Pipa Club Constanta FORUM INTERZIS PERSOANELOR SUB 18ANI
Forum al fumatorilor si colectionarilor de pipa din Romania. Interzis persoanelor sub 18 ani.
Lista Forumurilor Pe Tematici
Pipa Club Constanta FORUM INTERZIS PERSOANELOR SUB 18ANI | Reguli | Inregistrare | Login

POZE PIPA CLUB CONSTANTA FORUM INTERZIS PERSOANELOR SUB 18ANI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil sexy_andrea2006
Femeie
22 ani
Sibiu
cauta Barbat
22 - 48 ani
Pipa Club Constanta FORUM INTERZIS PERSOANELOR SUB 18ANI / Pipa si tutunul in traditia romaneasca / Tehnologia producerii tutunului, soiuri etc. Moderat de Dan, colyalbaitz, pintea
Autor
Mesaj Pagini:  1 2
enaa
-

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 6
Apa este intr-o tavita in care am bagat rezistenta  cu termostat de boiler . acum nu mai miroase asa urit  dar inca are miros

pus acum 12 ani
   
snacke
-

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 4
Iullius,
sunt uimit de rabdarea pe care ai avut-o si vreau sa stii ca nici profesioniostii nu tin secret retele doar atat ca nu au intrat pana acum aici sa te ajute. O sa-ti spun o metoda mai simpla de tratare doar atat ca o sa-ti dau reteta cu cantitati mari si o recalculezi tu la cantitatile dorite.
Dupa recoltare si uscare nu este nevoie de aceea fermentare cum ii ziceti voi aici.  Se taie petiolul (nervura din mijloc) si acelasi efect ca si la fermentare se poate optine prin fierbere timp de 25-30 min clocotind, in tot acest timp se amesteca cu o lingura de lemn. Conteaza cantitatea de apa utilizata, ex: 10 kg frunza(fara petiol) se fierbe in 100 l pentru tutun Virginia si 150 l pentru alte soiuri,  apa normala de robinet. Toata aceea duhoare de care povesteai in postari va ramane in apa si o sa ia si culoarea bruna dupa uscare. Dupa fierbere se stoarce, la cantitati mici se poate utiliza si sistemul din filmulet dar la cantitati mari poti folosi o presa de struguri, chiar daca una mai mica. Se usuca in camera la temperatura de 25-30 de grade de preferat cu ventilatie si aer uscat, pentru o uscare rapida.(cred ca nu este cazul sa spun ca trebuie desfacuta si intinsa in straturi subtiri)
Pentru aromatizare este necesar o noua fierbere dar de aceasta ca element de baza este ceaiul din frunza(uscata) de visin(50 g frunza visin uscata la 1 l apa si dupa preferinta se poate utiliza si vanilie, cacao, cafea(este foarte bun si zatul), frunza de dafin, scortisoara sau alte plante aromatizante. Retetele se pot face in functie de preferinta sau dupa gustul fiecaruia. Daca este necesar acest ceai se  strecoara dupa care se introduc frunzele de tutun(uscate dupa prima fierbere) si se lasa la fiert cateva minute 5-6 min. Nu este necasar cantitati mari de ceai doar atat sa acopere si se amesteca si de aceasta data cu lingura de lemn pentru a nu se prinde de fundul vasului. Vasele pentru fierbere trebuie sa fie din material inoxidabil sau emailat. Se storc dinou in acelasi sistem si se pun iarasi la uscat. Inainte de o uscare de 100% se taie si pentru a evita mugegairea si pentru mentinerea unei umiditati optime se pulverizeaza un amestec de: alcool rafinat(90-96 degrade) 50 ml, apa 50 ml si o lingurita de miere(acest amestec se omogenizeaza inainte de pulverizare). In timpul pulverizarii se amesteca pentru a fi pulverizata toata cantitatea de tutun. Daca este necesar sau pulverizarea a fost prea abundenta se lasa putin la uscat dupa care se pun pentru pastrare in pungi de polietilena inchise unde pot fi pastrate chiar si 12 luni.
Nu-ti promit ca o sa revin pe aici prea des pentru ati raspunde la eventuale intrebari deoarece nu prea am timp dar incerc sa mai revin.
Iti doresc succes si spor la treaba.

