sa fac in final un tutun care sa ne placa e clar ca am reusit.Dar am rezerve deocamdata,in nici un caz superstitii si e normal,la urma urmei e prima data cand fac asa ceva.Revin maine dupa amiaza cu o postare dupa ce mai ''transez'' o frunza sa vad daca a mai disparut cat de cat fumul ala de care inca mi-e sila sa-l trag in mine.
Eu fumez acum Austin luat din ungaria si sunt foarte curios cum va fi tutunul asta virginia in final vis a vis de ce fumez acum.Am mai fumat si Primus,chery vanilla bun bun tutunul asta,Red bull,prea tare tutunul pentru mine,Utah nu mi-a placut,Kir,Silverado ce mai am prin casa dar e cam slab si l-am luat mai mult pentru sotie etc etc.
Tinem legatura si va anunt zilnic,cum mai stau lucrurile cu proiectul ''Pelican''

21-2-2011-Bag noutatile zilnic pe acelasi mesaj daca e ultimul ca sa nu umplu topicul.
De dimineata am observat ca mirosul a disparul complet adica cel de amoniac spre bucuria mai ales a sotie mele care a trebuit sa suporte mirosul de amoniac o zi jumate.Experimentul il fac in bucataria noastra ca nu am unde sa bag cutia pe frigul asta..Miroase deja a poama inauntru si in camera.Schimbarile pare ca au loc destul de rapid si in ritmul asta nu cred sa am nevoie de foarte multe zile la fermentat.Secretul e clar ca sta in temperatura constanta si aburi suficienti.Este adevarat ca frunzele inauntru nu trebuie sa fie ude sa curga de pe ele nimic si nici uscate de caldura.Neavand un sistem automat de pornire oprire a temperaturii ,pe timpul noptii temperatura inauntrul cutiei scade pana la 22 de grade inspre dimineata dar nu cred sa fie o problema prea mare ca incepand cu ora 7 dimineata pana pe la 1 noaptea mentin temperatura in jur la 55 de grade cu aburi cu tot.Dupa amiaza mai bag o frunza in plamani sa vad ce modificari au mai avut loc dupa inca o zi.La sfatul lui Stefan daca fumez zilnic cate o frunza ma prind mai usor de transformarile ce au loc in timpul fermentarii si cand e gata de fumat.A si inca ceva,aseara nu am mai avut rabdare si am inceput sa-i bag si aromele in apa care scoate aburi inauntru,rom mai mult si vanilie mai putin.Am optat sa-i bag aromele pentru ca deja nu mai miroseau frunzele a nimic nasol si am considerat ca e momentul sa incep si aceasta etapa.Frunzele deja sunt lipicioase la pipait semn ca incep sa iasa zaharurile din ele.Revin cu noutati dupa amiaza ca acum trebuie sa plec la serviciu.

Modificat de Iullius (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
ignatescuradu
**

Din: iasi
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 217
felicitari!
urmaresc cu mare interes etapele de tratare!!!
poate o sa si comercializezi rezultatele muncii tale

as prefera sa cumpar un tutun curat de la tine decat din comert

Radu


pus acum 13 ani
   
colyalbaitz
Moderator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 181
Bravo felicitari pentru experiment si pentru update-uri dar nu prea am fost atent frunzele le-ai cumparat uscate sau le-ai plantat in gradina ?

_______________________________________
Daca la o pipa ai o companie placuta si un tutun bun poti sa fumezi pipa si din 'lemn' de coaja de ou.

pus acum 13 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42

colyalbaitz a scris:

Bravo felicitari pentru experiment si pentru update-uri dar nu prea am fost atent frunzele le-ai cumparat uscate sau le-ai plantat in gradina ?

Le-am cumparat de pe okazii.gasesti de la 50 de roni in sus kg de frunze uscate.Uscate cat sa le poti manevra sa nu se rupa.


pus acum 13 ani
   
pintea
Moderator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 234
Stimate domn sincere felicitari , va admir, acum asteptam rezulatul final , tin aproape promit!

_______________________________________
Ma pipe et ma femme _Je le proclame_Sont des bojoux_Dont je suis fou!!!

pus acum 13 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Multumesc pentru incurajari.
Update
Ora 2-15pm am mai transat o frunza si astept sa mai iasa umezeala din ea dar cam intr-o ora maxim doua revin cu impresiile pe ziua de azi.De fiecare data cand tai o frunza se pare ca se cunoaste cu adevarat izul emanat si nu pare a fi deloc gata nici astazi dar am sa vad dupa ce o servesc plamanilor mei acusik.Ideea dupa care ma ghidez in tot procesul asta e ca in fiecare zi sa mai dispara cate putin din taria fumului care nu-mi prieste deloc inca.BRB...
Am revenit,n-a mai fost nevoie sa astept prea mult ca am lasat pe hartie sa se usuce mai repede.Am reusit sa fumez o tigara intreaga in sfarsit.Fumul se simte destul de aiurea,tare si cam pute dar totusi devine interesant.Ca si diferenta,in celelalte 2 zile cand am mai testat nu am putut duce prea multe fumuri si in nici un caz sa trag un fum mai sanatos,mi-era imposibil.Astazi pana si sotia mea a tras 2 fumuri si a confirmat ca e mai bun decat ieri.Oricum,in ritmul asta,cred ca o sa mai dureze cateva zile bune pana il aduc in starea in care sa-mi placa.Il am si pe tata de cobai tocmai ce mi-a confirmat si el ca e mai bun tutunul astazi fata de ieri,mai light dar totusi inca strong.Cert e ca de la o zi la alta se modifica,asta-i bine.Revin maine cu noutati ca acum ma retrag la inca o tigara doua din ''transa'' de astazi
Update 3-21 pm
Am bagat inca o tigara pe care pot sa spun ca am savurat-o din plin.La prima nu era inca tutunul uscat dar la a doua se uscase si altfel se simte.Acum nu-mi pare ca mai pute asa tare si chiar incepe sa-mi placa.Are o aroma interesanta in el dar inca nu e bine definita si este inca amestecata cu acea ''putoare'' a fumului tras in plamani.Poate ma pacalesc singur prin prisma faptului ca e produs de mine si poate imi doresc prea mult sa iasa dar deja am bagat 2 tigari si nu simt nici o problema la plamani sau ca mi-ar sta fumul in gat cum se zice.
Oricum testul final va fi impreuna cu vreo cativa membri cu care vom fuma probabil in wekend,sper sa fie gata pana atunci, din acest tutun si sa-si dea si ei cu parerea despre el si sa vedem mai apoi cu ce pot sa imbunatatesc formula daca nu e pe gustul tuturor.
Ne vedem maine cu alte impresii,pareri


Update,22-2-2011-Am mai tras o frunza in plamani scoasa astazi si e clar ca se schimba de la o zi la alta dar mai mult ca sigur ca o sa mai dureze cateva zile.Maine am sa testez cu cineva din club o tigara doua sa-si dea cu parerea sa vedem daca fumul contine si ceva aroma naturala sau e doar fum nenorocit si ieftin.Testez cu cineva pentru ca eu probabil am inceput sa ma obisnuiesc cu fumul asta si s-ar putea sa nu-mi mai dau seama daca incepe sa capete o aroma sau nu ca aici e dilema mea.As fi curios sa incerc un tutun virginia gata prelucrat ca sa fac diferenta intre el si al meu.Rog pe cei care au fumat tutun virginia sa-mi zica mai exact ce aroma ar trebui sa aiba naturala si daca se poate asemana cu alt tutun,daca e strong sau light...?

Update 23-2-2011-abia acum sunt convins ca va mai dura multe zile pana va fi gata.In fiecare zi se modifica putin cate putin dar pana dispare duhneala din tutun va mai dura.
Am incercat astazi o aromatizare fortata cu 1 parte miere,6 parti apa,vanilie,rom si am luat 10 frunze pe care le-am ''scaldat'' in zeama respectiva 10 minute dupa care le-am bagat la o presa speciala pentru asa ceva iar calupul rezultat l-am bagat la cuptor invelit in staniol timp de 20 de minute pe 120 de grade apoi l-am scos si l-am maruntit.Reteta asta am aflat-o de pe yutube de la un tip care isi produce singur tutunul dar si la el dureaza fermentarea cateva saptamani.Tutunul miroase foarte placut in felul asta numai ca e super light dar duhneala inca se simte,mai putin dar se simte.Dupa ce va fermenta complet voi sti cum sa-l fac light sau strong.Daca vreau ceva intre cele doua doar il pulverizez cu amestecul respectiv de miere cu apa si arome ,presat si apoi la cuptor ca sa intre aromele puternic in frunze apoi macinat.
Asta ma duce clar la ideea ca trebuie sa-l las la fermentat cateva saptamani.
Deja fumez din ''experimentul'' de astazi dar nu sunt deloc multumit.Speram sa fermenteze mai repede dar m-am inselat asa ca astept pana e gata.
Cred ca voi face cate un update la cateva zile.
''Rabdare si tutun''

Modificat de Iullius (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
colyalbaitz
Moderator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 181
Sa ne tii la curent cu evolutia tutunului si sa ne spui procedeele pas cupas .

_______________________________________
Daca la o pipa ai o companie placuta si un tutun bun poti sa fumezi pipa si din 'lemn' de coaja de ou.

pus acum 13 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Procedeul pare extrem de simplu si anume temperatura constanta in jur la 55 de grade si aburi permanent.In rest rabdare multa cam 4-5 saptamani.Speram sa fiu mai norocos si sa gasesc o metoda mai rapida de fermentare dar nu se poate.Va tin la curent periodic.Pe un alt site unde am citit un experiment de genul asta incepuse unul acolo un subiect care a durat inca din faza de plantare a semintelor pana a inceput sa fumeze din ce i-a iesit si asta a insemnat aproape un an ca la el a durat vreo 4-6 luni numai fermentarea dupa alt procedeu fara aburi.Eu am vrut sa fiu mai Zmeu dar iaca nu tine.Oricum cu aburi si temperatura ar trebui sa iasa in cateva saptamani in cazul meu.Eu deja fumez din ''experimentul meu'' si sper ca in maxim o luna de cand am pus la fermentat sa iasa ce imi doresc.Mai raman cu jumate de productie pana atunci. VB

pus acum 13 ani
   
Stefan
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1325
Bravo Iullius. Suntem alaturi de tine nerabdatori sa updatezi rezultatele experimentelor. Eu inca am tutun din toamna uscat dar nefermentat.

_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
… spunea Mark Twain

pus acum 13 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
26-2-2011-S-a stabilizat mirosul,fumul,aroma.Ce fumez din ce am scos astazi si ce-am fumat acum 2 zile e cam acelasi lucru.Acum sunt ceva mai convins ca ce simt eu in fum e o aroma foarte puternica.E un tutun strong.Nu-mi place,eu prefer tutunul intre strong si light si placut aromat.Daca ramane asa si peste inca o saptamana schimb marca de tutun la sarja urmatoare.Trec pe Burley sau ce-o mai fi de cumparat din romania,ca si frunze la kg evident.Am spus deja ca am incercat o aromatizare fortata dar nu i-am schimbat mare lucru.Aroma lui naturala se pastreaza orice i-ar face.Macar am invatat sa scot si tutun light dar cu aroma lui nu ma impac.Deci daca ramane asa chiar dupa inca o saptamana doua inseamna ca asta e tutunul virginia si poate ca unii au placere sa fumeze asa ceva dar nu eu si macar am descoperit ca se poate fermenta in 5 zile.Primele doua zile va muta nasul daca stati pe langa camera de fermentare,iese amoniacul din frunze,iar urmatoarele doua deja se simte schimbarea ,in a cincea zi miroase a poama frunzele de tutun ceea ce indica oarecum ca e cam gata de fumat.Mai astept sa vad daca se mai schimba ceva si am sa insist oricum pe cele 4 sau 5 saptamani de fermentare sa nu-mi para rau macar ca nu am incercat.
Va tin la curent daca o sa am noutati privind acest mic experiment,care va continua,nu ma dau batut.

