Pipa Club Constanta FORUM INTERZIS PERSOANELOR SUB 18ANI
Forum al fumatorilor si colectionarilor de pipa din Romania. Interzis persoanelor sub 18 ani.
Lista Forumurilor Pe Tematici
Pipa Club Constanta FORUM INTERZIS PERSOANELOR SUB 18ANI | Lista de useri | Reguli | Cauta | Inregistrare | Login

CHAT GENERAL | CHAT PIPACLUB | POZE PIPACLUB

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie.ro:
Pallomita
Femeie
24 ani
Neamt

cauta Barbat
22 - 27 ani

Forum al fumatorilor si colectionarilor de pipa din Romania. Interzis persoanelor sub 18 ani.
Pipa Club Constanta FORUM INTERZIS PERSOANELOR SUB 18ANI / Pipa si tutunul in traditia romaneasca / Tehnologia producerii tutunului, soiuri etc. Moderat de Dan, colyalbaitz, pintea Topic inchis /
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3 4 5
Iullius
-
Mesaj Privat

Din: Iasi
Inregistrat: 19-02-2011
Postari: 42

colyalbaitz a scris:

Bravo felicitari pentru experiment si pentru update-uri dar nu prea am fost atent frunzele le-ai cumparat uscate sau le-ai plantat in gradina ?

Le-am cumparat de pe okazii.gasesti de la 50 de roni in sus kg de frunze uscate.Uscate cat sa le poti manevra sa nu se rupa.


21-02-2011 12:26:07
   
pintea
Moderator
Mesaj Privat

Din: Constanta
Inregistrat: 24-12-2008
Postari: 233
Stimate domn sincere felicitari , va admir, acum asteptam rezulatul final , tin aproape promit!

_______________________________________
Ma pipe et ma femme _Je le proclame_Sont des bojoux_Dont je suis fou!!!

21-02-2011 12:54:47
E-mail  
Iullius
-
Mesaj Privat

Din: Iasi
Inregistrat: 19-02-2011
Postari: 42
Multumesc pentru incurajari.
Update
Ora 2-15pm am mai transat o frunza si astept sa mai iasa umezeala din ea dar cam intr-o ora maxim doua revin cu impresiile pe ziua de azi.De fiecare data cand tai o frunza se pare ca se cunoaste cu adevarat izul emanat si nu pare a fi deloc gata nici astazi dar am sa vad dupa ce o servesc plamanilor mei acusik.Ideea dupa care ma ghidez in tot procesul asta e ca in fiecare zi sa mai dispara cate putin din taria fumului care nu-mi prieste deloc inca.BRB...
Am revenit,n-a mai fost nevoie sa astept prea mult ca am lasat pe hartie sa se usuce mai repede.Am reusit sa fumez o tigara intreaga in sfarsit.Fumul se simte destul de aiurea,tare si cam pute dar totusi devine interesant.Ca si diferenta,in celelalte 2 zile cand am mai testat nu am putut duce prea multe fumuri si in nici un caz sa trag un fum mai sanatos,mi-era imposibil.Astazi pana si sotia mea a tras 2 fumuri si a confirmat ca e mai bun decat ieri.Oricum,in ritmul asta,cred ca o sa mai dureze cateva zile bune pana il aduc in starea in care sa-mi placa.Il am si pe tata de cobai tocmai ce mi-a confirmat si el ca e mai bun tutunul astazi fata de ieri,mai light dar totusi inca strong.Cert e ca de la o zi la alta se modifica,asta-i bine.Revin maine cu noutati ca acum ma retrag la inca o tigara doua din ''transa'' de astazi
Update 3-21 pm
Am bagat inca o tigara pe care pot sa spun ca am savurat-o din plin.La prima nu era inca tutunul uscat dar la a doua se uscase si altfel se simte.Acum nu-mi pare ca mai pute asa tare si chiar incepe sa-mi placa.Are o aroma interesanta in el dar inca nu e bine definita si este inca amestecata cu acea ''putoare'' a fumului tras in plamani.Poate ma pacalesc singur prin prisma faptului ca e produs de mine si poate imi doresc prea mult sa iasa dar deja am bagat 2 tigari si nu simt nici o problema la plamani sau ca mi-ar sta fumul in gat cum se zice.
Oricum testul final va fi impreuna cu vreo cativa membri cu care vom fuma probabil in wekend,sper sa fie gata pana atunci, din acest tutun si sa-si dea si ei cu parerea despre el si sa vedem mai apoi cu ce pot sa imbunatatesc formula daca nu e pe gustul tuturor.
Ne vedem maine cu alte impresii,pareri


Update,22-2-2011-Am mai tras o frunza in plamani scoasa astazi si e clar ca se schimba de la o zi la alta dar mai mult ca sigur ca o sa mai dureze cateva zile.Maine am sa testez cu cineva din club o tigara doua sa-si dea cu parerea sa vedem daca fumul contine si ceva aroma naturala sau e doar fum nenorocit si ieftin.Testez cu cineva pentru ca eu probabil am inceput sa ma obisnuiesc cu fumul asta si s-ar putea sa nu-mi mai dau seama daca incepe sa capete o aroma sau nu ca aici e dilema mea.As fi curios sa incerc un tutun virginia gata prelucrat ca sa fac diferenta intre el si al meu.Rog pe cei care au fumat tutun virginia sa-mi zica mai exact ce aroma ar trebui sa aiba naturala si daca se poate asemana cu alt tutun,daca e strong sau light...?

Update 23-2-2011-abia acum sunt convins ca va mai dura multe zile pana va fi gata.In fiecare zi se modifica putin cate putin dar pana dispare duhneala din tutun va mai dura.
Am incercat astazi o aromatizare fortata cu 1 parte miere,6 parti apa,vanilie,rom si am luat 10 frunze pe care le-am ''scaldat'' in zeama respectiva 10 minute dupa care le-am bagat la o presa speciala pentru asa ceva iar calupul rezultat l-am bagat la cuptor invelit in staniol timp de 20 de minute pe 120 de grade apoi l-am scos si l-am maruntit.Reteta asta am aflat-o de pe yutube de la un tip care isi produce singur tutunul dar si la el dureaza fermentarea cateva saptamani.Tutunul miroase foarte placut in felul asta numai ca e super light dar duhneala inca se simte,mai putin dar se simte.Dupa ce va fermenta complet voi sti cum sa-l fac light sau strong.Daca vreau ceva intre cele doua doar il pulverizez cu amestecul respectiv de miere cu apa si arome ,presat si apoi la cuptor ca sa intre aromele puternic in frunze apoi macinat.
Asta ma duce clar la ideea ca trebuie sa-l las la fermentat cateva saptamani.
Deja fumez din ''experimentul'' de astazi dar nu sunt deloc multumit.Speram sa fermenteze mai repede dar m-am inselat asa ca astept pana e gata.
Cred ca voi face cate un update la cateva zile.
''Rabdare si tutun''

Modificat de Iullius (24-02-2011 08:54:49)


21-02-2011 14:32:37
   
colyalbaitz
Moderator
Mesaj Privat

Din: Constanta
Inregistrat: 26-12-2010
Postari: 180
Sa ne tii la curent cu evolutia tutunului si sa ne spui procedeele pas cupas .