Modificat de snacke (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Ma simt obligat sa-ti raspund.Cand am zis ca am incercat in fel si chip sa prelucrez tutunul nu am glumit.Fierberea tutunului a fost prima gaselnita la care am apelat inaintea fermentarii si da-mi voie sa spun ca am facut-o sistematic.Am fiert cate 2-3 frunze 1 minut,2,3,4,5,6,10 minute si da-mi voie sa spun ca dupa primele 3 minute nu ramane nimic in frunza.Asta e o metoda foarte ''comoda'' de a prelucra tutunul pentru a-l fuma (dar nu prea mai ai ce fuma la el)sau mai rau,pentru a-l vinde.Tutunul nu numai ca scoate foarte putin fum dar nu se simte absolut nimic in fumul tras pentru ca nu mai e nimic acolo,totul dispare si ma refer in primul rand la nicotina.Tocmai ce am vorbit ieri cu un amic si imi spunea ca a cumparat niste tutun vrac de pe la cineva dar nu intelege de ce nu se simte absolut nimic atunci cand trage un fum si acum inteleg ca sunt destui care apeleaza la metoda de fierbere pentru a scoate pe piata tutunul cat mai repede si a scoate un profit dar problema e ca un client nu va cumpara un tutun slab de 2 ori din acelasi loc asta inseamna ca isi va pierde clientii garantat.
Probabil nu ai fermentat niciodata tutun ca sa vezi ce inseamna cu adevarat o fermentare si cum se modifica frunzele in perioada aia.
Cu tot respectul dar ceea ce imi spui tu e exact ca si cum mi-ai spune sa storc strugurii toamna si in tescovina ramasa sa torn apa multa ,sa amestec si sa-i bag la teasc mai apoi sa vand zeama aia ca si cum ar fi vin.
Imi pare rau ca trebuie sa-ti dau eu vestea proasta si anume ca ceea ce ai descris tu mai devreme nu inseamna decat o metoda ''ieftina,comoda'',o pacaleala pentru a vinde un tutun cat mai repede.Acei ''mari fabricanti,profesionisti'' cum le-ai spus tu nu sunt decat niste oportunisti care merg pe ideea: Cum sa vand mai repede cantitatea asta de tutun si sa scot un profit mare?
Ca sa intelegi ce inseamna cu adevarat cuvantul ''fermentare'' trebuie sa studiezi putin alchimia.In procesul de fermentare continutul frunzelor de modifica pe cand prin fierbere nu faci decat sa scoti afara tot.Stau si ma gandesc daca eu in 3 minute nu ramaneam cu nimic in frunza si nu simteam decat aer de munte si atat daramite in 20-30 de minute de fierbere oare ce mai ramane?Daca nu eram in tema cu astfel de metode poate iti dadeam dreptate dar sorry.
Ms oricum pentru postarea ta,asta ma face si mai fericit.
Referitor la aromatizare iarasi vreau sa te contrazic pentru ca la 100 ml de solutie nu ai sa reusesti nici macar la 1 kg de tutun sa rezolvi nimic decat sa se simta la miros,placut dar atat.
Eu cand zic aromatizare ma refer in primul rand la fumul tras in plamani care este aromatizat iar asta nu se poate decat cu aproximativ 500 ml de solutie la kg de tutun si trebuie sa fie foarte umed ca sa amesteci bine sa intre in tutun aromele in timp,cateva ore bune sau chiar cateva zile si uscate foarte incet.
Ce sa-ti mai zic decat succes!
P.S. Profesionistii chiar isi tin retetele secrete,crede-ma.