Update 27-2-2011-Cred ca mai mult de atat nu fermenteaza.Fumez din recolta fara probleme.Gasisem eu niste informatii despre fermentare in care spunea ca la o temperatura constanta si aburi fermentarea este accelerata si nu trebuiesc decat cateva zile.Informatie adevarata.Nu simt nici o problema in fumul tras in plamani din aceasta recolta si deja trebuie sa-i aplic o aromatizare,proces iarasi foarte important.Credeamm ca fermentarea e cea mai importanta dar acum pica pe locul 2 dupa aromatizare.Ei,aici e toata smecheria care ii da savoare tutunului.Am incercat sa fur retete,am cerut chiar cuiva de pe okazii care are la vanzare tutun fermentat si aromatizat de el dar nu am primit decat o solutie care m-ar costa 50 de ron per kg de frunze daca vreau.Deci nimeni nu spune cum sa faci aromatizarea.Pare a fi un secret apropiat de cel cu descoperitea unui aliens.
Ma rog,stand asa si stresandu-ma a intervenit sotia mea care a vazut ca imi toc neuronu' si a precizat ca ea a terminat chimie si biologie si a inceput sa-mi explice cum e cu aromatizarea si cum sa pastrez nicotina si aromele in acelasi timp.Eu in incercarile mele spalam efectiv frunzele intr-o solutie si apoi le uscam pe sarma de rufe iar cand ajungeau la umiditatea optima le taiam si apoi le mai lasam putin la uscat.Procedura incorecta se pare pentru ca spaland frunzele nicotina este eliminata partial de aia imi iese un tutun light iar aromele nu o sa se contopeasca niciodata cu fumul tras in plamani.Se pare ,din spusele sotiei mele ca toata treaba sta in esente care trebuie sa fie compatibile,de exemplu nu poti amesteca un ulei volatil cu apa si miere,eu asa am crezut,deci trebuiesc amestecate anumite arome si de preferat sa fie prafuri concentrate cat mai naturale,proportia nu trebuie sa depaseasca anumite concentratii per 100 ml si oricum vroiam sa ajung la faptul ca frunzele in realitate se pulverizeaza doar cu aceasta solutie dupa ce  au fost uscate in prealabil pentru a absorbi mai bine aceasta solutie si apoi aromatizarea se face lent,cam intr-o saptamana,pentru a intra aromele foarte bine in frunze si la fel intr-o incinta in care sa ai o temperatura constanta de 30 de grade si umiditate care o obtii tot cu aburi dar nu din apa ci dintr-un ceai de musetel nu de la plafar ci de la tarani din piata de preferinta pentru ca ceaiul de musetel de exemplu are cumarine in compozitie care inseamna compusi activi si sunt chiar vindecatori pentru corpul uman.Am stat de vorba jumate de ora cu sotia despre procesul asta pe care il voi incepe imediat ce fac rost de esentele dorite si anume menta,vanilie,musetel,macar miere am in casa.
Deocamdata va dau vestea buna si anume ca a fermentat si e gata de fumat proces care a durat doar cateva zile.Acum sa trec la aromatizarea frunzelor care pare un proces destul de simplu daca ai ingredientele dar tine totusi de chimie si daca nu stapanesi subiectul te invarti in jurul cozii si poti strica toata munca si ''materialele'' testand.Norocum meu cu sotia mea care m-a ajutat sa inteleg cum sta treaba cu aromatizarea si asta dupa ce m-a vazut ca m-am dat cu capul de toti peretii incercand si testand cateva metode,esuate cu succes.
Daca a-ti incercat sa gasiti pe net cum sa aromatizezi tutunul vezi descoperi doar informatii vagi despre ce arome puteti folosi dar nimeni nu zice sub ce forma trebuiesc folosite ,proportii,metode,nimic concret cu alte cuvinte.Am cautat de m-au luat durerile de cap pe internet metode de aromatizare si nimic dar absolut nimic nu am gasit.Toti se invart in jurul cozii si cei care au descoperit nu dau formulele,probabil pentru a-si proteja micile afaceri legate de vanzari de tutun pe net.
Revin cu informatii despre aromatizare.   sunt pe drumul cel bun,parerea mea sper.Pare complicat dar dupa ce ai formula iti produci tutun cu ochii inchisi.
P.S. pana si slanina daca o afumi o saptamana iese mai buna decat daca o afumi o zi nu?

Modificat de Iullius (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
colyalbaitz
Moderator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 181
Te felicit pentru initiativa pe care ai luat-o in acest sens si am gasit ceva pe un site al producatorilor de tutun dar nici ei nu dau amanunte prea detaliate ci doar atat cat sa starneasca curiozitatea uite aici link-ul si ceva tradus :


<Nu e nimic misterios in privinta casing-ului. E usor de facut . Tot ce ne trebuie e apa si o selectie de ingrediente naturale, de buna calitate. La MacBaren, se  umple un vas cu apa, se adauga ingredientele (zahar brun, sirop de artar, miere,esenta de lemn dulce(licorisch), miere, cacao, ciocolata, extracte din fructe etc) si se fierb timp de patru ore, dupa care se lasa sa se raceasca. In momentul in care sosul ajunge la temperatura optima se amesteca cu tutunul. Acesta se lasa 12 ore pentru a fi impregnat suficient. Scopul casing-ului este dublu: sa scoata la iveala aromele tutunului si sa-l pastreze la umiditate optima. ... Dupa aceasta, tutunul se usuca pe tavi incalzite. Apoi se raceste lent, pana atinge temperatura si umiditatea optima, dupa care este depozitat din nou.>



Si acest casing este pentru tutunul de pipa nu stiu ce va rezulta la tutunul pentru tigarete dar succes si sa ne tii la curent si sa pui documentatia cu <utilajele> pe care le-ai folosit pentru fermentatie.

Modificat de colyalbaitz (acum 13 ani)


_______________________________________
Daca la o pipa ai o companie placuta si un tutun bun poti sa fumezi pipa si din 'lemn' de coaja de ou.

pus acum 13 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Ms de informatii dar tot ce poti obtine,bagand tutunul in respectiva zeama,e un tutun foarte slab,light ori noi suntem fumatori nu?Eu am incercat deja varianta asta si am lasat numai 10 minute iar dupa ce s-au uscat frunzele si le-am taiat a rezultat un tutun atat de slab ca nu stiam daca fumez sau trag aer de munte in plamani.Ca sa completez afirmatia facuta de mine,am citit pe undeva un topic deschis strict pentru aromatizarea tutunului si toti de acolo au incercat mai toate variantele de aromatizare inclusiv au bagat tutunul cu acest amestec intr-un borcan si scufundat in apa fierbinte pentru a-i baga aromele mai bine in frunze si niciunul nu a reusit nimic satisfacator.
Eu cred si constat ca retetele nu se dau la liber si cine detine asa ceva sta cuminte si produce bani pe tema asta.Daca gandim putin aspectul asta,iei frunze de tutun cu 50-70 ron/kg de pe okazii,investesti inca 30-50 roni in el pana e gata intr-o saptamana jumate si scoti la vanzare tutunul rezultat cu 200 ron/kg asta insemnand profit 100% sau 200% daca te apuci si vinzi tigari gata facute cu x ron /paket dar te poti gata la belele si stai cu ochii pe geam tot timpul.Am facut paranteza asta ca a intelegeti de ce nu se gasesc retetele mai la liber sa isi poata prelucra oricine tutunul.
Eu am ajuns in faza in care am reusit cu fermentarea si sunt chiar satisfacut de aspectul asta dar acum ma lovesc de problema aromelor care e cam dificila si trebuie gandita stintific ca la pocneala nu merge.Am stricat cateva frunze testand variante.Chiar ieri am incercat inca o data cu cafea,rom,vanilie si miere cu apa lasate numai cateva secunde in aceasta licoare fara sa le storc apoi lasate la uscat lent toata ziua.Iarasi a rezultat un tutun slab,nu mai slab ca la experimentul anterior unde lasasem frunzele in zeama 10 minute,dar totusi aromat de aia am ales varianta cu stropirea frunzelor cu un pulverizator ,stropite pana aproape sa curga de pe ele si apoi bagate usor la aburi,rezultati din ceai de musetel si temperatura moderata la 30 de grade cat sa nu-mi curga nimic de pe frunze ca aici e smekeria,cum iese din frunze zeama cum se face tutunul light.Practic dupa fermentare nu mai trebuia sa iasa nimic din frunze pentru ca e fumabil.Chiar asta seara am fost la niste prieteni in afara orasului si le-am dat sa testeze tutunul si au zis ca nu e deloc un tutun foarte tare si daca reusesc sa-i bag arome in el m-am scos cu un tutun de calitate.
Eu tot ce imi doresc in privinta asta e sa-mi pot prelucra tutunul pentru consum personat si atat.
Stateam astazi si imi faceam un calcul,pe tigari pe vremuri adica acum un an in urma dadeam 400 ron pe luna mai apoi am trecut pe tutun din ungaria pe care mi-l cumpara cineva de acolo si mi-l trimite prin posta sau curierat si ma ajunge 130 ron pe luna iar acum trec pe tutun productie proprie si ma ajunge cu tot cu tuburi pentru tigari cam 40-50 ron pe luna
Ieftin si bun iata ca se poate,bun va fi ce-i drept cand am sa rezolv si cu aromele in cateva zile ca deocamdata nu am ingredientele necesare.
Pentru cei care m-au intrebat pe forum si in privat solutia la fermentare pot sa v-o dau acum pentru ca acum macar e testata si nu va induc in eroare sau sa va bag la cheltuieli.Faceti cutia din polistiren din placi intregi de 100/50 cm si grosime de preferat cat mai mare dar de 6-7 cm e ok in care nu o sa puteti baga mai mult de 1 kg frunze uscate pe 2 randuri inauntru.Pentru caldura si aburi eu am testat urmatoarea instalatie ieftina si foarte buna,faceti rost de o rezistenta care e folosita la masinile de spalat(e in forma de U cu 2 papuci la capete pe care bagati 220v),si o bagati intr-o oala de 4-5 kg si o sa stea oblic inauntru ei,umpleti cu apa cat sa nu atinga apa papuceii pe care sunt firele de curent sa nu va faceti parul permanent in cap ) si bagati in priza.Veti avea temperatura si aburi in acelasi timp,practic apa va fierbe si e clar ca ies si aburi iar oala incalzita emana caldura ca si un calorifer.Incercati sa mentineti temperatura inauntru cutiei in jur la 55 de grade iar daca pe timpul noptii scade la 22 sa nu va impacientati ca frunzele tot fermenteaza ca sunt ''pornite'' ziua.Aceasta metoda am nascocit-o singur incercand sa fac si caldura si aburi.Aceasta rezistenta,care este un fierbator de fapt,trebuie tinuta in apa ca altfel se inroseste si crapa in ea ceva de aia trebuie avut grija sa si reincarcati oala respectiva si vedeti ca se consuma cam 6 litri la 24 de ore deci aveti ceva treaba.Eu am gasit alta solutie pentru asta si am sa va bag si o poza zilele astea si anume mergand pe principiul vaselor comunicante folosind un borcan simplu,un pet de 2 litri si un furtun veti avea tot timpul apa in oala cat sa nu stati cu grija iar cand se goleste apa din pet care va fi in exteriorul cutiei la vedere o veti reincarca.
E bine sa aveti un termometru inauntru,eu personal am folosit un termometru de la o centrala termica care are 1 metru de cablu cu sonda in farful ei si l-am introdus in cutie pentru a tine sub control temperatura.
Daca veti avea posibilitatea puneti si un termostat cumva care sa va porneasca temperatura cand ajunge la 50 grade si sa o opreasca la 60 grade,ar fi ideal.
Hai ne mai auzim cand reusesc si cu aromele ca deocamdata e doar fumabil dar nu si placut pe gustul meu.Acum seamana cu un carpati tunat ))))))
Vreau sa testez si cu Burley neaparat sa vad ce scot si din ala dar asta intr-un episod viitor peste vreo luna incolo.

Modificat de Iullius (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
colyalbaitz
Moderator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 181
Multumim pentru updateuri si sper ca intr-un viitor apropiat sa fac si eu ceea ce ai facut tu cu un tutun plantat in gradina.