_______________________________________
Daca la o pipa ai o companie placuta si un tutun bun poti sa fumezi pipa si din 'lemn' de coaja de ou.

24-02-2011 10:58:38
   
Iullius
-
Mesaj Privat

Din: Iasi
Inregistrat: 19-02-2011
Postari: 42
Procedeul pare extrem de simplu si anume temperatura constanta in jur la 55 de grade si aburi permanent.In rest rabdare multa cam 4-5 saptamani.Speram sa fiu mai norocos si sa gasesc o metoda mai rapida de fermentare dar nu se poate.Va tin la curent periodic.Pe un alt site unde am citit un experiment de genul asta incepuse unul acolo un subiect care a durat inca din faza de plantare a semintelor pana a inceput sa fumeze din ce i-a iesit si asta a insemnat aproape un an ca la el a durat vreo 4-6 luni numai fermentarea dupa alt procedeu fara aburi.Eu am vrut sa fiu mai Zmeu dar iaca nu tine.Oricum cu aburi si temperatura ar trebui sa iasa in cateva saptamani in cazul meu.Eu deja fumez din ''experimentul meu'' si sper ca in maxim o luna de cand am pus la fermentat sa iasa ce imi doresc.Mai raman cu jumate de productie pana atunci. VB

24-02-2011 17:26:09
   
Stefan
Administrator
Mesaj Privat

Din: Constanta
Inregistrat: 28-02-2007
Postari: 1325
Bravo Iullius. Suntem alaturi de tine nerabdatori sa updatezi rezultatele experimentelor. Eu inca am tutun din toamna uscat dar nefermentat.

_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
spunea Mark Twain
www.pipaclub.blogspot.com

24-02-2011 20:20:07
Site  
Iullius
-
Mesaj Privat

Din: Iasi
Inregistrat: 19-02-2011
Postari: 42
26-2-2011-S-a stabilizat mirosul,fumul,aroma.Ce fumez din ce am scos astazi si ce-am fumat acum 2 zile e cam acelasi lucru.Acum sunt ceva mai convins ca ce simt eu in fum e o aroma foarte puternica.E un tutun strong.Nu-mi place,eu prefer tutunul intre strong si light si placut aromat.Daca ramane asa si peste inca o saptamana schimb marca de tutun la sarja urmatoare.Trec pe Burley sau ce-o mai fi de cumparat din romania,ca si frunze la kg evident.Am spus deja ca am incercat o aromatizare fortata dar nu i-am schimbat mare lucru.Aroma lui naturala se pastreaza orice i-ar face.Macar am invatat sa scot si tutun light dar cu aroma lui nu ma impac.Deci daca ramane asa chiar dupa inca o saptamana doua inseamna ca asta e tutunul virginia si poate ca unii au placere sa fumeze asa ceva dar nu eu si macar am descoperit ca se poate fermenta in 5 zile.Primele doua zile va muta nasul daca stati pe langa camera de fermentare,iese amoniacul din frunze,iar urmatoarele doua deja se simte schimbarea ,in a cincea zi miroase a poama frunzele de tutun ceea ce indica oarecum ca e cam gata de fumat.Mai astept sa vad daca se mai schimba ceva si am sa insist oricum pe cele 4 sau 5 saptamani de fermentare sa nu-mi para rau macar ca nu am incercat.
Va tin la curent daca o sa am noutati privind acest mic experiment,care va continua,nu ma dau batut.

Update 27-2-2011-Cred ca mai mult de atat nu fermenteaza.Fumez din recolta fara probleme.Gasisem eu niste informatii despre fermentare in care spunea ca la o temperatura constanta si aburi fermentarea este accelerata si nu trebuiesc decat cateva zile.Informatie adevarata.Nu simt nici o problema in fumul tras in plamani din aceasta recolta si deja trebuie sa-i aplic o aromatizare,proces iarasi foarte important.Credeamm ca fermentarea e cea mai importanta dar acum pica pe locul 2 dupa aromatizare.Ei,aici e toata smecheria care ii da savoare tutunului.Am incercat sa fur retete,am cerut chiar cuiva de pe okazii care are la vanzare tutun fermentat si aromatizat de el dar nu am primit decat o solutie care m-ar costa 50 de ron per kg de frunze daca vreau.Deci nimeni nu spune cum sa faci aromatizarea.Pare a fi un secret apropiat de cel cu descoperitea unui aliens.
Ma rog,stand asa si stresandu-ma a intervenit sotia mea care a vazut ca imi toc neuronu' si a precizat ca ea a terminat chimie si biologie si a inceput sa-mi explice cum e cu aromatizarea si cum sa pastrez nicotina si aromele in acelasi timp.Eu in incercarile mele spalam efectiv frunzele intr-o solutie si apoi le uscam pe sarma de rufe iar cand ajungeau la umiditatea optima le taiam si apoi le mai lasam putin la uscat.Procedura incorecta se pare pentru ca spaland frunzele nicotina este eliminata partial de aia imi iese un tutun light iar aromele nu o sa se contopeasca niciodata cu fumul tras in plamani.Se pare ,din spusele sotiei mele ca toata treaba sta in esente care trebuie sa fie compatibile,de exemplu nu poti amesteca un ulei volatil cu apa si miere,eu asa am crezut,deci trebuiesc amestecate anumite arome si de preferat sa fie prafuri concentrate cat mai naturale,proportia nu trebuie sa depaseasca anumite concentratii per 100 ml si oricum vroiam sa ajung la faptul ca frunzele in realitate se pulverizeaza doar cu aceasta solutie dupa ce  au fost uscate in prealabil pentru a absorbi mai bine aceasta solutie si apoi aromatizarea se face lent,cam intr-o saptamana,pentru a intra aromele foarte bine in frunze si la fel intr-o incinta in care sa ai o temperatura constanta de 30 de grade si umiditate care o obtii tot cu aburi dar nu din apa ci dintr-un ceai de musetel nu de la plafar ci de la tarani din piata de preferinta pentru ca ceaiul de musetel de exemplu are cumarine in compozitie care inseamna compusi activi si sunt chiar vindecatori pentru corpul uman.Am stat de vorba jumate de ora cu sotia despre procesul asta pe care il voi incepe imediat ce fac rost de esentele dorite si anume menta,vanilie,musetel,macar miere am in casa.
Deocamdata va dau vestea buna si anume ca a fermentat si e gata de fumat proces care a durat doar cateva zile.Acum sa trec la aromatizarea frunzelor care pare un proces destul de simplu daca ai ingredientele dar tine totusi de chimie si daca nu stapanesi subiectul te invarti in jurul cozii si poti strica toata munca si ''materialele'' testand.Norocum meu cu sotia mea care m-a ajutat sa inteleg cum sta treaba cu aromatizarea si asta dupa ce m-a vazut ca m-am dat cu capul de toti peretii incercand si testand cateva metode,esuate cu succes.
Daca a-ti incercat sa gasiti pe net cum sa aromatizezi tutunul vezi descoperi doar informatii vagi despre ce arome puteti folosi dar nimeni nu zice sub ce forma trebuiesc folosite ,proportii,metode,nimic concret cu alte cuvinte.Am cautat de m-au luat durerile de cap pe internet metode de aromatizare si nimic dar absolut nimic nu am gasit.Toti se invart in jurul cozii si cei care au descoperit nu dau formulele,probabil pentru a-si proteja micile afaceri legate de vanzari de tutun pe net.
Revin cu informatii despre aromatizare.   sunt pe drumul cel bun,parerea mea sper.Pare complicat dar dupa ce ai formula iti produci tutun cu ochii inchisi.
P.S. pana si slanina daca o afumi o saptamana iese mai buna decat daca o afumi o zi nu?

