Molia
**
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 208
|
|
Ne bucura mult sosirea oricarui nou membru in comunitatea restransa a piparilor. Iti uram bun venit printre noi si fum rece!
Daca poti trece peste inhibitiile obisnuite ale fetelor din breasla destul cat sa ajungi la una din intalnirile Pipa Club Bucuresti (PCB), vei gasi acolo cate 15 oameni adunati cu scopul principal de a se educa reciproc si a schimba experiente referitoare la consumarea tutunului in pipa. Intalnirile sunt anuntate aici: cu aproximativ o saptamana inainte. Nu ne sunt straine indoielile fetelor privind accesul lor la o comunitate predominant masculina. In Constanta, sotiile care s-au lasat corupte de piparii din cele doua cluburi si-au organizat propriul lor club. In Bucuresti, in 3 ani de existenta a clubului cate doua fete pe an si-au exprimat interesul si rezervele fata de intalnirile periodice ale membrilor, pana cand acum doua luni ni s-a alaturat cu un entuziasm ce il rivalizeaza pe al oricarui alt pipar Rodica Turliu ( ), rupand aceasta bariera iluzorie. Esti asteptata pe forumul nostru si la intalnirile noastre oricand esti dispusa sa ni te alaturi. Ideal ar fi ca participantii la intalnirile din viata reala sa isi anunte anterior prezenta pe forum pentru orientarea privind numarul aproximativ de locuri de rezervat, insa nu insistam asupra acestui aspect, bucurandu-ne frecvent de indivizi, de multe ori noi, care decid in ultima secunda sa apara.
Privind intrebarile tale:
1. Ce tutun imi recomandati? Am experimentat un Amphora Full Aroma, e placut mai ales la miros (asta e minunea pipei) imi recomandati (si) altceva? - Daca vrei tot mirosuri dulci (tutunuri aromate), de pe piata romaneasca poti incerca gama Peterson (exceptie Irish Flake, Irish Oak, Perfect Plug si Old Dublin, care sunt la fel de bune calitativ, insa ceva mai sobre). La intalnirile membrilor ai ocazia sa probezi peste 40 de blenduri diferite. Recomand sa ai o pipa, ideal de dimensiuni mai mici, pe care sa nu o lasi sa formeze turta (cureti incluziv vatra dupa fiecare fumata) preferabil din meerschaum sau morta (nu necesita turta) dedicata degustarilor.
2. Cum umplu pipa corect? Am fumat deja o pipa si la un moment dat am simtit un gust neplacut - presupun ca fie nu am pus cantitatea corecta de tutun (fie prea mult, fie prea putin), fie nu am fumat corect. - Cantitatea de tutun e improbabil sa fi fost principala problema. Daca gustul a fost acru sau puternic amarui, problema a fost umiditatea. Ai fumat prea repede sau pipa e facuta dintr-un lemn de calitate inferioara. Daca e prima fumata pentru pipa respectiva, condensul e normal, existand pe traseu particule de praf pe care sa se formeze. Foloseste cu incredere perii de pipa si in timpul fumatei. Daca gustul a fost iute, tutunul era prea uscat. Un disc demachiant introdus intr-un recipient etans (a se citi punga ziplock sau borcan de muraturi) imbibat cu apa, asezat astfel incat sa nu atinga tutunul din acel recipient rezolva problema. Daca gustul (de obicei sarat sau amarui) persista si dupa incheierea fumatei, recomand periajul dintilor, cafeaua, patrunjelul sau, ideal din punctul meu de vedere, ceaiul. Acestea cresc Ph-ul spre neutru, scazand conflictul intre saliva acida si nicotina bazica. Mai sunt motive si alterari posibile, insa momentan nu mi le inchipui. -Fumat corect este cel in regimul de concurs de fumare lenta. Aceasta activitate e prea rigida pentru a fi placuta. Fumatul corect este cel care produce placere si il inveti in timp. Recomand metoda "3x" pentru tutunuri uscate (care se sfarama) si metoda "Frank" pentru tutunuri la umiditate optima (elasticitate maxima) sau peste (care raman turtite dupa apasare). Metoda 3x: umpli pipa cu tutun lejer, bati in lateral, iei un smoc de tutun, il indesi peste, iei inca un smoc de tutun, il indesi peste anterioarele doua. Tutunul trebuie indesat incat tirajul sa fie asemanator sorbirii apei prin pai. Metoda Frank: umpli pipa cu tutun lejer, bati in lateral (astfel tutunul se asaza vertical, lejer), iei un smoc mare de tutun, il asezi deasupra vetrei si il masezi dinspre exterior spre centru, formand un dop de tutun in partea superioara a vetrei, din care rupi si indepartezi excesul (ce se ridica peste buza pipei). Mie mi-a luat un plic de Amphora Full Aroma pana sa invat sa fumez pipa. La intalnirile PCB vei avea ocazia sa studiezi in direct, de aproape, impachetarea a cate 50 de pipe. Fiecare fumator si-a dezvoltat propria metoda. Eu unul prefer Frank.