_______________________________________
Daca la o pipa ai o companie placuta si un tutun bun poti sa fumezi pipa si din 'lemn' de coaja de ou.

pus acum 13 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
colyalbaitz ms pentru link.
Am cules inca o informatie si de pe linkul asta trimis de tine si am scos iarasi o frunza sa testez inca o formula pe ea.La prima impresie inainte de a o fuma am ramas foarte impresionat de mirosul tutunului aromatizat.Gasisem la linkul respectiv mai multe idei de aromatizare dar un ingredient mi-a sarit instant in ochi si anume alcoolul.Am folosit in seara asta un amestec pe baza de alcool mai bine spus palinca ) tratata si aia cu cafea ca eu nu o pot bea asa curata in care am bagat iarasi miere si vanilie.Am ''zvarlit'' frunza in zeama respectiva si am scos-o repede la uscat.Dupa cateva ore bune tocmai ce am maruntit-o si astept pana dimineata sa se mai usuce si numai bine ca mai intra aromele bine in tutun pana atunci.Interesanta faza cu alcoolul la care nu ma gandisem.Asta patrunde mult mai bine in frunza.Acum maruntit miroase incredibil dar sa vad dimineata cat de bun e fumul.E primul test la care am ramas masca de parfumul tutunului cel putin inainte de a-l fuma si ciudat e ca desi am bagat doar putina vanilie iar in alcool era tratat de mama cu zahar ars si cafea,tutunul miroase a chery.
P.S. nu m-am dat la sticla,daca va ganditi la asta doar pur si simplu nu inteleg cum din 4 ingrediente in final imi miroase a cu totul altceva,foarte placut dealtfel,a ceva care nu am folosit la aromatizarea din seara asta.
Descopar in fiecare zi chestii noi.
Revin dimineata cu impresii noi despre experimentul din seara asta

Update 28-2-2011-Asta e Secretul sta in alcool.Daca numai in cateva ore au intrat aromele destul de bine in tutun stau si ma gandesc ce-ar fi ca dupa ce tai tutunul cand inca mai este umed sa-l pun intr-o cutie pentru o uscare si mai lenta.Se aromatizeaza si mai puternic.
Ce-am observat e ca tutunul are la baza o aroma care defineste si primeaza peste celelalte arome bagate artificial.Ce-a rezultat din experimentul de aseara si fumat acum dimineata e un tutun placut aromat in care se simt fara nici un dubiu aromele adaugate ulterior.Tigara miroase foarte placut inainte de a o aprinde si dupa se simte si in fumul tras in plamani.A rezultat un tutun intre strong si light placut la fumat.Ma declar deja foarte multumit de rezultate.Acum trebuie sa-mi stabilesc un retetar in care sa am cantitatile foarte bine proportionate de alcool,miere si celelalte ingrediente.Alcoolul ajuta aromele sa se combine mai usor si intra mai bine in frunzele de tutun,mierea se foloseste pentru ca pastreaza umiditatea tutunului iar celelalte arome dau savoare.Alcoolul si mierea sunt cele mai importante din toata ecuatia asta care din ce am gasit eu pe youtube la un tip care isi face singur tutunul trebuie sa fie 1 parte miere,6 parti,la el era apa,la mine va fi alcool si celelalte arome le puneti cum sunt scrise pe prospectele lor(x ml esenta/100 ml apa,alcool etc).Oricum frunzele de tutun inca imi stau in camera de fermentare tot la aburi si 55 grade permanent pentru ca vreau sa vad ce se mai modifica intre timp la el.Cert e ca sigur nu mai cumpar tutun gata preparat pentru fumat si de azi inainte mi-l pregatesc singur.
Revin si cu alte impresii pe parcurs dar cert e ca am fumat acum in paralel 2 tigari netratate cu aceste arome si 2 cu aromele bagate aseara si pot sa spun ca e o diferenta de la cer la pamant.Una se simte ca un carpati usor ''tunat'' iar astalalta tinde spre o tigara de lux.Poate ca mai am de lucrat la formule dar deja am scos ceva bun,bun pentru mine ca pentru altii s-ar putea sa fie o panarama de tutun,nu stim pana nu fumeaza si altii din el sa-si dea cu parerea.
Mai vorbim,bafta all!

Modificat de Iullius (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
Stefan
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1325
felicitari iullius! Esti pionier in domeniul fermentarii si aromatizarii tutunului. Succes si multumim pentru ca impartasesti cu noi experientele tale.

_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
… spunea Mark Twain

pus acum 13 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Ms Stefane.
Adaug noi constatari si anume ieri am scos 25 de frunze pentru a incepe aromatizarea in forta iar de data asta am facut dilutia cu alcool,miere,putina cafea,vanilie si rom dar am avut neplacuta surpriza in dimineata asta sa constat ca nu s-a aromatizat cum trebuie.De data asta le-am pulverizat doar.Cu o zi in urma facusem un experiment in care am bagat frunza pur si simplu in zeama si am avut un succes total iar acum esec total.Mi-e foarte clar ca undeva am gresit si trebuie sa descopar de ce pulverizat nu se simt aromele in fum iar daca le ''scufund'' in zeama e altceva.Si nu cred ca doar aici e greseala mea ci si in compozitie.Am incercat practic ieri sa fac 500 ml de solutie din ingredientele de care v-am spus si sa stabilesc o reteta /500ml dar iata ca am dat-o in bara.Cumva imi dau seama de greseala pentru ca de data asta am bagat cam multa miere de albine in compozitie,adica 1 parte miere si 6 parti alcool pare cam mult ,am sa reduc la maxim 0,5 cu 6 sau chiar 0,5 cu 8-10.Am sa elimin si cafeaua din compozitie pentru ca nu-mi miroase a bine si am adaugat de data asta putina scortisoara si rom ingrediente pe care am sa le alimin de tot de la urmatoarea dilutie pentru aromatizare,deci am sa mai testez cu alcool,putin miere si vanilie si sper sa readuc succesul de ieri ca astazi chiar ma simt frustrat ca nu a iesit.Ideea cu mierea e ca fiind mai multa  in compozitie pastreaza anumite ingrediente sub o forma cel putin bruta si nu lasa sa se evapore complet deci renuntam la diltia 1 miere/6 parti alcool-apa si mergem pe 0,5 miere cu 8 sau 10 alcool.Am sa incerc aromatizarea si dupa ce maruntesc frunzele sa vad ce iese ca acum pulverizez frunzele inainte si sunt putin lipicioase la manevrare.
Revin cu alte pareri dupa ce mai experimentez pe un mic lot de cateva frunze zilele astea.Ieri am testat pe 25 de frunze si ma cam doare inima ca nu a iesit cum trebuie.Am sa le fumez asa dar nu simt nici o savoare in tutun ca la testul anterior.

Update: Hai ca am resuscitat formula tu-i mama ei de formula ca mi-au sarit mucii toata ziua,necajit fiind pe ultima incercare de aromatizare.
Am incercat astazi cam 4 variante de aromatizare cu dilutii diferite.A trebuit sa imi iau provizii,cam 1 litru de alcool pentru asta ) rectific,palinca de 50-52 grade de ardeal.Bun,deci secretul aromatizarii sta in alcool dupa cum am mai spus si descoperit asta fiind ingredientul de la care se pleaca si adaugam in el in proportie de o lingura de miere de albine la 450 ml alcool(vorbesc de o formula care are la baza 500 ml de solutie pentru aromatizare) si mai apoi adaugam 3 chiar 4 sticlute de esenta care poate fi fara nici o problema esenta de vanilie din alimentara.Fiecare dupa gustul si preferintele lui dar eu prefer vanilia.In loc de aceasta esenta se poate gasi care stiti alte tipuri de esente cum ar fi de rom,migdale sau alte minunatii sau puteti face pentru menta sa cumparati menta creata ca aia e mentolata in draci si lasati la macerat in alcool o perioada pana intra menta in alcool bine. Acum urmeaza momentul aromatizarii care este important in functie de cati bani aveti in portofel si o sa intelegeti de ce imediat.Daca pulverizati pe frunzele uscate dupa ce le-ati scos de ceva vreme de la fermentat o sa va pape cam 400 ml la 25 de frunze asta insemnand o cantitate mare de alcool care costa si nu a-ti facut nici o afacere,eu am testat astazi solutia pulverizand pe tutun taiat asa cum l-am scos de la fermentat si am consumat foarte putin,ca sa intelegeti comparatia daca mai devreme am folosit 400 ml la 25 de frunze aici consumati cam 50 ml maxim la aceeasi cantitate si sunt mai mult decat murate.Dupa pulverizare ''framantati'' tutunul intre degete ca sa intre si mai bine aroma in el.Imaginati-va un burete care daca il strangeti in mana inainte si il bagati imediat in apa absoarbe instant apa iar daca il lasati liber si il aruncati in apa absoarbe mai greu apa in cateva secunde,de aia am ales sa testez si framantand tutunul intre degete si chiar strans usor cat sa absoarba mai bine solutia aromata.Lasati apoi la uscat la temperatura camerei,nu in apropierea vreounei surse de caldura,sa se usuce lent,nu ar strica sa inchideti tutunul peste noapte intr-o punga si a doua zi sa-l scoateti la uscat sa intre si mai bine aromele.
Cu ocazia asta am ''resuscitat'' si ultima transa facuta ieri si esuata cu succes
Am sa termin postarile doar in momentul in care am mai multe transe de tutun care sa-mi iasa perfect aromate fara sa dau nici un rateu.
Apropo,citeam pe un forum numai despre arome unde se chinuie baietii sa-si faca aromele pentru tutun si toti se invart in jurul cozii si folosesc apa la baza apoi adauga restul dar nu le iese nimic.Se chinuie de ceva vreme si nu o scot la capat orice ar face.Au lasat si cate o saptamana la aromatizat tutunul si tot nimic satisfacator.Ei dau vina pe arome dar nu s-a gandit niciunul ca nu acolo e problema ci apa care nu permite aromelor sa intre bine in tutun.Ideea cu alcoolul e extraordinara ca aromatizarea e pe principiul unui parfum care cand il dai piele se evapora imediat dupa si ramane doar mirosul placut al aromelor folosite in dilutia respectiva.Apa impiedica aromele sa patrunda in frunza adanc si sa se fixeze.M-as fi bagat sa le spun de alcool dar ii mai las vreo 2 ani sa se chinuie si daca oi fi in toane bune le dau pontul.
Revin
P.S. deja fumeaza si sotia mea din el deci...?!?!.....''ori suntem la promotie ori nu mai suntem'' ))))

Modificat de Iullius (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
colyalbaitz
Moderator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 181
Bravo te felicit pentru entuziasmul si rabdarea de care dai dovada si sper sa ne mai tii la curent cu noi tehnici si inventii.

_______________________________________
Daca la o pipa ai o companie placuta si un tutun bun poti sa fumezi pipa si din 'lemn' de coaja de ou.

pus acum 13 ani
   
australis
-

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 3
Buna iullius

M-ar interesa si pe mine pina ajung sa produc tutun personal de unde din Ungaria se poate achizitiona tutun,brand magazin ? ca fumez la greu ..mersi anticipat


pus acum 13 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42

australis a scris:

Buna iullius

M-ar interesa si pe mine pina ajung sa produc tutun personal de unde din Ungaria se poate achizitiona tutun,brand magazin ? ca fumez la greu ..mersi anticipat

Cred ca am precizat deja ca nu eu imi cumpar personal tutunul din ungaria ci niste prieteni care merg periodic in Debrecen.Acolo te duci la orice magazin cu produse din tutun ca sunt aceleasi preturi.Pretul la magazin in ungaria e cam 8,5 ron per pachetul de 40 de grame,cam 33 ron cutia de 170 grame,cam 3,5 ron cutia de tuburi de 200 buc.Ti-am dat niste preturi ca sa stii cam cat e de ieftin fata de ce gasesti la noi.Ma rog,eu deja am renuntat la tutunul de acolo pentru ca sunt multumit de ce-mi produc acasa.Nu vroiam sa fiu dependent de tutunul trimis de ei si la un moment dat tot se strica si treaba asta de aia am optat pentru varianta de tutun ''home made''.In felul asta gasesc tot timpul tutun la noi in tara si ma costa mult mai ieftin.Calculat ma ajunge acum cam 50-60 ron pe luna cu tuburile pentru tigari incluse
Sa tot fumezi asa


pus acum 13 ani
   
Stefan
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1325
Bravo Iullius la mai mare! Tot in alcool sta baza tutunului pana la urma. Daca introducem in combinatia asta si damele deja avem secretul vietii: damele, alcoolul si tutunul. Superb!