Modificat de Iullius (27-02-2011 10:54:33)


26-02-2011 00:56:02
   
colyalbaitz
Moderator
Mesaj Privat

Din: Constanta
Inregistrat: 26-12-2010
Postari: 180
Te felicit pentru initiativa pe care ai luat-o in acest sens si am gasit ceva pe un site al producatorilor de tutun dar nici ei nu dau amanunte prea detaliate ci doar atat cat sa starneasca curiozitatea uite aici link-ul si ceva tradus :


<Nu e nimic misterios in privinta casing-ului. E usor de facut . Tot ce ne trebuie e apa si o selectie de ingrediente naturale, de buna calitate. La MacBaren, se  umple un vas cu apa, se adauga ingredientele (zahar brun, sirop de artar, miere,esenta de lemn dulce(licorisch), miere, cacao, ciocolata, extracte din fructe etc) si se fierb timp de patru ore, dupa care se lasa sa se raceasca. In momentul in care sosul ajunge la temperatura optima se amesteca cu tutunul. Acesta se lasa 12 ore pentru a fi impregnat suficient. Scopul casing-ului este dublu: sa scoata la iveala aromele tutunului si sa-l pastreze la umiditate optima. ... Dupa aceasta, tutunul se usuca pe tavi incalzite. Apoi se raceste lent, pana atinge temperatura si umiditatea optima, dupa care este depozitat din nou.>


http://www.mac-baren.com/Default.aspx?ID=1797

Si acest casing este pentru tutunul de pipa nu stiu ce va rezulta la tutunul pentru tigarete dar succes si sa ne tii la curent si sa pui documentatia cu <utilajele> pe care le-ai folosit pentru fermentatie.

Modificat de colyalbaitz (27-02-2011 12:58:56)


_______________________________________
Daca la o pipa ai o companie placuta si un tutun bun poti sa fumezi pipa si din 'lemn' de coaja de ou.

27-02-2011 12:56:00
   
Iullius
-
Mesaj Privat

Din: Iasi
Inregistrat: 19-02-2011
Postari: 42
Ms de informatii dar tot ce poti obtine,bagand tutunul in respectiva zeama,e un tutun foarte slab,light ori noi suntem fumatori nu?Eu am incercat deja varianta asta si am lasat numai 10 minute iar dupa ce s-au uscat frunzele si le-am taiat a rezultat un tutun atat de slab ca nu stiam daca fumez sau trag aer de munte in plamani.Ca sa completez afirmatia facuta de mine,am citit pe undeva un topic deschis strict pentru aromatizarea tutunului si toti de acolo au incercat mai toate variantele de aromatizare inclusiv au bagat tutunul cu acest amestec intr-un borcan si scufundat in apa fierbinte pentru a-i baga aromele mai bine in frunze si niciunul nu a reusit nimic satisfacator.
Eu cred si constat ca retetele nu se dau la liber si cine detine asa ceva sta cuminte si produce bani pe tema asta.Daca gandim putin aspectul asta,iei frunze de tutun cu 50-70 ron/kg de pe okazii,investesti inca 30-50 roni in el pana e gata intr-o saptamana jumate si scoti la vanzare tutunul rezultat cu 200 ron/kg asta insemnand profit 100% sau 200% daca te apuci si vinzi tigari gata facute cu x ron /paket dar te poti gata la belele si stai cu ochii pe geam tot timpul.Am facut paranteza asta ca a intelegeti de ce nu se gasesc retetele mai la liber sa isi poata prelucra oricine tutunul.
Eu am ajuns in faza in care am reusit cu fermentarea si sunt chiar satisfacut de aspectul asta dar acum ma lovesc de problema aromelor care e cam dificila si trebuie gandita stintific ca la pocneala nu merge.Am stricat cateva frunze testand variante.Chiar ieri am incercat inca o data cu cafea,rom,vanilie si miere cu apa lasate numai cateva secunde in aceasta licoare fara sa le storc apoi lasate la uscat lent toata ziua.Iarasi a rezultat un tutun slab,nu mai slab ca la experimentul anterior unde lasasem frunzele in zeama 10 minute,dar totusi aromat de aia am ales varianta cu stropirea frunzelor cu un pulverizator ,stropite pana aproape sa curga de pe ele si apoi bagate usor la aburi,rezultati din ceai de musetel si temperatura moderata la 30 de grade cat sa nu-mi curga nimic de pe frunze ca aici e smekeria,cum iese din frunze zeama cum se face tutunul light.Practic dupa fermentare nu mai trebuia sa iasa nimic din frunze pentru ca e fumabil.Chiar asta seara am fost la niste prieteni in afara orasului si le-am dat sa testeze tutunul si au zis ca nu e deloc un tutun foarte tare si daca reusesc sa-i bag arome in el m-am scos cu un tutun de calitate.
Eu tot ce imi doresc in privinta asta e sa-mi pot prelucra tutunul pentru consum personat si atat.
Stateam astazi si imi faceam un calcul,pe tigari pe vremuri adica acum un an in urma dadeam 400 ron pe luna mai apoi am trecut pe tutun din ungaria pe care mi-l cumpara cineva de acolo si mi-l trimite prin posta sau curierat si ma ajunge 130 ron pe luna iar acum trec pe tutun productie proprie si ma ajunge cu tot cu tuburi pentru tigari cam 40-50 ron pe luna
Ieftin si bun iata ca se poate,bun va fi ce-i drept cand am sa rezolv si cu aromele in cateva zile ca deocamdata nu am ingredientele necesare.
Pentru cei care m-au intrebat pe forum si in privat solutia la fermentare pot sa v-o dau acum pentru ca acum macar e testata si nu va induc in eroare sau sa va bag la cheltuieli.Faceti cutia din polistiren din placi intregi de 100/50 cm si grosime de preferat cat mai mare dar de 6-7 cm e ok in care nu o sa puteti baga mai mult de 1 kg frunze uscate pe 2 randuri inauntru.Pentru caldura si aburi eu am testat urmatoarea instalatie ieftina si foarte buna,faceti rost de o rezistenta care e folosita la masinile de spalat(e in forma de U cu 2 papuci la capete pe care bagati 220v),si o bagati intr-o oala de 4-5 kg si o sa stea oblic inauntru ei,umpleti cu apa cat sa nu atinga apa papuceii pe care sunt firele de curent sa nu va faceti parul permanent in cap ) si bagati in priza.Veti avea temperatura si aburi in acelasi timp,practic apa va fierbe si e clar ca ies si aburi iar oala incalzita emana caldura ca si un calorifer.Incercati sa mentineti temperatura inauntru cutiei in jur la 55 de grade iar daca pe timpul noptii scade la 22 sa nu va impacientati ca frunzele tot fermenteaza ca sunt ''pornite'' ziua.Aceasta metoda am nascocit-o singur incercand sa fac si caldura si aburi.Aceasta rezistenta,care este un fierbator de fapt,trebuie tinuta in apa ca altfel se inroseste si crapa in ea ceva de aia trebuie avut grija sa si reincarcati oala respectiva si vedeti ca se consuma cam 6 litri la 24 de ore deci aveti ceva treaba.Eu am gasit alta solutie pentru asta si am sa va bag si o poza zilele astea si anume mergand pe principiul vaselor comunicante folosind un borcan simplu,un pet de 2 litri si un furtun veti avea tot timpul apa in oala cat sa nu stati cu grija iar cand se goleste apa din pet care va fi in exteriorul cutiei la vedere o veti reincarca.
E bine sa aveti un termometru inauntru,eu personal am folosit un termometru de la o centrala termica care are 1 metru de cablu cu sonda in farful ei si l-am introdus in cutie pentru a tine sub control temperatura.
Daca veti avea posibilitatea puneti si un termostat cumva care sa va porneasca temperatura cand ajunge la 50 grade si sa o opreasca la 60 grade,ar fi ideal.
Hai ne mai auzim cand reusesc si cu aromele ca deocamdata e doar fumabil dar nu si placut pe gustul meu.Acum seamana cu un carpati tunat ))))))
Vreau sa testez si cu Burley neaparat sa vad ce scot si din ala dar asta intr-un episod viitor peste vreo luna incolo.