pus acum 12 ani
   
snacke
-

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 4
Salut,

Iti raspund nu pentru a te contrazice ci doar pentru a explica ce-a ce nu ai inteles sau nu m-am facut eu probabil bine inteles. Cand am zis de profesionisti ma refeream la cei care fac asta ca si profesie, fac din asta un profit si automat este vorba despre cantitati mari de prelucrat. In acest aspect este inclus si studiul de piata, sau mai exact tipul de tigari care se vinde in proportie mai mare. Tipul de tigarete cel mai bine vandut (80%) sunt cele slabe si din acest motiv am dat reteta pentru acestea. Este foarte adevarat ca se mai cauta si tigari tari, in special fumatorii pasionati. (pentru tigari mai tari se scurteaza intradevar timpul de fierbere) In legatura cu aromatizarea am dat cantitati pentru amestec nu si pentru cantitatea de tratat, normal ca se va prelucra cantitatea necesara in functie de cat are nevoie fiecare. La fel am mentionat doar ce se poate folosi pentru aromatizare iar cantitatile le va utiliza fiecare dupa preferinte. Am precizat si faptul ca esti de invidiat datorita meticulozitatii cu care lucrezi dar revin iarasi, cei care produc cantitati mari pentru comercializare nu vor avea timpul necesar pentru aceasta. Chiar daca ar face, pretul de vanzare ar fi prea mare si nu se mai vand, sau se vand cantitati mult mai mici. In postarile anterioare erau si interesati de o metoda mai rapida de prelucrare. La un moment dat ai mentionat un pret mic la care ai reusit sa ajungi dar in mod sigur nu ai luat in calcul si timpul, curentul consumat, materialele utilizate, utilajele folosite care din pacate si acestea costa bani. Lucrarile pe care le-ai facut tu in mod sigur ti-a luat foarte mult timp si ai utilizat si materiale sau utilaje.
As dori sa mai mentionez aici inca un aspect pe care ar trebui sa-l ia in calcul fumatorii. Si eu sunt fumator, chiar cu multa vechime. Nu sunt nici pro dar nici contra fumatului dar prin fierbere se extrage cea mai mare parte din substantele cele mai nocive si care produc bolile bine cunoscute specifice fumatorilor. Nu cred ca ar trebui sa trecem atat de usor peste acest aspect mai ales daca vrem sa ne gandim ce se va intampla cu organismul nostru dupa multi ani de fumat. Din pacate unele metode de prelucrare sau chimizare a tutunului sunt cele mai daunatoare organismului, mai daunator decat fumul propriu zis. Mi-ar placea sa te gandesti in perioada de tratare pe care o folosesti tu (10 -14 zile) si la temperatura indicata de tine (50 -55 de grade), cate bacterii se dezvolta pe frunza si ce substante reziduale produc acestea prin ardere si sunt inhalate  in plamani. Este unul din motivele care a dus la utilizarea pe scara mai mica a acestui sistem si inlocuirea lui cu fierberea. Probabil ca in primi ani de fumat nu te gandesti la asa ceva dar dupa 10-15 de ani incepi sa simti consecintele si este de recomandat daca tot fumezi sa fumezi ceva mai slab si cu mai putine riscuri. Multi se gandesc la asta si de aici si procentul de 80% pentru tigarile slabe.
Inca odata mult succes si mult mult spor la treaba.

Modificat de snacke (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Eu iti spuneam ca prin fierbere nu ramane nimic in frunza deci nu  mai ai ce fuma asta insemnand ca nu mai vorbim despre fumat aici ci despre cum sa ne pacalim ca fumam si atat.Fii sincer cu tine in primul rand si spune daca simti ceva intr-o tigara facuta din frunze fierte.Eu am testat asta,am mai spus si nu se simte absolut nimic.Metoda de fierbere nu este nicidecum una indistriala ci una complet artizanala inventata probabil de romanii care vor sa-si vanda tutunul.In industria tutunului tot ce este bagat in tigari este in prealabil fermentat.Nimic din ce se baga in tigari nu este fiert.Nu stiu de unde ti-a venit ideea ca tutunul este fiert in marile fabrici dar este o informatie complet eronata crede-ma.am stat de vorba cu cineva care a lucrat in industria asta si nu a auzit niciodata de asa ceva.Repet,este o gaselnita a vanzatorilor de tutun de pe okazii asta,crede-ma,care nu au timp pentru fermentare.Tutunul astfel rezultat ar trebui sa se numeasca ''ultra mega super mini light'' ca nu se simte nimic la fumat,pur si simplu tragi din tigara fara nici o noima.
Fabricile de tutun primesc tutun gata fermentat permanent deci nu e problema lor cine si in cat timp fermenteaza tutunul,aia fiind problema cultivatorului.
Bacteriile de care spui tu ca se dezvolta in timpul fermentarii inseamna alchimie curata si inseamna transformarea tutunului in ceva bun de fumat care oricum dauneaza sanatatii dar asta inseamna sa fumezi.(gandeste-te la branza cu mucegai care desi are culturi de mucegai atent monitorizate este totusi una din cele mai scumpe si delicioasa produse din gama aia de pe piata)
Cu respect!


pus acum 12 ani
   
snacke
-

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 4
Ok,
Am inteles, fiecare are dreptul sa aleaga ce fumeaza. Iar daca ai ajuns sa amesteci tutunul cu branza este si mai clar. Important este ca cei care citesc sa fie constienti care varianta aleg si riscurile pe care le ia in calcul.
O seara placuta.


pus acum 12 ani
   
zavalita
-

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 5

snacke a scris:

Ok,
Am inteles, fiecare are dreptul sa aleaga ce fumeaza. Iar daca ai ajuns sa amesteci tutunul cu branza este si mai clar. Important este ca cei care citesc sa fie constienti care varianta aleg si riscurile pe care le ia in calcul.
O seara placuta.