_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
… spunea Mark Twain

pus acum 13 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
shhhhh,nu mai spune la nimeni ca e secret
Altii isi bat capul de numa numa si nu reusesc.Daca testezi aromatizarea si faci o dilutie pe baza de apa nu iese nimic decat o slaba tentativa de ceva dar in fum nu se simte :d
Ms pentru incurajari.
Aaaaa vroiam sa va mai spun ceva ca uitam,astazi am mai scos inca 2 frunze sa le testez si mare surpriza,e din ce in ce mai bun tutunul curat.Eu il miros intotdeuna dupa ce-l tai marunt ca atunci e momentul adevarului si ideea e sa miroase placut iar astazi chiar am fost impresionat.E deja de 2 saptamani la fermentare si recunosc,e o diferenta intre ce am scos acum o saptamana si ce am scos acum.Probabil si aromele isi fac loc mai bine intr-un tutun cat mai curat.Tutunul era fumabil dupa numai o saptamana dar dupa 2 e si mai bun.Referitor la alcool in dilutie el oricum se evapora si raman doar aromele dar il folosesc pentru a patrunde mai bine in frunze.Daca pui apa saturezi frunza din prima iar aromele nu au cum sa mai intre in ele de aia nu le iese la multi.
Revin.

Modificat de Iullius (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
australis
-

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 3
Multam de info iullius,tutunul rulz,vorbeai de arome..dar cele fara? natural?iti zic eu pune tot pe hirtie ,durata pt fiecare etapa,vei vedea ca tot timpul iti va da alt gust,cum de altfel se intimpla si la cele de firma,fiecare cu procesarea proprie.
Oricum ai mare determinare,tine-o tot asa,iar daca vei reusi ai terminat cu muncile nenormate.Succes!!!!


pus acum 13 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Am deja cel putin 2 propuneri mai mult decat interesante dar nu ma bag,vreau doar sa imi reuseasca pentru mine si atat.Eu ma ''lupt'' sa iasa un tutun foarte bun ca bun ca iesit deja.Faceam o analiza si pana acum o saptamana eram pe undeva sub Plugaru,vorbesc de calitatea tutunului,apoi am trecut cu succes si peste tigarile moldovenesti iar acum ma lupt sa scot ceva mai bun decat ce se gaseste la noi in comert.E greu,recunosc dar se poate.Nu stiu daca am sa reusesc dar incerc.Inca nu mi-am stabilit retetele si ma cam enerveaza asta dar orice reteta de succes implica o perioada mai lunga de teste.
Revin.


pus acum 13 ani
   
australis
-

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 3
Zic io ,ia o clocitoare data viitoare,gasesti in jur de 1 mil,ai temperatura constanta 24 hrs si umezeala si aerisire,abia atunci vei putea scrie mai cu exactitate parerile si formulele.
Tutunul finalizat trebuie sa aiba umezeala in el altfel te rupe la git,luam de la sarbi varsat dar era cam uscat,greu de digerat
Acum sa nu uitam ca in timp ce vorbim cineva undeva prelucreaza tutunul cu niste facaturi de masini ,impacheteaza timbreaza si pe piata cu el,deci banuiesc ca prelucrarea tutunului nu cred ca este asa taboo.
De aia spuneam daca tot te chinui,gindeste mare


pus acum 13 ani
   
corina
-

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1
chiar asa, iullius. ce parere ai de clocitoare? S-ar putea sa fie buna....cred. Dar cantitatea de tutun fermentata va fi mai mica. Si nu are umiditatea care e necesara

Modificat de corina (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42

australis a scris:

Zic io ,ia o clocitoare data viitoare,gasesti in jur de 1 mil,ai temperatura constanta 24 hrs si umezeala si aerisire,abia atunci vei putea scrie mai cu exactitate parerile si formulele.
Tutunul finalizat trebuie sa aiba umezeala in el altfel te rupe la git,luam de la sarbi varsat dar era cam uscat,greu de digerat
Acum sa nu uitam ca in timp ce vorbim cineva undeva prelucreaza tutunul cu niste facaturi de masini ,impacheteaza timbreaza si pe piata cu el,deci banuiesc ca prelucrarea tutunului nu cred ca este asa taboo.
De aia spuneam daca tot te chinui,gindeste mare

Nu vreau sa ma dau expert dar e total eronata varianta cu o clocitoare.O data ca nu ai temperatura optima si a doua problema e umiditatea crescuta la care trebuiesc supuse frunzele dar o umiditate care sa nu permita frunzelor sa acumuleze apa cat sa se scurga.Abureala abureala dar cu masura
Mai e si aspectul dimensiunii cutiei care presupun ca intr-o clocitoare ar fi imposibil sa insiri frunzele la lungimea lor normala si sa fie si aerisite printre ele iar daca le pui stiva una peste alta ai sa ai surpriza sa iti mucegaiasca.Deci cand nu ai aer intre frunze deloc si ai umezeala iti mucegaieste sigur.Inaltimea ideala a cutiei e de minim 1 metru cat sa va incapa frunzele pe verticala si sa aveti in partea de jos instalatia de incalzire si de aburi,sa nu fie nici foarte aproape de funze dar nici prea departe.Daca sunt prea aproape de sursa de aburi le opariti si iese un fel de iarba cu tenta de tutun vag,am testat si asta credeti-ma.
Ce spuneai tu sa ''gandesc mare'' nu imi doresc asta si am spus ca deja am avut oferte dar nu am chef sa ma uit pe geam tot timpul.Mie imi place sa experimentez,sa inventez,sa gasesc solutii in special la nevoile mele.Afaceri cu tutunul nu e bine sa faci daca nu esti un marte afacerist asa ca haideti sa continuam discutia la modul in care putem sa ne prelucram singuri tutunul pentru noi si atat.
Ce mai spuneai despre tutun ca te rupe in gat este adevarat doar daca il fumezi asa cum il iei de la uscat si daca incerci sa-l fumezi cand fermenteaza ca in rest dupa procesul asta de fermentare e perfect fumabil si nu iti sta in gat nimic.
Revin

Update 4-3-2011-Deja incep sa ma pricep la aromatizare incet incet ii dau de capat.Secretul dilutiei era la mama si anume in prepararea alcoolului inainte de a baga aromele.Am rugat-o sa-mi pregateasca din nou palinca,ca si cum ar fi de baut si surpriza,conteaza enorm in final.A pus niste zahar inainte cu apa ,apoi putina miere de albine,cafea proaspat facuta la expresor,si a pus pe foc pana a scazut putin apa din compozitie si a ramas un sirop de consistenta lichiorului,a durat cateva minute,vreo 10,apoi a luat de pe foc oala in care fierbea si a adaugat alcoolul,a amestecat si a lasat sa se raceasca iar cand era inca putin calduta a adaugat aromele.
Frunzele de tutun le scot din camera de fermentare si cam intr-o ora sunt bune de prelucrat adica de scos nervura principala de pe ele si taiate dupa preferintele fiecaruia apoi lasate la uscat bine pentru ca aromele cand sunt pulverizate pe tutun sa intre bine in el si framantat intre degete cateva secunde.Gasisesm pe un site chiar ieri cautand un aparat de taiat tutun o reteta pentru aromatizare in care spunea ca tutunul se lasa inchis intr-o cutie dupa ce este stropit cu arome cam 4 ore ca sa intre bine in el.Eu am avut in sfarsit rabdare si am lasat peste noapte tutunul aromatizat intr-o punguta iar dimineata l-am scos si l-am pus pe ziar pentru o uscare lenta.Miroare incredibl dar sper sa-si fi pastrat si taria ca am avut multe esecuri zilele astea in care imiiesea tutunul light si nu simteam mai nimic in fumul tras.Plus de asta eu mai greseam undeva si anume ca amestecam toate ingredientele la rece si nu iesea mai nimic decat un tutun slab aromatizat iar aromele nedefinite.
Si inca ceva daca puneti direct esentele din comert in tutun asa cum sunt ele puteti sa aruncati ''marfa'' ca nu este bun de fumat,e innecacios si va ramane ca o bila imensa in plamani.Am testat ieri asta si am aruncat tutunul respectiv.Practic am luat-o pas cu pas combinand solutiile ca sa stabilesc proportiile.
Diseara se pare ca am prima degustare in clubul piparilor din iasi unde am fost invitat.Sper sa fie ok.
Revin.

Update ora 9-30 tocmai ce am venit de la intalnirea piparilor din iasi la care am fost placut impresionat de tot ce era pe masa,tutunuri evident.Oameni relaxati in adevaratul sens al cuvantului.Bunul simt,amabilitatea au predominat pe tot parcursul serii.Am putut face comparatie intre ce avea fiecare si tutunul meu home made.Am ajuns la o concluzie si anume ca am de munca nu gluma daca vreau ceva bun.Ce am facut eu acum chiar e un carpati tunat,fumabil dar nu e calitativ.Cert e ca urmatoarea sarja voi cumpara tutun burley sa vad si cu ala ce iese.Acum am cumparat frunze de tutun virginia de cal 3 ca frunzele erau mari si am mari indoieli ca am sa scot ceva de calitate indiferent ce i-as face.Ramane in picioare metoda aplicata de mine pentru fermentare dar pentru aromatizare trebuie sa caut alte formule.e ok si ce am reusit eu dar vreau sa scot ceva cu adevarat bun nu doar fumabil pe timp de criza.Asta nu poate fi rau si ma va obliga sa caut formula perfecta pentru tratarea tutunului pana la faza in care va putea fi comparat cu ceva scump si bun.
Revin.

Modificat de Iullius (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
colyalbaitz
Moderator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 181
Cei care fac astfel de tutunuri aromate mai pun si alte "condimente" si nu toate sunt naturale dar poate gasesti niste metode mai naturale sa ni le impartasesti si noua.

_______________________________________
Daca la o pipa ai o companie placuta si un tutun bun poti sa fumezi pipa si din 'lemn' de coaja de ou.

pus acum 13 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Incerc.

Update 13-3-2011-Au trecut 3 saptamani de cand am lasat la  fermentat frunzele de tutun.Am scos astazi inca 30 de frunze pe care le-am taiat si uscat,e mare diferenta fata de acum o saptamana.A fumat si sotia mea o tigara curata si nu-i vedea sa creada ca nu mai pute a nimic de ''carpati'',cand spun curata adica nu erau bagate arome nimic in el ci pur si simplu dupa ce s-a uscat tutunul.Bineinteles ca m-a mancat undeva si am facut iarasi 3 teste pe tutun ) am bagat si la cuptor in final,in folie de aluminiu, cam 15-20 de minute pe 120 de grade sa vedem ce-o iesi mai tarziu dupa ce se usuca.
Asa ca o parere pot sa spun ca in fiecare saptamana se schimba ceva si pare ca e cam ca vinul ,cu cat e mai vechi cu atat e mai bun.Soiul asta de tutun si anume virginia pare din ce in ce mai interesant in procesul de fermentare.Din ce am tot fumat la el si inca fumez cred ca o reteta sanatoasa de fermentare se duce cam intr-o luna si e suficient asta daca vreti un tutun care sa nu puta deloc in incaperea in care fumati.
Ramane inca o problema nerezolvata si anume aromatizarea care tot imi da batai de cap dar in legatura cu asta am primit deja niste idei de la cineva,telefonic si am sa testez cat de curand cand fac rost de anumite ingrediente care nu se gasesc chiar la alimentara
Reteta va ramane secreta pentru ca nu-mi apartine si nici nu am primit ok-ul pentru a o divulga,poate doar daca intra el si o spune,dar macar sa vad daca iese.Persoana care m-a sunat imi vorbea din experienta personala legata de tutun si cateva teste reusite de el in legatura cu aromatizarea.
Pe net nu gasesti mai nimic decat niste informatii vagi rau.
Hai ca v-am plictisit si saptamana asta...revin cu noutati cand pot.Lucrez cam mult in perioada asta si de luni pana vineri sunt plecat din oras neputand face ''experimente'',doar in wekend ce mai reusesc.
Va tin la curent pa pa.

Update 8-35 pm  Aromatizare esuata cu succes facuta dupa ureche.Nu trebuia sa bag la cuptor de data asta.Frustrarile isi ocupa locuri fruntase in ''corasonu'' meu.Ramane saptamana viitoare sa testez reteta colegului de care aminteam mai sus,daca fac rost de ingrediente.
Revin.