Modificat de Iullius (27-02-2011 20:59:28)


27-02-2011 20:16:46
   
colyalbaitz
Moderator
Mesaj Privat

Din: Constanta
Inregistrat: 26-12-2010
Postari: 180
Multumim pentru updateuri si sper ca intr-un viitor apropiat sa fac si eu ceea ce ai facut tu cu un tutun plantat in gradina.

_______________________________________
Daca la o pipa ai o companie placuta si un tutun bun poti sa fumezi pipa si din 'lemn' de coaja de ou.

27-02-2011 21:21:11
   
Iullius
-
Mesaj Privat

Din: Iasi
Inregistrat: 19-02-2011
Postari: 42
colyalbaitz ms pentru link.
Am cules inca o informatie si de pe linkul asta trimis de tine si am scos iarasi o frunza sa testez inca o formula pe ea.La prima impresie inainte de a o fuma am ramas foarte impresionat de mirosul tutunului aromatizat.Gasisem la linkul respectiv mai multe idei de aromatizare dar un ingredient mi-a sarit instant in ochi si anume alcoolul.Am folosit in seara asta un amestec pe baza de alcool mai bine spus palinca ) tratata si aia cu cafea ca eu nu o pot bea asa curata in care am bagat iarasi miere si vanilie.Am ''zvarlit'' frunza in zeama respectiva si am scos-o repede la uscat.Dupa cateva ore bune tocmai ce am maruntit-o si astept pana dimineata sa se mai usuce si numai bine ca mai intra aromele bine in tutun pana atunci.Interesanta faza cu alcoolul la care nu ma gandisem.Asta patrunde mult mai bine in frunza.Acum maruntit miroase incredibil dar sa vad dimineata cat de bun e fumul.E primul test la care am ramas masca de parfumul tutunului cel putin inainte de a-l fuma si ciudat e ca desi am bagat doar putina vanilie iar in alcool era tratat de mama cu zahar ars si cafea,tutunul miroase a chery.
P.S. nu m-am dat la sticla,daca va ganditi la asta doar pur si simplu nu inteleg cum din 4 ingrediente in final imi miroase a cu totul altceva,foarte placut dealtfel,a ceva care nu am folosit la aromatizarea din seara asta.
Descopar in fiecare zi chestii noi.
Revin dimineata cu impresii noi despre experimentul din seara asta

Update 28-2-2011-Asta e Secretul sta in alcool.Daca numai in cateva ore au intrat aromele destul de bine in tutun stau si ma gandesc ce-ar fi ca dupa ce tai tutunul cand inca mai este umed sa-l pun intr-o cutie pentru o uscare si mai lenta.Se aromatizeaza si mai puternic.
Ce-am observat e ca tutunul are la baza o aroma care defineste si primeaza peste celelalte arome bagate artificial.Ce-a rezultat din experimentul de aseara si fumat acum dimineata e un tutun placut aromat in care se simt fara nici un dubiu aromele adaugate ulterior.Tigara miroase foarte placut inainte de a o aprinde si dupa se simte si in fumul tras in plamani.A rezultat un tutun intre strong si light placut la fumat.Ma declar deja foarte multumit de rezultate.Acum trebuie sa-mi stabilesc un retetar in care sa am cantitatile foarte bine proportionate de alcool,miere si celelalte ingrediente.Alcoolul ajuta aromele sa se combine mai usor si intra mai bine in frunzele de tutun,mierea se foloseste pentru ca pastreaza umiditatea tutunului iar celelalte arome dau savoare.Alcoolul si mierea sunt cele mai importante din toata ecuatia asta care din ce am gasit eu pe youtube la un tip care isi face singur tutunul trebuie sa fie 1 parte miere,6 parti,la el era apa,la mine va fi alcool si celelalte arome le puneti cum sunt scrise pe prospectele lor(x ml esenta/100 ml apa,alcool etc).Oricum frunzele de tutun inca imi stau in camera de fermentare tot la aburi si 55 grade permanent pentru ca vreau sa vad ce se mai modifica intre timp la el.Cert e ca sigur nu mai cumpar tutun gata preparat pentru fumat si de azi inainte mi-l pregatesc singur.
Revin si cu alte impresii pe parcurs dar cert e ca am fumat acum in paralel 2 tigari netratate cu aceste arome si 2 cu aromele bagate aseara si pot sa spun ca e o diferenta de la cer la pamant.Una se simte ca un carpati usor ''tunat'' iar astalalta tinde spre o tigara de lux.Poate ca mai am de lucrat la formule dar deja am scos ceva bun,bun pentru mine ca pentru altii s-ar putea sa fie o panarama de tutun,nu stim pana nu fumeaza si altii din el sa-si dea cu parerea.
Mai vorbim,bafta all!