3. Pipa se curata dupa fiecare utilizare? -DA. Si ocazional se mai curata cu perii (sau ideal cu discuri demachiante) imbibate in alcool neutru (vodka foarte tare sau alcool tehnic, care nu lasa mirosuri) shankul, tenonul, canalul vatra-shank si eventual mustiucul. Recomand sa faci asta cat mai des. La o pipa de calitate eu unul simt nevoia sa fac asta o data la 40 de fumate. La o pipa mai slaba, o data la 10 fumate. Daca ai acces la o retorta cu alcool, umplerea vetrei cu vata si fixarea mustiucului la aceasta retorta astfel incat condensul din vatra sa se scurga inapoi in retorta e o curatare neperiodica (50+fumate) mult mai eficienta. Recomand accesul la un chimist pe langa retorta. E vorba totusi de lucru cu vapori de alcool langa o sursa de foc. -La schimbarea tipului de tutun fumat in pipa respectiva. [Asta poate insemna aroma diferita sau trecere la (blenduri cu) latakia sau (blenduri) virginia(-perique)] recomand Metoda Profesorului (umplerea bolului cu vata sau sare, picurarea de alcool pana la saturare, asteptare timp de 24 de ore si curatarea vetei/sarii urmata de subtierea turtei (depozitului de gudron ce se formeaza pe vatra) cat mai aproape de zero.
4. Inteleg ca tutunul nu se inhaleaza, corect? Mi-ar prinde bine experienta fostilor fumatori, care se stie, trebuie sa traga adaaaaanc in piept. Cum scapi de acest obicei nabadaios, pentru ca eu am inhalat vreo cateva fumuri din pipa? -Continutul de nicotina al tutunului de pipa e neglijabil (exceptie Irish Flake), fumul e ceva mai umed si mai incarcat cu gudron. Nu e satisfacator. Majoritatea piparilor scapa cate un fum in piept. Principalele exceptii sunt cei care nu au fumat tigarete si cei care inca le mai fumeaza (Printre cei din urma se numara si umilul autor al acestui mesaj, fumator de pipa de 3 ani. Consider ca unicul punct comun al acestor activitati e buruiana cere ofera placere. Placerea difera)
5. Cate pipe fumati zilnic? Exista vreo recomandare? -Recomand sa fumezi fiecare pipa cel mult odata pe zi, ideal chiar o data la o saptamana, pentru a te bucura de un fum uscat. Fumez intre 12 ore pe zi si o pipa la doua saptamani, in functie de timp, finante, mediu si dispozitie.
6. Tutunul trebuie lasat la uscat. Exista vreo metoda prin care sa imi dau seama ca suficient e uscat? (inteleg ca nici prea uscat nu e bine). -E bun cat de uscat il preferi. Aromatele pot parea acre cand ard umed asa ce le prefer mai uscate. Latakia devine amara cand e prea uscata, asa ca o prefer umeda. Virginia e ingredientul predominant in peste 90% din tutunurile de pe piata, asa ca ofera o baza de comparatie. Recomand fumarea virginiei la elasticitate maxima. Incearca asa, dupa care adaptezi pe rand la tutunurile favorite tehnica de fumat (uscare, impachetare, ritm, cantitate, vatra larga versus ingusta, etc.)