Prin fierbere iarba isi pierde si aroma, pe langa amoniac si substantele albuminoide (care ii dau putoarea), ca atare, nu prea are sens metoda ta
Baietii din tarile mai calde si umede (ii ajuta si clima, vezi bine) se multumesc sa-l lase la invechit cativa ani, dupa care il ruleaza,  mai invechesc cateva luni produsul finit si-l vand dupa aceea cu bani buni, laudandu-se ai naibii cu produse fara adaos de arome . El totusi are gust si aroma de : cacao, ciocolata, chestii lemnoase,fructe de padure, portocale amare si lista continua.
End userii il mai tin cateva saptamani in humidoare, dupa care il consuma efectiv.
Bag eu de seama ca ingredientul de baza este Timpul


pus acum 12 ani
   
snacke
-

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 4
Am inteles esenta si nu este cazul sa mai facem polemica din acest caz. Repet: fiecare dintre noi are dreptul sa aleaga cu ce fel de tutun isi distruge sanatatea. Eu prefer sa fumez o tigara slaba, fara amoniac si exces de nicotina si chiar gudron, ca sa nu mai vorbesc de cele pe care le-am descris in topic. Cei care aleg sa o faca sa nu planga mai tarziu cand o sa apara primele semne ca plamanii sunt terminati si asta doar pentru ca au pierdut timpul sa prepare o tigara mai nociva decat este necesar. Aroma o fac dupa bunul plac cu plantele descrise si pentru mine este ok.
Am inceput aceasta discutie deoarece consider ca ar fi bine sa stie toti cei care citesc acest forum ce riscuri isi asuma folosind acea metoda. Am vazut ca are multi adepti si este pacat de plamanii lor. "Dar, sunt ai LOR si fac cu ei ce vor". Tratamentul prin fermentare este folosit in special pentru tutunul de pipa si cel pentru trabucuri(si acolo se utilizeaza intradevar si sistemul de umidificare, etc), dar sa nu uitam ca acele fumuri nu se trag in piept cu atata pofta cum descrie Iullius.
Oricum pentru cei care opteaza sa traiasca momentul le doresc "Pofta buna".


pus acum 12 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Eu apreciez oricum postarile tale snacke.Ai prezentat o forma de tratare a frunzelor de tutun chiar daca produsul final este echivalentul tigarii electronice.Este si asta o metoda si nu te contrazic la modul in care pui problema.Din pacate nu stiu pe nimeni care sa isi doreasca sa fumeze tutun din care nu iese nimic dar probabil ca sunt din categoria celor care vor sa se lase de fumat si pot opta pentru un astfel de tutun tratat cum ai explicat tu si nu e rau la o adica.Varianta ta ramane valabila pentru astfel de persoane.Multumim pentru reteta impartasita pe forum si te mai asteptam cu alte noutati in cazul in care vei dori sa mai postezi.
O zi placuta!


pus acum 12 ani
   
enaa
-

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 6
  sunt un om mai in virsta  si fumez  de la 18 ani . Cu criza asta  din pensie nu mai pot permite sa-mi iau tigari asa scumpe . Am plantat in gradina vre-o 50 de fire de tutun  Am cules deja  niste frunze si incerc sa fac un tutun fumabil  . Am incercat cu metoda fermentat cu aburi . Am incercat cu tutun fiert in ceai. Am incercat cu frunze netezite si tinute intre scanduri .Nu am avut rabdare la nici o metoda sa astept  2-3 saptamani . dar am fumat  din fiecare cateva tigari facute in foi de tigara cu filtru Dupa gustul meu  cea mai fumabila a fost cea fermentat in aburi amestecat cu tutun AUSTIN jumi juma  ptr ca are aroma foarte evidentiata. Am invatat mult de pe acest forum .Va multumesc!

pus acum 12 ani
   
Stefan
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1325
Dragi membrii. Va atrag atentia ca acesta este un forum pentru fumatorii de pipa si trabuc iar i acest se discuta despre tehnologia producerii tutunului si prelucrarea acestuia. Va rugam sa incercati pe cat posibil sa evitati discutiile despre tutunul de rulat tigarete. Va multumim.