Modificat de Iullius (28-02-2011 08:16:05)


28-02-2011 00:31:23
   
Stefan
Administrator
Mesaj Privat

Din: Constanta
Inregistrat: 28-02-2007
Postari: 1325
felicitari iullius! Esti pionier in domeniul fermentarii si aromatizarii tutunului. Succes si multumim pentru ca impartasesti cu noi experientele tale.

_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
spunea Mark Twain
www.pipaclub.blogspot.com

28-02-2011 19:32:33
Site  
Iullius
-
Mesaj Privat

Din: Iasi
Inregistrat: 19-02-2011
Postari: 42
Ms Stefane.
Adaug noi constatari si anume ieri am scos 25 de frunze pentru a incepe aromatizarea in forta iar de data asta am facut dilutia cu alcool,miere,putina cafea,vanilie si rom dar am avut neplacuta surpriza in dimineata asta sa constat ca nu s-a aromatizat cum trebuie.De data asta le-am pulverizat doar.Cu o zi in urma facusem un experiment in care am bagat frunza pur si simplu in zeama si am avut un succes total iar acum esec total.Mi-e foarte clar ca undeva am gresit si trebuie sa descopar de ce pulverizat nu se simt aromele in fum iar daca le ''scufund'' in zeama e altceva.Si nu cred ca doar aici e greseala mea ci si in compozitie.Am incercat practic ieri sa fac 500 ml de solutie din ingredientele de care v-am spus si sa stabilesc o reteta /500ml dar iata ca am dat-o in bara.Cumva imi dau seama de greseala pentru ca de data asta am bagat cam multa miere de albine in compozitie,adica 1 parte miere si 6 parti alcool pare cam mult ,am sa reduc la maxim 0,5 cu 6 sau chiar 0,5 cu 8-10.Am sa elimin si cafeaua din compozitie pentru ca nu-mi miroase a bine si am adaugat de data asta putina scortisoara si rom ingrediente pe care am sa le alimin de tot de la urmatoarea dilutie pentru aromatizare,deci am sa mai testez cu alcool,putin miere si vanilie si sper sa readuc succesul de ieri ca astazi chiar ma simt frustrat ca nu a iesit.Ideea cu mierea e ca fiind mai multa  in compozitie pastreaza anumite ingrediente sub o forma cel putin bruta si nu lasa sa se evapore complet deci renuntam la diltia 1 miere/6 parti alcool-apa si mergem pe 0,5 miere cu 8 sau 10 alcool.Am sa incerc aromatizarea si dupa ce maruntesc frunzele sa vad ce iese ca acum pulverizez frunzele inainte si sunt putin lipicioase la manevrare.
Revin cu alte pareri dupa ce mai experimentez pe un mic lot de cateva frunze zilele astea.Ieri am testat pe 25 de frunze si ma cam doare inima ca nu a iesit cum trebuie.Am sa le fumez asa dar nu simt nici o savoare in tutun ca la testul anterior.

Update: Hai ca am resuscitat formula tu-i mama ei de formula ca mi-au sarit mucii toata ziua,necajit fiind pe ultima incercare de aromatizare.
Am incercat astazi cam 4 variante de aromatizare cu dilutii diferite.A trebuit sa imi iau provizii,cam 1 litru de alcool pentru asta ) rectific,palinca de 50-52 grade de ardeal.Bun,deci secretul aromatizarii sta in alcool dupa cum am mai spus si descoperit asta fiind ingredientul de la care se pleaca si adaugam in el in proportie de o lingura de miere de albine la 450 ml alcool(vorbesc de o formula care are la baza 500 ml de solutie pentru aromatizare) si mai apoi adaugam 3 chiar 4 sticlute de esenta care poate fi fara nici o problema esenta de vanilie din alimentara.Fiecare dupa gustul si preferintele lui dar eu prefer vanilia.In loc de aceasta esenta se poate gasi care stiti alte tipuri de esente cum ar fi de rom,migdale sau alte minunatii sau puteti face pentru menta sa cumparati menta creata ca aia e mentolata in draci si lasati la macerat in alcool o perioada pana intra menta in alcool bine. Acum urmeaza momentul aromatizarii care este important in functie de cati bani aveti in portofel si o sa intelegeti de ce imediat.Daca pulverizati pe frunzele uscate dupa ce le-ati scos de ceva vreme de la fermentat o sa va pape cam 400 ml la 25 de frunze asta insemnand o cantitate mare de alcool care costa si nu a-ti facut nici o afacere,eu am testat astazi solutia pulverizand pe tutun taiat asa cum l-am scos de la fermentat si am consumat foarte putin,ca sa intelegeti comparatia daca mai devreme am folosit 400 ml la 25 de frunze aici consumati cam 50 ml maxim la aceeasi cantitate si sunt mai mult decat murate.Dupa pulverizare ''framantati'' tutunul intre degete ca sa intre si mai bine aroma in el.Imaginati-va un burete care daca il strangeti in mana inainte si il bagati imediat in apa absoarbe instant apa iar daca il lasati liber si il aruncati in apa absoarbe mai greu apa in cateva secunde,de aia am ales sa testez si framantand tutunul intre degete si chiar strans usor cat sa absoarba mai bine solutia aromata.Lasati apoi la uscat la temperatura camerei,nu in apropierea vreounei surse de caldura,sa se usuce lent,nu ar strica sa inchideti tutunul peste noapte intr-o punga si a doua zi sa-l scoateti la uscat sa intre si mai bine aromele.
Cu ocazia asta am ''resuscitat'' si ultima transa facuta ieri si esuata cu succes
Am sa termin postarile doar in momentul in care am mai multe transe de tutun care sa-mi iasa perfect aromate fara sa dau nici un rateu.
Apropo,citeam pe un forum numai despre arome unde se chinuie baietii sa-si faca aromele pentru tutun si toti se invart in jurul cozii si folosesc apa la baza apoi adauga restul dar nu le iese nimic.Se chinuie de ceva vreme si nu o scot la capat orice ar face.Au lasat si cate o saptamana la aromatizat tutunul si tot nimic satisfacator.Ei dau vina pe arome dar nu s-a gandit niciunul ca nu acolo e problema ci apa care nu permite aromelor sa intre bine in tutun.Ideea cu alcoolul e extraordinara ca aromatizarea e pe principiul unui parfum care cand il dai piele se evapora imediat dupa si ramane doar mirosul placut al aromelor folosite in dilutia respectiva.Apa impiedica aromele sa patrunda in frunza adanc si sa se fixeze.M-as fi bagat sa le spun de alcool dar ii mai las vreo 2 ani sa se chinuie si daca oi fi in toane bune le dau pontul.
Revin
P.S. deja fumeaza si sotia mea din el deci...?!?!.....''ori suntem la promotie ori nu mai suntem'' ))))

Modificat de Iullius (01-03-2011 17:38:42)


01-03-2011 07:58:02
   
colyalbaitz
Moderator
Mesaj Privat

Din: Constanta
Inregistrat: 26-12-2010
Postari: 180
Bravo te felicit pentru entuziasmul si rabdarea de care dai dovada si sper sa ne mai tii la curent cu noi tehnici si inventii.