Update 21-3-2011  Am terminat ''materia prima''.Ieri am prelucrat ultimele 25 de frunze ramase la fermentat si le-am pregatit pentru saptamana asta.Se pare ca am fumat impreuna cu sotia si o parte prin colegi 1 kg de frunze din care real a ramas cam 8-900 de grame maxim.Nervurile sunt cam 10-20% din gramajul frunzelor.De data asta pentru a nu strica transa pe saptamana asta am ales o aromatizare usoara pe baza de cafea,alcool,miere si o lingurita de menta toate insemnand cam 150 ml de solutie in final cu care am stropit tutunul taiat.Am uscat tutunul aseara si chiar am avut rabdarea sa-mi confectionez 100 buc tigari insemnand 5 pachete sa am pentru urmatoarele 5 zile,le-am bagat intr-o cutie printre care am presarat menta uscata.Dimineata am avut placuta surpriza sa constat ca tigarile sunt mai interesante decat cele care nu au avut parte de acest tratament.Cred ca pe viitor am sa incerc si acest gen de aromatizare in care am sa prelucrez tutunul curat in care ii bag prin stropire o solutie pe baza de alcool si miere in principiu,si sa-l las inchis intr-un recipient in care sa adaug aromele separat lasate peste noapte sau chiar mai multe zile.Observ ca tutunul ''trage'' aromele din jur extraordinar de bine si cu cat e lasat mai mult cu atat va fi mai aromat.Mierea e importanta in tutun pentru a pastra oarecum umiditatea tutunului si pentru a-i da si o aroma usoara.
Oricum intre timp am descoperit mai multe metode de aromatizare pe care am sa le incerc in timp si am sa va impartasesc rezultatele,cert e ca iese si deja nu mai pare o varianta de compromis pe timp de criza ci chiar incepe sa-mi si placa ce fumez.
In final formula ideala pentru fermentat ramane la o luna.E cel mai sigur si tutunul are cu totul alt gust decat la o saptamana sau doua.Tutunul nu mai pute,se poate fuma linistit,nu lasa ''urme'' pe gat si nici in camera in care fumati.
Mergeti linistiti pe aceasta varianta de fermentare dupa care va puteti juca cu aromatizarea dar daca tineti cont si de greselile mele veti avea un mic avantaj fata de mine ca sa nu va stricati recolta si nici nervii.
Succes celor care au de gand sa treaca prin aceleasi etape si dati-i cu tupeu inainte ca functioneaza 100%.
Cand vad cat s-a scumpit un pachet de tigari iar pe mine nu ma ajunge nici macar 2 lei in final imi creste inima cat un bostan.Ma tot intreaba colegii de serviciu cat ma ajunge pe mine sa fumez si cand le spun ii vad cum se crucesc si incearca sa inteleaga cum de ajung atat de ieftin.Pentru ei pare SF ce am facut eu si imi dau seama ca sunt foarte putini oamenii care ar incerca asa ceva care tine de imaginatie,dorinta de a experimenta si in final de inca un neuron in plus sa poti intelege tot procesul.Mi-au cerut multi colegi tigari sa fumeze de proba si nu s-a strambat niciunul iar in felul asta am testat practic ce le place si altora.Ce-i drept nu am ajuns inca sa spuna toti ca ce le-am dat lor e extraordinar de bun dar asta pentru ca nu am descoperit inca o formula de aromatizare puternica dar va veni si aia in curand.
Domnilor,revin cu noutati,cand le voi avea.

Update 22-3-2011  Surpriza,aromele intra frumos in tutun.Aseara am cumparat o esenta de vanilie cu care am stropit o bucata de bumbac pusa intr-o punguta si gaurita cu o scobitoare in cateva locuri pe care am asezat-o printre tigari iar in dimineata asta se simte vanilia usor si in fumul tras.Interesant si asta dupa numai 12 ore.Toate tigarile deja miros a vanilie si a menta ca am si presarat menta in punguta respectiva pe langa vanilie.Ideea mi-a venit cand un prieten mi-s spus ca isi baga intr-o tabachera tigari moldovenesti si isi cumparat cate o tigara de foi mica pe care o pune impreuna iar in cateva ore celelalte tigari deja au mirosul puternic impregnat si se simte si in fumul tras.Deci putem merge si pe aromatizare indirecta fara sa mai punem in tutun direct solutie.Uite ca descoperim metode noi,noi pentru mine cel putin.
Ne mai auzim. 

Modificat de Iullius (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
kondratov
-

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 28

Iullius a scris:

Am deja cel putin 2 propuneri mai mult decat interesante dar nu ma bag,vreau doar sa imi reuseasca pentru mine si atat.Eu ma ''lupt'' sa iasa un tutun foarte bun ca bun ca iesit deja.Faceam o analiza si pana acum o saptamana eram pe undeva sub Plugaru,vorbesc de calitatea tutunului,apoi am trecut cu succes si peste tigarile moldovenesti iar acum ma lupt sa scot ceva mai bun decat ce se gaseste la noi in comert.E greu,recunosc dar se poate.Nu stiu daca am sa reusesc dar incerc.Inca nu mi-am stabilit retetele si ma cam enerveaza asta dar orice reteta de succes implica o perioada mai lunga de teste.
Revin.

interesanta instalatia ta,eu propun un termostat de boiler acolo,care va mentine temperatura apei la 90 grade.adica setat la maxim.sigur voi pune chesti a in aplicare.acum insa tutunul meu se afla in stadiul de planta 0.3 cm!


pus acum 13 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Eu deja mi-am terminat kilu' de tutun dar am vb cu cineva sa-mi mai trimita inca un kg si cred ca deja stiu cum sa-l scot la o calitate superioara si cred ca am sa-l si combin in proportie de 3-4 parti tutun din asta cu 1 parte tutun cumparat din afara aromatizat puternic.Pentru instalatie deja mi-a picat alta idee si anume sunt in bazar niste plite cat un ochi de aragaz electrice (am cumparat deja una)care au tot rezistenta de 1 kw si au  termostat ceea ce ma incanta cu 5 trepte de reglare pe care asezati o oala de aproximativ 4 litri de apa.Cred ca dupa prima zi de folosire deja ma prind pe care treapta sa-l las permanent ca sa am 55 de grade constant(banuiesc pe treapta cea mai mica sigur)iar pentru alimentare cu apa permanent se poate folosi un vas exterior in afara cutiei cu un furtun intre ceve doua care sa fie pe principiul vaselor comunicante iar pe vasul exterior sa montati un flotor de WC si sa-l racordati la apa curenta din casa(aici va trebuie mici aptitudini de instalator) iar in felul asta intotdeuna cand apa din interior scade ea isi trage din vasul exterior prin furtun iar ala cand se goleste putin alimenteaza prin flotor.Faza misto la instalatia asta e ca lasati sa mearga continuu o luna cat tine fermentarea fara sa aveti grija rezistentei sau a apei.
Hai ca v-am dat cateva ponturi .Sper sa va fie de folos celor care incercati.

Pentru Kondratov, daca ai sa cresti temperatura mai mult de 55 de grade in interior si cu aburi poti sa faci altele cu tutunul numai de fumat nu o sa mai fie bun.Ideea la metodat asta de fermentat e sa nu curga apa de pe frunze si din ce am observat la mine daca urci mai sus temperatura ai implicit si aburi in cantitate mai mare ceea ce o sa-ti duca la oparirea frunzelor iar daca nu ai incercat inca sa vezi ce se intampla cu tutunul daca il oparesti iti recomand sa faci proba pe numai  o fruza sa vezi, zici ca tragi aer de munte in piept si atat.Succes!

Modificat de Iullius (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
kondratov
-

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 28
da.. noi doi va trebui sa comunicam putin pe acest forum,pt ca am cunostinte mai mult decat generale despre:
-instalatii apa gaz
-electronica(depanator tv cu acte)
-instalatii electrice performante
as insista totusi asupra termostatului pt boiler,el neavand trepte,ci o rezistenta semireglabila.cred ca la 90 grade apa va produce aburi,si apoi in functie de temperatura din interior, se regleaza apa putin la minus, si in plus de asta e vreo 20 30 lei un termostat din asta! intreb daca e nevoie cumva si de aerisire!
daca apa o schimb cu un neon de incalzire,si reglam termostatul la 37 grade e bun primavara de clocitoare! binenteles se pune inauntru un mic vas cu apa sa aibe umiditate!
deci eu insist pana la urma pe termostatul de boiler! astept si parerea ta desigur,dar cred ca resoul de care spui mai devreme s-au mai tarziu aduce apa la fierbere si se va termina curand! in ce priveste instalatia de wc ,trebuie pus plutitorul in incinta.e foarte interesant ce zici,iar daca studiezi putin un bazin de wc vei vedea ca plutitorul se poate adapta la o oala de aluminiu.,fiind direct conectat la teva de apa.da e simplu,dar e putin costisitor avand in vedere caci cu termostatul de boiler(iar insist),apa va tine acolo vreo 2 zile daca e mai mare oala totusu cu bazinul de wc nu mai ai treaba,dar cum am spus e mult de lucru pt un amarat de4 cancer la plamani!


pus acum 13 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42

kondratov a scris:

da.. noi doi va trebui sa comunicam putin pe acest forum,pt ca am cunostinte mai mult decat generale despre:
-instalatii apa gaz
-electronica(depanator tv cu acte)
-instalatii electrice performante
as insista totusi asupra termostatului pt boiler,el neavand trepte,ci o rezistenta semireglabila.cred ca la 90 grade apa va produce aburi,si apoi in functie de temperatura din interior, se regleaza apa putin la minus, si in plus de asta e vreo 20 30 lei un termostat din asta! intreb daca e nevoie cumva si de aerisire!
daca apa o schimb cu un neon de incalzire,si reglam termostatul la 37 grade e bun primavara de clocitoare! binenteles se pune inauntru un mic vas cu apa sa aibe umiditate!
deci eu insist pana la urma pe termostatul de boiler! astept si parerea ta desigur,dar cred ca resoul de care spui mai devreme s-au mai tarziu aduce apa la fierbere si se va termina curand! in ce priveste instalatia de wc ,trebuie pus plutitorul in incinta.e foarte interesant ce zici,iar daca studiezi putin un bazin de wc vei vedea ca plutitorul se poate adapta la o oala de aluminiu.,fiind direct conectat la teva de apa.da e simplu,dar e putin costisitor avand in vedere caci cu termostatul de boiler(iar insist),apa va tine acolo vreo 2 zile daca e mai mare oala totusu cu bazinul de wc nu mai ai treaba,dar cum am spus e mult de lucru pt un amarat de4 cancer la plamani!


Accept ''provocarea''
Nu poti pune flotorul in incinta dintr-un motiv foarte simplu si anume ca in timpul fermentarii in camera de aburire iti curg tot felul de lichide care in timp devin vascoase si lipicioase asta impiedicand flotorul sa-si mai faca treaba.Cand am mentionat ca flotorul trebuie pus in afara am stiut ce spun si nu iti trebuie rezervor de WC(suna aiurea) ci doar o simpla oala in care sa-i gasesti pozitia flotorului si atat.
Referitor la termostat cred apoti folosi aproape orice fel de termostat chiar si de la un fier de calcat doar ca trebuie sa-l calibrezi putin si daca nu suporta aburi trebuie sa-l inchizi intr-o caseta presupun facuta din cupru sau ceva metalic si care sa prea temperatura interioara si sa o transmita catre acest termostat ca el sa functioneze in parametri.Grosimea peretilor casetei in care inchizi acest termostat va trebui verificata isi modificata in functie de timpul de raspuns al termostatului.Reglajele se fac cu un termometru evident separat bagat in incinta.
Eu am incercat sa dau solutii simple accesibile tuturor,nu stiu daca ai inteles asta dar daca vrei sa intram pe domeniul automatizarii eu sunt perfect de acord numai ca e bine sa nu umplem topicul  cu asta putem discuta in privat pe messenger.
Toate cele bune!


pus acum 13 ani
   
kondratov
-

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 28
eu voi adapta o oala de aluminiu (ca sa fie mai usor de dat gauri)si wc-ul e gata!!
termostatul de boiler are o tija lunga la capatul careia este senzorul, deci poate fi reglat de afara!termostatul de fier de calcat e iarasi mo idee buna ,cred dar adaptat la un resou ca sa nu fiarba apa e ok!ma intereseaza de la dvs vreo 50 grame de tutun tratat de dvs. cu ramburs binenteles!,sa vad calitatea! apropo! si eu ''bag'' austin


pus acum 13 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42

kondratov a scris:

eu voi adapta o oala de aluminiu (ca sa fie mai usor de dat gauri)si wc-ul e gata!!
termostatul de boiler are o tija lunga la capatul careia este senzorul, deci poate fi reglat de afara!termostatul de fier de calcat e iarasi mo idee buna ,cred dar adaptat la un resou ca sa nu fiarba apa e ok!ma intereseaza de la dvs vreo 50 grame de tutun tratat de dvs. cu ramburs binenteles!,sa vad calitatea! apropo! si eu ''bag'' austin