_______________________________________
"Daca in rai nu se fumeaza (pipa si) trabuc, eu nu intru acolo"
… spunea Mark Twain

pus acum 12 ani
   
cighirin
-

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 3
Am urmarit cu interes postarile de aici o vreme dupa care am incercat si eu sa aduc un tutun brut virginia la stadiul de fumabil. Am inceput cu o cutie de polistiren similara cu cea a lui Iullius am asteptat am verificat am fumat. rezultatul cel mai bun fara combinatii cu tutun din comert dezastruos plugaru filtrat. Am incercat apoi sa reinventez eu apa calda fiert apoi fiert in abur si altele rezultatul nimic. Am trecut la o alta etapa mai apoi am inceput sa intreb la unul si la altul multi de pe forum. Am incercat variante de aromatizare etc dupa sfaturile primite rezultatul asemanator cu plugarul filtrat dar cu  un iz de ciocolata, cafea sau vanilie(aromatizarea). Dupa toate astea am zis sa intreb un profesionist. in localitatea mea de domiciliu(Urziceni) a fuctionat pana in urma cu ceva ani o fabrica unde tutunul era pregatit pentru fabricile de tigarete. am gasit prin cunostinte pe omul care lucrase ani buni la fabrica mentionata un inginer meserias acum la pensie. I-am povestit de incercarile mele si a ras in hohote si a spus ca pe drumul pe carte vreau eu sa ma duc el s-a intors deja.  Mi-a explicat anumite tehnici sa fermentez rapid tutunul si cum sa iasa un tutun fumabil dar este destul de greu si implica anumite cunostinte si banuti iar eu unul cred ca nu ma apuc de asa ceva. O sa urmaresc in continuare postarile voastre si va urez "succesuri"

pus acum 12 ani
   
Iullius
-

Din: Iasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Are legatura cu fermentarea tutunului intr-un cazan sub presiune cumva ce ai auzit de la nenea ala?

pus acum 12 ani
   
cighirin
-

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 3
Primul lucru de luat in calcul este solul unde a crescut si anumite elemente chimice care le re acesta dupa care urmeaza clasarea tutunului. In functie de calitate si de soi fermentarea este diferita.Depinde de ce vrei sa faci cu el (tigarete tigari de foi tutun de pipa) la fel procedeul de fermentare este diferit. Dupa fermentare tutunul nu poate fi folosit dirrect mai trece prin niste etape in fabrica in conditii controlate de umiditate si temperatura dura 48 de ore.  Si modul in care este taiat are influenta asupra fumului.La fel si calitatea foitei si a tubului daca vrei pt tigarete . Eu nu am fost convins si am bagat tutun de kent intr-un tub gol si este o diferenta de la cer la pamant. Cat despre fermentare ar merge cu ceva asemanator cu ce am incercat noi pe aici dar tot asa are etape nu il poti baga acolo si in 4 saptamani sa-l scoti. Trebuiesc urmate niste etape:-pregatirea tutunului adus la o anumita umiditate si temperatura
         - prima etapa de fermentare in care umezeala si temperatura sunt mai mici si se                      cresc pana la valorile care sunt necesare in etapa urmatoare
         - etapa propriu zisa de fermentare cand tutunul estee pastrat la umezeala si temperatura constanta
        -ultima etapa cand din nou atat temperatura cat si umezeala sunt reduse treptat
Asta ar fi fermentarea in mare pe care cu ce gasesti prin casa poti sa o faci sunt si metode mai academice in care timpul de asteptare este mult mai mic.
        Sper ca postul meu nu supara pe nimeni si poate fi folositor si fumatorilor de pipa sau trabuc. in cazul in care cu aceste discutii creez neplaceri am sa ma opresc aici.


pus acum 12 ani
   
pintea
Moderator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 234
Domnilor daca dumneavoastra ignorati in continuare rugamintile noastre , impreuna cu colegii am hotarat inchiderea acestui topic , consideram  ca discutiile de pe acest topic au ajuns intr-un punct care nu mai coincide cu esenta topicului.
Va avertizez: deschiderea altui topic pe aceasta tema duce la suspendarea contului pe acest forum pe o perioada nedeterminata !


_______________________________________
Ma pipe et ma femme _Je le proclame_Sont des bojoux_Dont je suis fou!!!

pus acum 12 ani
   
Pagini:  1 2  

Mergi la