_______________________________________
Daca la o pipa ai o companie placuta si un tutun bun poti sa fumezi pipa si din 'lemn' de coaja de ou.

01-03-2011 19:00:50
   
australis
-
Mesaj Privat

Inregistrat: 01-03-2011
Postari: 3
Buna iullius

M-ar interesa si pe mine pina ajung sa produc tutun personal de unde din Ungaria se poate achizitiona tutun,brand magazin ? ca fumez la greu ..mersi anticipat


01-03-2011 23:31:38
   
Iullius
-
Mesaj Privat

Din: Iasi
Inregistrat: 19-02-2011
Postari: 42

australis a scris:

Buna iullius

M-ar interesa si pe mine pina ajung sa produc tutun personal de unde din Ungaria se poate achizitiona tutun,brand magazin ? ca fumez la greu ..mersi anticipat

Cred ca am precizat deja ca nu eu imi cumpar personal tutunul din ungaria ci niste prieteni care merg periodic in Debrecen.Acolo te duci la orice magazin cu produse din tutun ca sunt aceleasi preturi.Pretul la magazin in ungaria e cam 8,5 ron per pachetul de 40 de grame,cam 33 ron cutia de 170 grame,cam 3,5 ron cutia de tuburi de 200 buc.Ti-am dat niste preturi ca sa stii cam cat e de ieftin fata de ce gasesti la noi.Ma rog,eu deja am renuntat la tutunul de acolo pentru ca sunt multumit de ce-mi produc acasa.Nu vroiam sa fiu dependent de tutunul trimis de ei si la un moment dat tot se strica si treaba asta de aia am optat pentru varianta de tutun ''home made''.In felul asta gasesc tot timpul tutun la noi in tara si ma costa mult mai ieftin.Calculat ma ajunge acum cam 50-60 ron pe luna cu tuburile pentru tigari incluse
Sa tot fumezi asa


02-03-2011 07:56:58
   
Stefan
Administrator
Mesaj Privat

Din: Constanta
Inregistrat: 28-02-2007
Postari: 1325
Bravo Iullius la mai mare! Tot in alcool sta baza tutunului pana la urma. Daca introducem in combinatia asta si damele deja avem secretul vietii: damele, alcoolul si tutunul. Superb!

_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
spunea Mark Twain
www.pipaclub.blogspot.com

02-03-2011 18:01:58
Site  
Iullius
-
Mesaj Privat

Din: Iasi
Inregistrat: 19-02-2011
Postari: 42
shhhhh,nu mai spune la nimeni ca e secret
Altii isi bat capul de numa numa si nu reusesc.Daca testezi aromatizarea si faci o dilutie pe baza de apa nu iese nimic decat o slaba tentativa de ceva dar in fum nu se simte :d
Ms pentru incurajari.
Aaaaa vroiam sa va mai spun ceva ca uitam,astazi am mai scos inca 2 frunze sa le testez si mare surpriza,e din ce in ce mai bun tutunul curat.Eu il miros intotdeuna dupa ce-l tai marunt ca atunci e momentul adevarului si ideea e sa miroase placut iar astazi chiar am fost impresionat.E deja de 2 saptamani la fermentare si recunosc,e o diferenta intre ce am scos acum o saptamana si ce am scos acum.Probabil si aromele isi fac loc mai bine intr-un tutun cat mai curat.Tutunul era fumabil dupa numai o saptamana dar dupa 2 e si mai bun.Referitor la alcool in dilutie el oricum se evapora si raman doar aromele dar il folosesc pentru a patrunde mai bine in frunze.Daca pui apa saturezi frunza din prima iar aromele nu au cum sa mai intre in ele de aia nu le iese la multi.
Revin.

Modificat de Iullius (02-03-2011 18:14:16)


02-03-2011 18:11:16
   
australis
-
Mesaj Privat

Inregistrat: 01-03-2011
Postari: 3
Multam de info iullius,tutunul rulz,vorbeai de arome..dar cele fara? natural?iti zic eu pune tot pe hirtie ,durata pt fiecare etapa,vei vedea ca tot timpul iti va da alt gust,cum de altfel se intimpla si la cele de firma,fiecare cu procesarea proprie.
Oricum ai mare determinare,tine-o tot asa,iar daca vei reusi ai terminat cu muncile nenormate.Succes!!!!


02-03-2011 20:27:48
   
Iullius
-
Mesaj Privat

Din: Iasi
Inregistrat: 19-02-2011
Postari: 42
Am deja cel putin 2 propuneri mai mult decat interesante dar nu ma bag,vreau doar sa imi reuseasca pentru mine si atat.Eu ma ''lupt'' sa iasa un tutun foarte bun ca bun ca iesit deja.Faceam o analiza si pana acum o saptamana eram pe undeva sub Plugaru,vorbesc de calitatea tutunului,apoi am trecut cu succes si peste tigarile moldovenesti iar acum ma lupt sa scot ceva mai bun decat ce se gaseste la noi in comert.E greu,recunosc dar se poate.Nu stiu daca am sa reusesc dar incerc.Inca nu mi-am stabilit retetele si ma cam enerveaza asta dar orice reteta de succes implica o perioada mai lunga de teste.
Revin.


03-03-2011 00:45:59
   
australis
-
Mesaj Privat

Inregistrat: 01-03-2011
Postari: 3
Zic io ,ia o clocitoare data viitoare,gasesti in jur de 1 mil,ai temperatura constanta 24 hrs si umezeala si aerisire,abia atunci vei putea scrie mai cu exactitate parerile si formulele.
Tutunul finalizat trebuie sa aiba umezeala in el altfel te rupe la git,luam de la sarbi varsat dar era cam uscat,greu de digerat
Acum sa nu uitam ca in timp ce vorbim cineva undeva prelucreaza tutunul cu niste facaturi de masini ,impacheteaza timbreaza si pe piata cu el,deci banuiesc ca prelucrarea tutunului nu cred ca este asa taboo.
De aia spuneam daca tot te chinui,gindeste mare


03-03-2011 02:44:37
   
corina
-
Mesaj Privat

Inregistrat: 03-03-2011
Postari: 1
chiar asa, iullius. ce parere ai de clocitoare? S-ar putea sa fie buna....cred. Dar cantitatea de tutun fermentata va fi mai mica. Si nu are umiditatea care e necesara

Modificat de corina (03-03-2011 11:25:05)


03-03-2011 11:16:11
   
Iullius
-
Mesaj Privat

Din: Iasi
Inregistrat: 19-02-2011
Postari: 42

australis a scris:

Zic io ,ia o clocitoare data viitoare,gasesti in jur de 1 mil,ai temperatura constanta 24 hrs si umezeala si aerisire,abia atunci vei putea scrie mai cu exactitate parerile si formulele.
Tutunul finalizat trebuie sa aiba umezeala in el altfel te rupe la git,luam de la sarbi varsat dar era cam uscat,greu de digerat
Acum sa nu uitam ca in timp ce vorbim cineva undeva prelucreaza tutunul cu niste facaturi de masini ,impacheteaza timbreaza si pe piata cu el,deci banuiesc ca prelucrarea tutunului nu cred ca este asa taboo.
De aia spuneam daca tot te chinui,gindeste mare

Nu vreau sa ma dau expert dar e total eronata varianta cu o clocitoare.O data ca nu ai temperatura optima si a doua problema e umiditatea crescuta la care trebuiesc supuse frunzele dar o umiditate care sa nu permita frunzelor sa acumuleze apa cat sa se scurga.Abureala abureala dar cu masura
Mai e si aspectul dimensiunii cutiei care presupun ca intr-o clocitoare ar fi imposibil sa insiri frunzele la lungimea lor normala si sa fie si aerisite printre ele iar daca le pui stiva una peste alta ai sa ai surpriza sa iti mucegaiasca.Deci cand nu ai aer intre frunze deloc si ai umezeala iti mucegaieste sigur.Inaltimea ideala a cutiei e de minim 1 metru cat sa va incapa frunzele pe verticala si sa aveti in partea de jos instalatia de incalzire si de aburi,sa nu fie nici foarte aproape de funze dar nici prea departe.Daca sunt prea aproape de sursa de aburi le opariti si iese un fel de iarba cu tenta de tutun vag,am testat si asta credeti-ma.
Ce spuneai tu sa ''gandesc mare'' nu imi doresc asta si am spus ca deja am avut oferte dar nu am chef sa ma uit pe geam tot timpul.Mie imi place sa experimentez,sa inventez,sa gasesc solutii in special la nevoile mele.Afaceri cu tutunul nu e bine sa faci daca nu esti un marte afacerist asa ca haideti sa continuam discutia la modul in care putem sa ne prelucram singuri tutunul pentru noi si atat.
Ce mai spuneai despre tutun ca te rupe in gat este adevarat doar daca il fumezi asa cum il iei de la uscat si daca incerci sa-l fumezi cand fermenteaza ca in rest dupa procesul asta de fermentare e perfect fumabil si nu iti sta in gat nimic.
Revin

Update 4-3-2011-Deja incep sa ma pricep la aromatizare incet incet ii dau de capat.Secretul dilutiei era la mama si anume in prepararea alcoolului inainte de a baga aromele.Am rugat-o sa-mi pregateasca din nou palinca,ca si cum ar fi de baut si surpriza,conteaza enorm in final.A pus niste zahar inainte cu apa ,apoi putina miere de albine,cafea proaspat facuta la expresor,si a pus pe foc pana a scazut putin apa din compozitie si a ramas un sirop de consistenta lichiorului,a durat cateva minute,vreo 10,apoi a luat de pe foc oala in care fierbea si a adaugat alcoolul,a amestecat si a lasat sa se raceasca iar cand era inca putin calduta a adaugat aromele.
Frunzele de tutun le scot din camera de fermentare si cam intr-o ora sunt bune de prelucrat adica de scos nervura principala de pe ele si taiate dupa preferintele fiecaruia apoi lasate la uscat bine pentru ca aromele cand sunt pulverizate pe tutun sa intre bine in el si framantat intre degete cateva secunde.Gasisesm pe un site chiar ieri cautand un aparat de taiat tutun o reteta pentru aromatizare in care spunea ca tutunul se lasa inchis intr-o cutie dupa ce este stropit cu arome cam 4 ore ca sa intre bine in el.Eu am avut in sfarsit rabdare si am lasat peste noapte tutunul aromatizat intr-o punguta iar dimineata l-am scos si l-am pus pe ziar pentru o uscare lenta.Miroare incredibl dar sper sa-si fi pastrat si taria ca am avut multe esecuri zilele astea in care imiiesea tutunul light si nu simteam mai nimic in fumul tras.Plus de asta eu mai greseam undeva si anume ca amestecam toate ingredientele la rece si nu iesea mai nimic decat un tutun slab aromatizat iar aromele nedefinite.
Si inca ceva daca puneti direct esentele din comert in tutun asa cum sunt ele puteti sa aruncati ''marfa'' ca nu este bun de fumat,e innecacios si va ramane ca o bila imensa in plamani.Am testat ieri asta si am aruncat tutunul respectiv.Practic am luat-o pas cu pas combinand solutiile ca sa stabilesc proportiile.
Diseara se pare ca am prima degustare in clubul piparilor din iasi unde am fost invitat.Sper sa fie ok.
Revin.

Update ora 9-30 tocmai ce am venit de la intalnirea piparilor din iasi la care am fost placut impresionat de tot ce era pe masa,tutunuri evident.Oameni relaxati in adevaratul sens al cuvantului.Bunul simt,amabilitatea au predominat pe tot parcursul serii.Am putut face comparatie intre ce avea fiecare si tutunul meu home made.Am ajuns la o concluzie si anume ca am de munca nu gluma daca vreau ceva bun.Ce am facut eu acum chiar e un carpati tunat,fumabil dar nu e calitativ.Cert e ca urmatoarea sarja voi cumpara tutun burley sa vad si cu ala ce iese.Acum am cumparat frunze de tutun virginia de cal 3 ca frunzele erau mari si am mari indoieli ca am sa scot ceva de calitate indiferent ce i-as face.Ramane in picioare metoda aplicata de mine pentru fermentare dar pentru aromatizare trebuie sa caut alte formule.e ok si ce am reusit eu dar vreau sa scot ceva cu adevarat bun nu doar fumabil pe timp de criza.Asta nu poate fi rau si ma va obliga sa caut formula perfecta pentru tratarea tutunului pana la faza in care va putea fi comparat cu ceva scump si bun.
Revin.

Modificat de Iullius (04-03-2011 21:40:45)


03-03-2011 14:45:50
   
colyalbaitz
Moderator
Mesaj Privat

Din: Constanta
Inregistrat: 26-12-2010
Postari: 180
Cei care fac astfel de tutunuri aromate mai pun si alte "condimente" si nu toate sunt naturale dar poate gasesti niste metode mai naturale sa ni le impartasesti si noua.

_______________________________________
Daca la o pipa ai o companie placuta si un tutun bun poti sa fumezi pipa si din 'lemn' de coaja de ou.

05-03-2011 23:11:15
   
Iullius
-
Mesaj Privat

Din: Iasi
Inregistrat: 19-02-2011
Postari: 42
Incerc.