Sal din nou.Nu ma mai domni te rog ca nu am decat 35 de ani,ms oricum pentru intentie.Nu am cum sa-ti trimit nici un gram de tutun facut de mine ca nu mai am deocamdata si abia intr-o zi doua imi vine tutunul dupa care trebuie sa mai astept inca o luna fermentarea lui dar apoi am sa fac in asa fel incat sa am tot timpul 1 kg la fermentat sa nu raman in pana ca acum si oricum nu am reusit inca aromatizarea cum trebuie de aia nu ma arunc deocamdata la dat pentru teste amicilor de pe acest forum.Vreau mai intai sa iasa ceva foarte bun si apoi sa dau la testat.Am sa-ti dau cateva grame cand am sa reusesc aromatizarea dar nu la schimb si nici sa vand ca nu intentionez sa scot nimic din asta ci doar pentru consum propriu si pentru incantarea prietenilor,sa le arat ca se poate fuma ieftin si bun.Din punctul meu de vedere daca nu ar mai cumpara nimeni tutun din comert tare bine ar mai fi sa ii puna pe ganduri pe marii fabricanti dar asta nu se va intampla niciodata cu siguranta.
Maine ma apuc sa automatizez noua instalatie pentru fermentare ca sa nu am grija ei o luna de zile cat dureaza.
Revin cu noutati ca am destule idei acum despre aromatizare dar abia astept sa am materie prima.Sunt atat de sigur ca o sa-mi iasa de data asta incat as risca 1 kg intreg deodata pe o singura formula Sper sa nu-mi para rau.


pus acum 13 ani
   
kondratov
-

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 28
sal!intre doi barbati e bine sa se mentina respectul,dar daca nu e secret, as vrea si eu solutia pt aromatizare,binenteles dupa ce faceti toate testele!eu am vazut ceva pe net de genul.. iei un spray special... si dai pe tutun direct... cam asa am vazut.ma rog nu ma dau in vant foarte tare dupa arome! daca tutunul dupa fermentare este la gust si tarie macar ca austin,atunci proectul este un succes,chiar major!

pus acum 13 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Este imposibil sa aduci frunzele de tutun cumparate din romania la calitatea Austinului pentru ca si tutunul asta e tratat la randul lui deci nu ai cum.Sa nu uitam ca tutunul pentru tigari trece prin niste procese care tin nu numai de arome ci si de restul ingredientelor bagate in el mai ales mierea de albine care mentine umiditatea de aia tutunul este atat de moale si usor de manevrat fara sa se sfarame.Daca am locui in Cuba am avea pretentia sa gasim frunze aromate de la mama natura si care au in ele substante zaharoase in cantitati mai mari decat la noi dar na,traim in romania.Tutunul in camp imprumuta din mediu tot felul de substante si arome dar la noi ce sa imprumute decat papusoi si iarba ca altceva nu mai avem in tara de aia si calitatea tutunului nostru e ''comica'' si ne da batai de cap sa-l aducem la o calitate cat de cat buna.Daca dupa ce-l fermentezi il usuci si nu bagi nimic in el este ca o iarba uscata si se sfarama cand incerci sa faci ceva cu el mai ales sa-l bagi in tigara si nu miroase chiar placut daca nu-l tii la fermentare cat trebuie.Am gasit si eu la cineva o solutie pentru aromatizare dar vrea 50 ron pentru tratarea unui kg de tutun si nu am rezolvat nimic daca il cumpar chiar daca ies bine la bani per total ca ma fac dependent de solutiile lui si cand nu o sa mai aiba sau se lasa de vandut raman in plop.De pulverizat o pulverizez si eu pe tutunul meu ca se pare asta e cea mai buna metoda.Ideea la tot ce incerc sa fac e sa am numai frunze de unde sa cumpar si restul sa fie cu ingrediente care sa se poata gasi oriunde in comert accesibile oricui.Iar referitor la arome nu asta e important ci calitatea tutunului in urma acestui tratament care practic nu face decat sa ''calmeze'' tutunul sa fie placut la fumat si la manevrat,e un tratament care se aplica obligatoriu daca vrei o tigara de calitate.Pana si Plugarul trece prin acelasi tratament.Eu in urma zecilor de teste facute pana acum am observat multe modificari in calitatea tutunului si mi-a iesit doar pe jumatate dar aromele imi dau batai de cap.Daca in solutiile pe care le fac nu as baga arome ci doar alcool si miere de albine de exemplu imi iese un tutun moale si usor de manevrat asa cum gasesti in orice tutun din comert de calitate dar nu si placut la fumat.Acum sa rezolv si partea cu aromele si am scos formula.
Cred ca ar trebui sa te apuci de experimentat mai intai pe niste tutun pe care sa-l cumperi pana iti iese recolta ca sa intelegi mai bine ce ma chinui sa-ti explic.E usor sa-ti dai cu parerea doar din ce ai citit de pe net dar cand treci la teste efectic ai sa intelegi mai bine.Nu este exclus sa gasesti solutii mai bune pe care te asteptam sa ni le impartasesti si noua.Recunosc, as fi vrut sa vorbim amandoi din experienta si sa nu ne impotmolim intr-un termostat.
                                                                                    Cu respect Iullius,


pus acum 13 ani
   
kondratov
-

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 28
ok ramanem conectati =D

pus acum 13 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Am primit tutun nou,tot un kg si pare mai calitativ decat cel cumparat anterior.L-am primit de la un tip care a citit forumul asta si care sta intr-o zona unde tutunul se gaseste la tot pasul.Frunzele sunt mai mici si miros mai placut.Maine le bag la fermentare si dupa cele 3-4 saptamani revin cu impresii noi.De data asta vreau sa incerc sa amestec tutun de-al meu cu tutun adus din afara si care sa fie foarte aromatizat,sper ca prin amestecul asta sa iasa foarte bun.Am mai incercat amestec de genul asta cu tutun silverado si a iesit foarte bun iar ala nu avea deloc arome.
Cred ca am sa incerc si cu arome pentru tutun de narghilea ca e doar 15 ron sticluta.
Revin

9-4-2011 un update subtirel
Am cumparat de la un magazin cu produse pentru fumatori o sticluta pentru aromatizarea tutunului de narghilea care e la 100 ml.Am facut un mic experiment asta insemnand cam 4 parti alcool(aceeasi palinca de ardeal de 52 grade) si o parte din aceasta solutie si am dat pe niste tutun adus proaspat din turcia fara nici o aroma iar surpriza a fost mare.
Pe sticluta scrie in partea de sus Mola mix si jos Honey-Molasses Cherry.A costat doar 15 ron si un pic dar a meritat sa incerc.Sticlute din astea am tot vazut de ceva ani dar nu am incercat niciodata.''Tantea'' care mi-a vandut produsul spunea ca se foloseste la tutunul de narghilea pentru aromatizare evident si pastrarea umiditatii.
Daca imi va iesi si cu tutunul meu m-am scos.Mai aveau si alte arome in afara de asta.Solutia e foarte vascoasa adica e de bine ca se poate combina lejer cu alcool si e foarte concentrat asa cum imi si spusese vanzatoarea.Stropit peste tutun si framantat usor intre degete miroase inconfundabil cu ce scrie pe sticluta si se simte si in fumat.Acum sa vad dupa fermentare daca o sa-mi iasa si mie tutunul meu aromat dar deja imi fac sperante mari.La cat costa sticluta imi dau seama ca pot linistit sa imi fac un kg de tutun cu maxim o singura sticluta sau poate ca o sa-mi ajunga pentru 2.Acum cand fac socotelile 400 grame de alcool ma costa cam 10 ron plus 15 aceasta sticluta plus curentul cat ma ajunge cu fermentarea,tutunul.... si ies in maxim 100 ron per kg de tutun din care ies 1000 de tigari adica 5 cartuse iar la un calcul si mai fin inseamna 2 ron per pachetul de tigari )))).Daca dintr-o sticluta o sa-mi ajunga la 2 kg si ies mai ieftin cu celelalte ajung si la 1,5 ron per pachet in final ))) Asa sa tot fumezi.Incet incet cred ca renunt la solutii proprii de aromatizare daca tot se gasesc in comert pe toate drumurile ce am nevoie.Ideea de la care am plecat a fost sa nu depind de vreun ''traficant'' de arome sau tutun gata preparat sa nu raman in plop cand mi-e lumea mai draga.Macar cu fermentarea am rezolvat-o iar daca arome de genu asta gasesc peste tot,la magazine,mie imi convine de minune.
Revin

Update 11-4-20111
O sa radeti dar am automatizat partea electrica a cutiei de fermentare cu un termostat de la un fier de calcat si merge perfect.Am pus ieri abia in functiune si se mentine cam la 45 de grade dar a fost de proba astazi urmand sa-l mai reglez sa aduc temperatura la 55 de grade.Am automatizat si partea de alimentare cu apa si de acum o luna de zile nu mai am treaba cu cutia.De data asta am sa-i las o gaura in partea de sus pe unde sa elimine toate mirosurile care ies din frunze si o gaura in partea de jos pe unde sa intre aer,in felul asta sa am o aerisire permanenta.La experimentul anterior nu facusem aceste gauri de aerisire si ma gandesc eu ca nu am facut prea bine,la urma urmei mirosurile trebuiesc eliminate afara nu sa ramana in cutie.
Revin
Am revenit cu informatii bune si anume am incercat in seara asta aromatizare pe 100 grame din acelasi tutun turcesc fara arome in el folosind 10% din continutul sticlutei cu aroma de cherry cumparata si de 4 ori mai mult alcool.A iesit fara probleme,se simte foarte placut la miros la fel in fumul tras,ramane si in gura acelasi gust placut exact ca dupa un trabuc.Deci formula e de 1 parte aroma si 4 parti alcool de 50 grade.Se simplifica mult aspectul aromatizarii tutunului pentru mine.
Intre timp tutunul fermenteaza si evident sunt foarte curios daca va iesi si cu tutunul meu aceeasi treaba.
P.S. ce am acum la fermentat e Burley.Nu am stiut pana astazi.Eu am primit frunzele,am vazut ca sunt mai mici,miros altfel si complet diferite fata de cele virginia dar nu am stat sa analizez prea tare ca pe mine ma interesa sa bag mai repede la fermentat frunzele.Super tare,acum imi fac damblaua si cu Burley si trag sperante ca va iesi mai bun decat cu virginia.

Update 16-4-2011 A trecut o saptamana de cand am bagat la fermentat frunzele de tutun Burley iar stazi am scos cateva frunze pentru degustare.Am incercat sa fumez atat tutun uscat fara nimic in el cat si tutun aromatizat dar e imposibil de fumat.Am reusit sa bag o tigara din ala cu aroma in el dar si ala e mult prea tare si miroase a carpati.Aroma inca nu se poate simti in tutunul asta pentru ca e mult prea puternic.Fata de virginia asta e strong rau de tot si are un danf de caramel dar ma rog,abia a trecut o saptamana.Fumul este foarte dens.Ma gandesc,ca prin aceeasi chestie am trecut si data trecuta cu tutunul virginia la o saptamana de fermentare si inca nu vreau sa-mi fac griji dar om vedea dupa cele 4 saptamani ce-o iesi.
Revin cu alte impresii si saptamana viitoare sa vad ce schimbari mai au loc in procesul de fermentare.

Modificat de Iullius (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
   
dancercea
-

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1
Salut , am si eu o intrebare(rugaminte)cine poate sa ma ajute intr-o problema legate de tutun frunze.Am cumparat frunzuele (Burley)  le-am "preparat" dupa reteta lui "iullius"(palinca<>miere<>arome)
Problema :*tigarea trebuie aprinsa tot timpul(tutunul e f.f.uscat de se sfarama intre degete)
                *jarul se stinge f. repede si scrumul cade instantaneu
                *scrumul este negru (iti da impresia de cauciuc ars)
Nu spun ca reteta nu-i buna, e f.f. buna(incercata de mine pe tutun Virginia) incerc doar sa caut un raspuns sau o metoda de a putea fuma tutunul Burley.