7. Ustensila cu trei capete (stiu ca o sa radeti aici): un capat foloseste la presarea tutunului, cel ca o ligurita foloseste la curatat? Al treilea, la ce foloseste? -Companionul de pipa, mult mai popular si mai comod cunoscut sub numele de futac (fara suparare, majoratul fiind o conditie a inscrierii in comunitatile fumatorilor, nu rad ci ma intreb cum de un adult evita acest cuvant), se numea pe vremuri cui de pipa si consta intr-un cui de potcovit, ideal supradimensionat. In cazuri de indesare sau infundare nerezolvabila cu o simpla perie, desfaci pipa, indesi cuiul si deblochezi firul de tutun buclucas sau faci loc pentru un flux de aer decent. De asemenea, cenusa nu o sa cada din pipa de buna voie, asa ca ea poate fi fragmentata cu ajutorul cuiului de pipa. Lingurita este de obicei ascutita si folosita in cazuri extreme la subtierea turtei. Recomand insistent un set de reamere dedicat acestui scop! Costa sub 10 euro. Il vei folosi odata la cateva zeci de fumate. Pipele pot fi aduse spre curatare la intalniri, conditia fiind sa ne anunti sa aducem reamer de acasa.
8. Am citit despre turta, am inteles ce este - va rog sa ma corectati daca gresesc, un fel de "protectie" a peretilor calumetului care se formeaza dupa prima pipa - pe de alta parte inteleg ca sunt pipe care vin deja cu aceasta protectie. A mea nu pare sa aiba asa ceva, nu stiu nici cum o pot forma si nici cum o pot prezerva. -Turta se formeaza prin fumare completa intr-un ritm lent. Pipele "precarbonate" nu au un gust foarte bun si formeaza mai greu continuarea turtei. Teoria e lunga si dezbaterile sunt aprige. Holbeaza-te la cat mai multe pipe si vei deduce cum fumeaza fiecare om. Briarul arde relativ greu si are o aroma dulce-iute necaracteristica tutunului. Daca identifici aceasta aroma, adu pipa la un examen ginecologic. Ne holbam in gaura ei si venim cu diagnostic si idei de depanare.
9. Nu am gasit un "manual de utilizare" care sa explice componentele pipei, mi-e clar ca vatra este calumetul, insa in rest... - Nici nu exista asa ceva in limba romana. Am scris cateva articole pe forumul bucurestean pe tema asta. Vei gasi dezbateri punctuale pe ambele forumuri, acoperind, fiecare in parte, peste 90% din informatiile necesare chiar celor mai experimentati pipari. Noi ne adunam de 3 ani si inca mai invatam noutati. -Calumet este pipa amerindiana din catlinit (un fel de gresie) -Vatra e camera de combustie -Bol e lemnul din jurul vetrei. Ocazional termenul se refera si la vatra sau la cantitatea de tutun care intra in vatra. -Shank e prelungirea bolului inspre mustiuc. Ocazional desemneaza si mortisa. -Mortisa e gaura shankului in care intra mustiucul. -Mustiuc e partea din polimeri. -Tenon e partea mustiucului care intra in mortisa. -Buza e oricare din capetele unei pipe asamblate (una a mustiucului, una a vetrei)
10. Pipa mea (va rog sa imi spuneti daca e de jucarie ) are un filtru metalic si foloseste cristale (nu Swarovski ). Cristalul trebuie inlocuit la fiecare pipa fumata? -Filtrul metalic mai mult incurca, ingreunand curatarea si facilitand condensul. Tehnic se numeste racitor. Noi suntem rautaciosi si ii spunem condensor. Daca bolul nu se infileteaza in jurul acestui racitor, poti sa incerci sa il desurubezi dupa tinerea mustiucului cateva ore la congelator. Cristalele sunt silicati si au rolul de a absorbi excesul de umiditate. Odata folosite sunt saturate, prin urmare bune de aruncat. Presupun ca sunt cele de forme si dimensiuni neregulate, de asezat pe fundul vetrei. Asemenea cristale gasesti de vanzare in magazinele de specialitate (vezi pe forumul bucurestean lista cu magazine locale, nationale si internationale) sau ca accesoriu la electronice si vestimentare (pungile de bilute mici din cutiile de pantofi) sau poti sa le inlocuiesti cu boabe de orez (care sunt tot mici). Folosind alternativele diminutive ale acestor cristale risti infundarea canalului de fum.
Later edit: Scuzele mele pentru intarziere. Citesc pe diagonala acest forum cam odata pe luna in absenta evenimentelor ce ne ofera scuza sa impartasim experienta fumatului de pipa impreuna.
Modificat de Molia (acum 13 ani)
_______________________________________ "I believe that pipe smoking contributes to a somewhat calm and objective judgment in all human affairs." - Albert Einstein
|
|