Update 13-3-2011-Au trecut 3 saptamani de cand am lasat la  fermentat frunzele de tutun.Am scos astazi inca 30 de frunze pe care le-am taiat si uscat,e mare diferenta fata de acum o saptamana.A fumat si sotia mea o tigara curata si nu-i vedea sa creada ca nu mai pute a nimic de ''carpati'',cand spun curata adica nu erau bagate arome nimic in el ci pur si simplu dupa ce s-a uscat tutunul.Bineinteles ca m-a mancat undeva si am facut iarasi 3 teste pe tutun ) am bagat si la cuptor in final,in folie de aluminiu, cam 15-20 de minute pe 120 de grade sa vedem ce-o iesi mai tarziu dupa ce se usuca.
Asa ca o parere pot sa spun ca in fiecare saptamana se schimba ceva si pare ca e cam ca vinul ,cu cat e mai vechi cu atat e mai bun.Soiul asta de tutun si anume virginia pare din ce in ce mai interesant in procesul de fermentare.Din ce am tot fumat la el si inca fumez cred ca o reteta sanatoasa de fermentare se duce cam intr-o luna si e suficient asta daca vreti un tutun care sa nu puta deloc in incaperea in care fumati.
Ramane inca o problema nerezolvata si anume aromatizarea care tot imi da batai de cap dar in legatura cu asta am primit deja niste idei de la cineva,telefonic si am sa testez cat de curand cand fac rost de anumite ingrediente care nu se gasesc chiar la alimentara
Reteta va ramane secreta pentru ca nu-mi apartine si nici nu am primit ok-ul pentru a o divulga,poate doar daca intra el si o spune,dar macar sa vad daca iese.Persoana care m-a sunat imi vorbea din experienta personala legata de tutun si cateva teste reusite de el in legatura cu aromatizarea.
Pe net nu gasesti mai nimic decat niste informatii vagi rau.
Hai ca v-am plictisit si saptamana asta...revin cu noutati cand pot.Lucrez cam mult in perioada asta si de luni pana vineri sunt plecat din oras neputand face ''experimente'',doar in wekend ce mai reusesc.
Va tin la curent pa pa.

Update 8-35 pm  Aromatizare esuata cu succes facuta dupa ureche.Nu trebuia sa bag la cuptor de data asta.Frustrarile isi ocupa locuri fruntase in ''corasonu'' meu.Ramane saptamana viitoare sa testez reteta colegului de care aminteam mai sus,daca fac rost de ingrediente.
Revin.

Update 21-3-2011  Am terminat ''materia prima''.Ieri am prelucrat ultimele 25 de frunze ramase la fermentat si le-am pregatit pentru saptamana asta.Se pare ca am fumat impreuna cu sotia si o parte prin colegi 1 kg de frunze din care real a ramas cam 8-900 de grame maxim.Nervurile sunt cam 10-20% din gramajul frunzelor.De data asta pentru a nu strica transa pe saptamana asta am ales o aromatizare usoara pe baza de cafea,alcool,miere si o lingurita de menta toate insemnand cam 150 ml de solutie in final cu care am stropit tutunul taiat.Am uscat tutunul aseara si chiar am avut rabdarea sa-mi confectionez 100 buc tigari insemnand 5 pachete sa am pentru urmatoarele 5 zile,le-am bagat intr-o cutie printre care am presarat menta uscata.Dimineata am avut placuta surpriza sa constat ca tigarile sunt mai interesante decat cele care nu au avut parte de acest tratament.Cred ca pe viitor am sa incerc si acest gen de aromatizare in care am sa prelucrez tutunul curat in care ii bag prin stropire o solutie pe baza de alcool si miere in principiu,si sa-l las inchis intr-un recipient in care sa adaug aromele separat lasate peste noapte sau chiar mai multe zile.Observ ca tutunul ''trage'' aromele din jur extraordinar de bine si cu cat e lasat mai mult cu atat va fi mai aromat.Mierea e importanta in tutun pentru a pastra oarecum umiditatea tutunului si pentru a-i da si o aroma usoara.
Oricum intre timp am descoperit mai multe metode de aromatizare pe care am sa le incerc in timp si am sa va impartasesc rezultatele,cert e ca iese si deja nu mai pare o varianta de compromis pe timp de criza ci chiar incepe sa-mi si placa ce fumez.
In final formula ideala pentru fermentat ramane la o luna.E cel mai sigur si tutunul are cu totul alt gust decat la o saptamana sau doua.Tutunul nu mai pute,se poate fuma linistit,nu lasa ''urme'' pe gat si nici in camera in care fumati.
Mergeti linistiti pe aceasta varianta de fermentare dupa care va puteti juca cu aromatizarea dar daca tineti cont si de greselile mele veti avea un mic avantaj fata de mine ca sa nu va stricati recolta si nici nervii.
Succes celor care au de gand sa treaca prin aceleasi etape si dati-i cu tupeu inainte ca functioneaza 100%.
Cand vad cat s-a scumpit un pachet de tigari iar pe mine nu ma ajunge nici macar 2 lei in final imi creste inima cat un bostan.Ma tot intreaba colegii de serviciu cat ma ajunge pe mine sa fumez si cand le spun ii vad cum se crucesc si incearca sa inteleaga cum de ajung atat de ieftin.Pentru ei pare SF ce am facut eu si imi dau seama ca sunt foarte putini oamenii care ar incerca asa ceva care tine de imaginatie,dorinta de a experimenta si in final de inca un neuron in plus sa poti intelege tot procesul.Mi-au cerut multi colegi tigari sa fumeze de proba si nu s-a strambat niciunul iar in felul asta am testat practic ce le place si altora.Ce-i drept nu am ajuns inca sa spuna toti ca ce le-am dat lor e extraordinar de bun dar asta pentru ca nu am descoperit inca o formula de aromatizare puternica dar va veni si aia in curand.
Domnilor,revin cu noutati,cand le voi avea.

Update 22-3-2011  Surpriza,aromele intra frumos in tutun.Aseara am cumparat o esenta de vanilie cu care am stropit o bucata de bumbac pusa intr-o punguta si gaurita cu o scobitoare in cateva locuri pe care am asezat-o printre tigari iar in dimineata asta se simte vanilia usor si in fumul tras.Interesant si asta dupa numai 12 ore.Toate tigarile deja miros a vanilie si a menta ca am si presarat menta in punguta respectiva pe langa vanilie.Ideea mi-a venit cand un prieten mi-s spus ca isi baga intr-o tabachera tigari moldovenesti si isi cumparat cate o tigara de foi mica pe care o pune impreuna iar in cateva ore celelalte tigari deja au mirosul puternic impregnat si se simte si in fumul tras.Deci putem merge si pe aromatizare indirecta fara sa mai punem in tutun direct solutie.Uite ca descoperim metode noi,noi pentru mine cel putin.
Ne mai auzim. 

Modificat de Iullius (22-03-2011 05:40:50)


06-03-2011 09:38:32
   
Pagini:  1 2 3 4 5   Topic inchis /
Mergi la
Dezvoltat de 3X Media International
Gazduire Forumuri