Da Iullius, intradevar avem acelasi "furnizor",cad despre fermentat ...am o parte din el la fermentat,dar ...mai dureaza.Am incercat asa nefermentat sa-l fac dupa reteta ta(pe virginia merge..ata si nefermentat)pe acest Burley ,am tot incercat din el de cand l-am scos din cuptor pana a ajuns in faza asta de il faci"fulgi"dar nimic.....Asta e ,astept sa fermentezi si..speram sa fie mai "de omenie acest Burley" daca nu ne  dam pe virginia.
mersi ptr. raspuns.

Modificat de dancercea (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Daca nu ma insel avem acelasi tutun amandoi de la aceeasi sursa.Am impresia ca tu vrei sa-l fumezi asa nefermentat cum l-ai luat doar incercand sa-l aromatizezi.Nu o sa-ti iasa.Ce am constatat eu la tutunul asta e ca scoate un fum gros rau si miroase putin ciudat dar presupun ca asa e genul asta de tutun Burley.Daca se comporta la fel dupa cele 4 saptamani de fermentare revin la Virginia.Maine mai scot o transa de 5 frunze sa vad ce schimbari au avut loc nu de alta dar se implinesc 2 saptamani de cand fermenteaza.
Si inca ceva foarte important cand lasi tutunul sa se usuce dupa ce-i bagi arome trebuie sa fii atent sa nu se usuce.Trebuie sa-i lasi o oarecare umiditate ca sa-l poti baga in tigari si iti mai dau un pont primit din Turcia,pastreaza tutunul la frigider dupa asta ca tine la nesfarsit fara se se usuce sau sa mucegaiasca.Tu ai luat frunzele primite,le-ai maruntit si ai bagat aromele in el dupa care l-ai lasat se se usuce de tot.Greseala mare,trebuie verificat des pana vezi ca poti sa-l manevrezi dar sa nu fie umed tare in nici un caz uscat uscat ca de aia ti se faramiteaza.Daca tot ai fumat austin sau alt tutun vrac aminteste-ti cum era la pipait tutunul si asa sa-l aduci si pe asta.Oricum tu incerci sa-l fumezi asa cum l-ai primit deci nu poti avea absolut nici un rezultat.Nici tata care-i fumator de cand era copil nu poate fuma frunzele alea asa direct de la sursa.Eu chiar acum o ora am mai fumat o tigara facuta din tutunul asta scos saptamana trecuta si nu s-a stins deloc.E cam a 5-a tigara fumata din ce am scos acum cateva zile pentru probe dar nu s-a stins niciuna deci undeva faci o greseala la prepararea lui.Citeste cam ce am scris eu pe topicul asta ca sa vezi cate greseli am facut si eu.Nu are cum sa-ti iasa chiar din prima.Eu deja am terminat 1 kg de frunze pe care am facut cel putin 25 de teste si tot nu is multumit de rezultate.
P.S. Eu uscam tutunul dupa ce-i bagam aromele in casa la umbra si la temperatura camerei in felul asta aveam control mare la gradul de uscare.Daca il scoti afara la cald se usuca prea repede iar aromele se evapora rapid si ele.
Acum imi dau seama ca e posibil sa nu reusesc cu acest tip de tutun aromatizarea dorita si imi aduc aminte ca tutunul Virginia nu mirosea deloc rau dupa ce a fermentat.
Vedem ce-o iesi,maine am sa revin cu impresiile despre tutunul asta la a 2-a saptamana de fermentare.

Update 22-4-2011 Au trecut 2 saptamani,am scos 5 frunze iarasi din care jumatate le-am spalat efectiv in apa de mai multe ori si cealalta jumatate le-am lasat sa se usuce asa cum erau scoase de la fermentare apoi am fumat cate o tigara din fiecare si le-am aplicat arome dupa care am fumat inca cate o tigara din fiecare.Nu am nici o sansa sa fumez asa ceva.Practic am facut 4 teste in acelasi timp.E groaznic de tare si pute rau de tot.Scoate in continuare un fum foarte dens de nu poti sa stai in camera decat cu fereastra deschisa dar oricum e imposibil de fumat.Nu se compara cu tutunul Virginia sub nici o forma.Ala dupa 2 saptamani il puteam fuma fara probleme in schimb asta nu.Are ceva in el si nu iese orice i-as face.
Mai am acum la uscat pentru teste inca 2 frunze scoase de la fermentare si fierte efectiv in alcool cu arome timp de 5 minute.Daca nici asa nu iese cat de cat acceptabil cred ca renunt la Burley pentru totdeauna.
Sunt dezamagit rau de soiul asta de tutun si ma asteptam la altceva dar m-am inselat se pare.Oricum nu aveam de unde sa stiu pana nu incercam.
Caut frunze de tutun Virginia sa cumpar 1 kg,cine are sa-mi dea de stire ms mult.

Update     La ultimul test cu frunze fierte in alcool,miere si arome a rezultat un tutun foarte slab,nu mai pute iar aromele se simt usor,aproape insesizabil.
Concluzia: inca nesatisfacator
BRB

Modificat de Iullius (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
   
kondratov
-

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 28
hmm... ore poate n-ar fi trebuit doar sa-l oparesti?incearca oparit! sunt curios!

pus acum 12 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Le-am oparit si nu e ok,scoate tot din ele si ramane ceva ce nu stii daca e tutun sau iarba uscata in schimb cand am bagat doar 5 secunde frunzele in amestecul respectiv a iesit mai ok la tarie dar inca pute.Las frunzele la fermentat cele 4 saptamani asa cum mi-am propus dar macar nu-mi fac mari sperante.Au ceva frunzele astea de Burley in ele de zici ca-i zeama de cacao la greu in ele iar daca nu sunt atent si dau pe haine pateaza rau.La tutunul Virginia nu am avut astfel de probleme.Diferenta dintre cele doua tipuri de tutun este ca Virginia la fermentare mirosea a poama pe cand Burley miroase a cacao iar fumul difera de la cer la pamant,Virginia era placut la fumat si interesant iar aromele isi faceau loc in frunze mai usor pe cand la Burley zici ca a luat foc un cauciuc si pute atat de tare incat fumatul nu mai prezinta nici o placere iar aromele nu intra mai deloc in frunze.Nu cred ca dupa cele 4 saptamani de fermentare voi fuma asa ceva dar cine stie,poate voi avea vreo surpriza cat de cat desi ma indoiesc tare.
Este o experienta si asta.Revin saptamana viitoare la sfarsit cu alte impresii cand voi scoate inca o transa la implinirea celor 3 saptamani de fermentare.


pus acum 12 ani
   
kondratov
-

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 28
stie cineva ce soi de tutun este cel din imagine?(sper sa nu fie burley) nu as vrea sa am o experienta asemanatoare cu a lui iulius

tehnologia producerii tutunului, soiuri etc. stie cineva soi tutun este cel din fie burley) vrea

25KB


pus acum 12 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Sters

Modificat de Iullius (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
   
Stefan
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1325
Posteaza linkul forumului te rog sa citesc si eu. Iti pot spune sigur ca Orientalul va catifela tutunul tau iar virginia ii va da dulceata si va ajuta combustia.

_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
… spunea Mark Twain

pus acum 12 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Ai in privat linkul.

Modificat de Iullius (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
   
Stefan
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1325
Orientalul este tutun condiment ca si latakia. Bazele sunt Cavendish, Virginia sau Burley. Daca pui Oriental sau Latakia sau Perique prea mult, tutunul va avea prea multa personalitate si va deveni vulgar si puternic. Virginia si cavendishul il pondereaza.

_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
… spunea Mark Twain

pus acum 12 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Sters

Modificat de Iullius (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
   
kondratov
-

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 28
adica nefermentat, doar amestecat?

pus acum 12 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Cred ca am sa ma opresc aici cu postarile.Cu scuzele de rigoare dar am sa renunt la a mai posta nu de alta dar am trecut fara sa vreau in detalii mult prea clare pentru unii care in loc sa-si faca singuri pentru consum propriu au inceput sa treaca la afaceri.Am sters ultimele posturi pentru ca erau formule foarte simple pentru un tutun de calitate dar pentru tigari nu si pentru pipa.
Oricum vorbeam mai mult singur pe topicul asta.
Va doresc numai bine.

Modificat de Iullius (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
   
Stefan
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1325
Iullius, ne bucuram ca ai impartit cu noi experienta ta si regret faptul ca ai decis sa te opresti cu postarile. Din pacate nu putem controla identitatea persoanelor care acceseaza forumul, acesta fiind unul public. Iti doesc mult succes in continuare.

_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
… spunea Mark Twain

pus acum 12 ani
   
kondratov
-

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 28
regret decizia ta iullius,dar sper ca noi ne vom intelege si pe mess..

pus acum 12 ani
   
ignatescuradu
**

Din: iasi
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 217
salut!
daca nu scriem pe forum nu inseamna ca nu il citim. eu unul cel putin am citit tot subiectul acesta, fiind interesat in a fuma un tutun cat mai curat.
oricum, cand mai faci un lot de "frunze" bune de fumat, te rog sa ma anunti ca vreu sa incerc tutunul marca "Iullius"...Cezar)

Radu


pus acum 12 ani
   
kondratov
-

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 28
probabil ar trebui o sectiune separata in care sa aiba acces doar cei ce au permis de la admin,asa ca si pe sigmasat! dar din ce moment iullius vorbea de tutunul pt tigari,probabil nu era privit cu ochi buni,pt ca s-a spus clar ca acesta este un forum unde nu sunt agreati fumatorii de tigari home made.dar una peste alta e un forum unde intru cu placere,desi ma critica cel putin un domn..acuma e ca si pe un forum auto:adica nu suntem bine primiti aia cu motor pe injectie doar aia ce au carburatoare!

pus acum 12 ani
   
Stefan
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1325
Ei bine noi nu consideram fumatul in sine o pasiune ci fumatul pipei si al trabucului pt ca sunt modlaitati de fumat fara inhalare si nici pipa, nici trabucul nu se fumeaza pentru a sadidafce dependenta de nicotina. Nu uitat ca titlul topicului este: Tehnologia producerii tutunului, soiuri etc. si de aceea discutiile despre prelucrarea tutunului au fost mai mult decat folositoare pentru noi toti.

_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
… spunea Mark Twain

pus acum 12 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Am vazut pe youtube ,prin multitudinea de filmulete,ca tutunul fermenteaza natural in stiva in 6 saptamani.Tare sunt curios daca la climatul nostru se poate realiza fermentarea naturala in acelasi timp avand in vedere ca tutunul este recoltat la sfarsitul verii si urmeaza toamna cand este putin racoare.Oare la noi in tara nu se poate gasi Oriental deloc la vanzare?Seminte de Oriental se gasesc,se pare,dar oare s-ar face? As pune cateva fire la mine in curte dar habar nu am ce fel de sol ar trebui sa am ca sa iasa sigur.

pus acum 12 ani
   
kondratov
-

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 28
gimpatean este  oriental sau semioriental!

pus acum 12 ani
   
Dan_71
-

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1
Felicitari pentru forum

am cautat pe net un soi bun de prelucrat ulterior ....si am nimerit la borcanul cu miere


am tot citit pe aici si am inteles ca virginia e soiul care il caut.

ce ma sfatuiti ?

doresc sa il plantez anul viitor 100-150 m2 ( 50kg ) uz propriu.

astept parerile voastre poate gasesc ceva mai bun decat virginia.

PS: in cat timp se fumeaza 1kg? sa nu plantez prea mult, nu ma intereseaza comercializare.

Modificat de Dan_71 (acum 12 ani)


_______________________________________
bautura si tutun

pus acum 12 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Treaba sta asa: o tigara are fix un gram de tutun asta insemnand ca dintr-un kg de tutun ies aproximativ 1000 de tigari,mai exact 5 cartuse(facute cu tuburi ca rulate iti ies mai multe).Acuma numai tu stii cat fumezi zilnic dar eu de exemplu fumez aproximativ 1 paket pe zi asta insemnand cam 600 grame de tutun lunar si ca sa fiu mai exact 7,2 kg tutun anual.
Parerea mea este sa-ti faci sa ai macar 30-40 kg de tutun uscat ca nu se stie cine o sa-ti mai ceara din familie sau dintre prieteni.
Dintr-o frunza pierzi cam 10-20% din gramaj insemnand nervura principala de pe mijlocul ei care trebuie scoasa cand prelucrezi tutunul in final si cam asta ar fi toata povestea legata de cantitatea necesara.
Acum legat de calitatea tutunului pot sa-ti spun ca orice soi de tutun ai avea daca il fumezi simplu nu o sa-ti placa.In nici un caz sa nu incerci Burley simplu ca ai sa injuri cat e ziua de lunga ca ti-ai pierdut timpul cu asa ceva.
Despre Virginia pot sa-ti spun ca nu am reusit mare lucru nici cu el pentru ca era in final ca un carpati usor ''tunat''   Poate doar sa pui alcool cu multe arome in solutia pentru aromatizare sa-l scoti cat de cat mai fumabil dar atentie ca daca depasesti anumite dozaje poti sa arunci tutunul ca te si poate inneca fumul,sa-ti stea in gat.
Ca sfat eu zic sa fermentezi tutunul si sa faci teste de aromatizare pe cate 2-3 frunze pana iti iese cam ce ai putea fuma si apoi te prinzi tu incet incet ce poti face cu tutunul.
Succes!

Modificat de Iullius (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
   
cighirin
-

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 3
am urmarit discutia cu interes deoarece de mai mult timp incerc sa ajung la performanta de a fuma din tutun preparat de mine.  fermentarea e ok dar aromatizarea mi-a tocit nervii. a incercat cineva sa puna arome in apa de la fermentare in ultimele zile inainte de a fi scos tutunul?

pus acum 12 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Am incercat eu de 2 ori si la soiuri de tutun diferite.Nu se simte absolut nici o schimbare in tutun cu metoda asta.Singura metoda care a dat cel mai bun rezultat a fost scufundarea in solutie a frunzelor si lasate 1 minut doua fara sa le agitati apoi scoase si lasate la uscat la umbra si fara sa bata vantul,mai exact in casa pe o sarma ceva ca de rufe.Ala a fost un succes absolut dar din pacate trage prea multa solutie si nu e rentabil la bani sub nici o forma.Solutia pentru aromatizare e iarsi foarte importanta,cauta pe forumul asta ca am descris undeva exact faza asta.
Repet in schimb un aspect foarte important ca lumea inca nu a inteles,toate testele la care am avut cat de cat succes au fost facute numai dupa ce tutunul a stat o luna la fermentat.Daca incercati sa aromatizati tutun nefermentat va doresc ''multa multa sanatate'' ca o sa aveti nevoie dupa ce trageti un singur fum.
P.S.
NU MAI INCERCATI SA FUMATI TUTUN NEFERMENTAT SI NU MA MAI APELATI IN PRIVAT CU INTREBARI GEN ''CUM SA FUMEZ UN TUTUN FARA SA-L MAI FERMENTEZ ?''

Nu sunt amator de senzatii atat de tari si am tot explicat ca nu se poate decat daca aveti cine stie ce frunze de printr-o tara de care numai putini au auzit.E drept ca asta este doar din experienta mea si nu neg totusi ca a-ti putea gasi niste idei mai interesante care sa va ajute sa fumati si fara fermentare dar eu nu am gasit desi am incercat in toate modurile posibile si imposibile.
O sa radeti dar am incercat pana si sa prajesc tutunul ca pe niste cartofi in tigaie in ideea ca poate poate reusesc sa schimb ceva la el dar nu merge. )

Modificat de Iullius (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
   
zavalita
-

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 5
Iullius are dreptate, Burley ca atare nu poate fi fumat in tigarete, e pur si simplu groaznic. Anul trecut am luat 5 kg. din zona Oltenia si pina sa ma dumiresc cum pot sa-l utilizez l-am cam irosit pe experimente. Prin martie un afacerist nenorocos de pe okazii mi-a dat ideea tigarilor de foi.

Evident, am mai aruncat 2 kg. pe experimente nereusite (greu le-am facut de asa natura incat sa arda singure), pina la uma insa am obtinut, din Burley ordinar, tigari de foi peste chestiile olandeze uscate (villiger etc). Prin mai am obtinut Burley vechi de 5 ani de la o cunostinta asa ca productiile mele aveau gustul acela greu de suportat de ne-pasionati, de "manure" (balega) pomenit prin recenziile de afara, o bunatate

Cateva observatii despre toata treaba asa (cum sa fumezi tutun home made):

-tutunul se injecteaza in tuburi cel mai bine  taiat franjuri cu faimoasa masina de taitei (se gaseste pe okazii la preturi sub 100 ron). Marimea ideala e 0,5-0,7 mm. Testat, verificat. Nu e indicata utilizarea rasnitei de cafea (sau ceva e gen), pentru ca aroma se duce rapid (din acest punct de vedere, tutunul e precum cafeaua).
Asa ca taierea e bine sa se faca cat ai nevoie pe loc, nu pt. o sapt. odata.
- singura aromatizare care sa merite bataia de cap e sistemul pe care l-am mai descris pe undeva aici, si anume cu miere. Ii mai taie din putoare, nu semnificativ, il ajuta sa arda mai bine, desi Burleyul, in ciuda legendei, arde perfect si asa.
- folositi cu incredere Virginia tras in tuburi. Eu am luat dintr-o zona anapoda pt. soiul asta (Satu mare), nu l-am aromatizat (era insa vechi de 1 an) iar in camera mirosea a Rothmans dupa. E posibil
ca experientele altora sa difere, dupa calitatea tutunului folosit, pentru ca un lucru este clar, cea mai importanta componenta a satisfactiei fumatorului se gaseste in calitatea solului, expertiza cultivatorului etc. Ca fapt divers, cand Davidoff s-a hotarat sa se relocheze in anii 90 din Cuba in Rep.Domnicana (din cauza scaderii generale a calitatii), guru tutunului din Caraibe, Henke Kellner a petrecut 5 ani (si 5 recolte) modificand de la temelii solul plantatiei achizitionate, pentru ca insasi materia prima sa fie calitativa. Pina in acel moment manufacturierii se multumeau sa primeasca tutunul asa cum era si sa-i creasca calitatea ulterior, precum Iullius (fermentare, invechire, chiar si aromatizare).
- nu toata lumea agreeaza tigarile de foi, e adevarat, iar mestesugul asta e greu de deprins (dar si pasionant)... altfel, diferenta de aroma (in conditiile utilizarii aceluiasi tutun) fata de tigarete e incredibila.


pus acum 12 ani
   
pintea
Moderator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 234
Stimabili domni apreciez postarile  dvs. vis-a-vis de producerea / procesarea tutunului , insa va reamintesc ca acesta este  un forum dedicat pipei si trabucurilor/tigarilor de foi, Nu si tigaretelor , asadar am rugamintea de a nu mai scrie posturi care contin subiectul tigaretelor !
va multumesc anticipat si doresc fum rece !


_______________________________________
Ma pipe et ma femme _Je le proclame_Sont des bojoux_Dont je suis fou!!!

pus acum 12 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Stimabile Domn Pintea, e foarte greu sa discutam despre tutun si sa nu alunecam,fara voia noastra,inspre tigarile clasice de la care am pornit sau am fumat cu totii,ocazional macar.E ca si cum am discuta pe un forum despre femei dar sa nu zicem nimic despre sex.Poate ca exagerez dar exista o oarecare legatura intre fumatul la pipa,cel de trabuc si tigarile de care stim cu totii.Cred ca se pot trage concluzii mult mai clare daca amintim ca unele soiuri de tutun procesate dupa mintea noastra sunt mai bune de fumat normal si nu sunt bune pentru pipat,pe mine cel putin ma impinge la ideea ca tratamentul aplicat ar trebui schimbat si atunci poate ca va rezulta si ceva bun pentru pipat.E mult de munca,de experimentat,de cheltuit bani si altii pot beneficia din rezultatele celor care au reusit si impartasesc din ceea ce au obtinut.Eu unul stiu ca daca scot un tutun bun pentru fumat,normal,sunt sigur ca e foarte bun si pentru pipa doar ca va fi diferit modul de taiere.
Cu respect


pus acum 12 ani
   
mifty
-

Din: Constanța
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 35
de fapt, se spune că ce rămâne în urma prelucrării tutunului în mod special pentru obținerea trabucelor, filler-ului și a tutunului de pipă este folosit pentru țigările clasice...

prin urmare, dacă se simte cineva tentat să obțină tutun de pipă fumabil, va parcurge practic aceleași etape tehnologice...
doar metodele de finalizare a tutunului diferă, și sortarea inițială, după calitate, a frunzelor...


pus acum 12 ani
   
gazoiu
-

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 6
Ziua buna!

Cautant pe internet cum se creste tutunul am dat de aceast forum.,Sincer nu credeam  ca exista asa ceva dar se pare ca exista si ma bucur.
Si felicitari celui care a facut acest forum.

in legatura cu  acest topic, pot sa spun ca l-am urmarit cu mare interes si scris asa frumos parca ar fii o carte thriler.
ma bucur ca s-a ajuns asa departe cu aroma ta si sper ca ti-a iesit fumezi satisfacut din tigariile propii.

momentan nu sunt in tara , dar cand ma intorc peste o luna vreau  sa imi cultiv propira mica cultura de tutun in acelasi timp sa cumpar 1 kg de tutun si sa incerc sa fac aromatizarea  pana imi iese cultura proprie.

daca sunteti interesati de ce o sa iasa si cum va merge totu  o sa va scriu si am sa va pun poze.

cum mult respecte gazoiu
brasov


pus acum 12 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Succes Gazoiu! De prin ce tara te intorci acasa?

pus acum 12 ani
   
paulgil
-

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2


am gasit pe youtube acest filmulet.....poate va este de ajutor. pe mine ma depaseste intelegerea englezei. poate voi veti intelege mai mult. m-a surprins glicerina din compozitie. sant aici la voi cu intentia declarata de a transforma tutunul lui Badea George in tutun de fumat. pentru mine si prietenii mei! orice sfat imi va fi util. va multumesc de pe acum pentru ce am ,,prins,, deja de la voi!

Modificat de paulgil (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Cine este Badea George cel de care pomenesti?E un utilizator de pe forum?

pus acum 12 ani
   
colyalbaitz
Moderator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 181
Cred ca se refera la <Badea Gheroghe> la un tutun brut si necizelat nu la un utilizaor de pe forum.Cred...

_______________________________________
Daca la o pipa ai o companie placuta si un tutun bun poti sa fumezi pipa si din 'lemn' de coaja de ou.

pus acum 12 ani
   
paulgil
-

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2

colyalbaitz a scris:

Cred ca se refera la <Badea Gheroghe> la un tutun brut si necizelat nu la un utilizaor de pe forum.Cred...

asa este ,,Badea George,, este prietenul meu care cultiva tabac.......are tone! eu trebuie doar sa-l fumez!    intrebarea mea  este de fapt si a voastra.......cum?
buna ziua tuturor! aveti, avem; un forum pe cinste! apropo fumatorii-s fumatori! a lor va fi imparatia cerurilor! hai sa nu discriminam pe nimeni! daca-i fum sa fie gros si aromat!

Modificat de paulgil (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
   
mifty
-

Din: Constanța
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 35
piparii preferă ”fumul rece” :P

pus acum 12 ani
   
gazoiu
-

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 6
Ma intorc din italia....dar mai stau luna asta. cand ma intorc cred ca o sa vin cu provizi) sunt tipuri de tutun bune si aicea, am observat ca deja pe forum s-au scris de ele, si multi sunt multumiti sa zic asa de ele.

mult tutun si noroc


pus acum 12 ani
   
enaa
-

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 6
ce-i cu linistea asta pe forum  nu-i nimeni acasa? Aztazi am pus la fermentat tutun din productie proprie  .In  apa ptr aburi am bagat o lingurita de scortisoare sunt curios ce va iesi  ?

pus acum 12 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Succes!

pus acum 12 ani
   
gazoiu
-

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 6
hmm felicitari enna

poti pune si tu ceva poze si mai multe amanunte despre ce faci acolo?

succes


pus acum 12 ani
   
enaa
-

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 6
  Am facut dintr-un frigider fermentator  cu rezistenta de masina de spalat  Daca dau temperatura mai mare  am aburi prea multi  La temp. de 45 grade  am aburi perfect .Aztazi am scos  cateva frunze si dupa uscare si taiat  se simte mai putin inecacios .Amestecat jumi-juma cu austin rosu se poate fuma. se simte foarte putin miros de scortisoare....va tin la curent  cum iese ceva mai bun.

pus acum 12 ani
   
gazoiu
-

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 6
felicitari.

cu mirosu cum sta?si app unde il tii?


pus acum 12 ani
   
Pagini:  1 2  

Mergi la