Pipa Club Constanta FORUM INTERZIS PERSOANELOR SUB 18ANI
Forum al fumatorilor si colectionarilor de pipa din Romania. Interzis persoanelor sub 18 ani.
Lista Forumurilor Pe Tematici
Pipa Club Constanta FORUM INTERZIS PERSOANELOR SUB 18ANI | Reguli | Inregistrare | Login

POZE PIPA CLUB CONSTANTA FORUM INTERZIS PERSOANELOR SUB 18ANI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
crazy_hell_angel pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Gorj
cauta Barbat
25 - 53 ani
Pipa Club Constanta FORUM INTERZIS PERSOANELOR SUB 18ANI / Pipele voastre / cum sa cumperi o pipa Moderat de Dan, colyalbaitz, pintea
Autor
Mesaj Pagini: 1
costintudor
***

Din: constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 304
Cum sa cumperi o pipa de Richard Hacker Carleton
Cu ceva timp in urma plecand intr-o calatorie impreuna cu un prieten de-al meu acesta isi uita geanta cu pipe acasa ceea ce este desigur un mare pacat dar se poate intampla.Ceea ce e de nescuzat a fost reactia lui :Sa cautam un magazine de pipe sa-mi cumpar ceva!
Sigur ca pe moment l-am inteles dar ceea ce nu am inteles a fost graba cu care a intrat in magazine a cumparat prima pipa pe care a vazut-o si a iesit in mai putin de 5 minute surprinzator pentru cineva care isi allege pipele cu multa grija. Pentru mine alegerea unei pipe se aseamana cu alegerea unei masini sau cu achizitionarea unui costum. Nu te repezi sa cumperi la primul impuls ,mai intai intrebi de cine e facuta pipa apoi ii studiezi lucratura si incerci sa-ti dai seama de calitatea obiectului. Nu trebuie sa te sperie pretul dar nici nu trebuie sa te lasi jefuit. Trbuie apoi sa realizezi daca pipa se potriveste standardului tau de viata. Cam acestea ar trebui sa fie criteriile in alegerea unei pipe. O scurta privire aruncata pe rafturile unui magazine ar trebui sa-ti spuna doua lucruri exista o multime de pipe si un larg spectru de preturi. Pentru a alege in mod obiectiv iata unele lucruri pe care ar trebui sa le stii.
Majoritatea pipelor sunt facute din briar – bulbul unei radacini de trandafir salbatic ce creste in zona mediteraneeana- un material dur rezistent la ardere.Briarul nu influenteaza gustul tutunului la fumat si datorita porozitatii sale fumul este relativ rece .Briarul vechi are o porozitate mai mare si este mai usor ambele attribute fiind foarte cautate de producatorii de pipe.Oricum briarul vechi si bine tratat ridica pretul unei pipe.In mod normal o pipa obisnuita se face dintr-un briar de maxim 25 de ani. Pipele scumpe se fac din briar vechi de peste 50 de ani unele briaruri avand si 250 de ani.De remarcat este faptul ca pipele facute din esente moi precum lemnul de cires sau maslin nu sunt recomandate incepatorilor datorita rezistentei scazute la ardere.Pipele din spuma de mare sunt facute dintr-un  mineral magnesium silica extras in principal din Turcia regiunea Eskishehir . O trasatura unica a acestor pipe este modul cum se coloreaza in timp din cauza fumatului de la alb spre brun din nefericire pipele sunt extrem de fragile si trebuie manuite cu grija. Din aceste motive pipele de spuma sunt recomandate piparilor cu experienta.Pipele din cocean de porumb sunt extreme de ieftine datorita slabei rezistente la foc si din aceasta cauza rezistenta in timp e scazuta.Pipele de lut se incalzesc foarte tare si sunt extreme de fragile.
Briarul cunoaste trei moduri de  finisare  iar calitatea fiecareia se reflecta in pretul pipei. Cea mai scumpa este finisarea neteda (smooth) la care pot fi observate fibra lemnului si eventualele defecte ale materialului. Urmatoarea este finisarea sablata (sandbalating) care presupune tratamentul briarului cu un jet de graunte de nisip  bucati milimetrice de metal sau cioburi fine de sticla astfel incat partile cu defecte din lemn sunt indepartate.in urma acestui process rezulta o suprafata rugoasa cu o textura uniforma. Cand sablarea este bine facuta pe un briar de calitate pipele rezultate sunt extreme de atractive si mai ieftine decat cele cu suprafata neteda.Cea de-a treia metoda este rusticarea prin care lemnul este scobit cu unelte de metal pentru a crea o textura regulate.Unele sunt atat de bine lucrate incat dau impresia de sablare.Aceasta metoda nu trebuie confundata cu cioplitul pipelor din care rezulta obiecte cu figure antropomorfe sau de animale care pot fi utilizate eventual ca pipe souvenir. Indiferent de procesul de finisare ar fi bine sa stati deoparte de pipele lacuite din belsug ,care nu permite lemnului sa respire , deoarece rezultatul va duce la o pipa care fumeaza fierbinte .
Multi fumatori de prefera pipele netede datorita frumusetii si unicitatii lor.Briarul este prin excelenta un lemn fibros si datorita acestor fibre dau pipelor un caracter unic deoarece nu exista doua briaruri la fel.Exista trei categorii de fibre prima este cea numita “straight grain” (fibra dreapta) .Pipa prezinta un model vertical de fibre si este considerata drept regina pipelor si o provocare pentru orice pipier  in consecinta fiind extrem de scumpa. Adoua categorie este numita “birds eye”( ochi de pasare) lemnul este taiat transversal pe fibra dand pipei un aspect punctat.In fine ultima categorie este random grain (fibre dezordonate) sunt pipele cu fibre fara nici o simetrie fiind si cele mai ieftine .Ironic fibrele nu au ,de fapt, nici un efect in modul cum fumeaza o pipa ele fiind legate strict de aspectul estetic.Oricum este bine sa va feriti de pipele fara fibre crae au aspect patat (bald spot)
In ceea ce priveste forma pipelor ne rezumam sa consideram doua forme principale drepte (straight) si curbate (bent).Se spune ca pipele bent atarna mai bine in gura dar cele straight au un aer mai sofisticat.aici e o problema de gust asa ca fiecare trebuie sa-si cumpere forma pe care o considera potrivita.
Pipele sunt facute  manual sau cu scule mecanice bineinteles ca cele manufacturate sunt mai scumpe  dar pot fuma la fel de bine ambele pipe. Smecheria este sa stii ce vrei.Mai intai arunca o privire generala asupra pipei fi sigur ca stemul se potriveste in lulea.Apoi verifica peretii pipei daca sunt uniformi ca grosime iar vatra este chiar in centru.Daca peretele este mai subtire intr-o parte ai sanse ca pipa sa searda in locul respectiv iar peretele sa fie gaurit dupa cateva incercari.Este de preferat o pipa cu peretii grosi ca o asigurare impotriva acestui ghinion.Apoi ar trebui verificat canalul care patrunde in vatra  urmarind ca acesta sa penetreze exact pe fundul vetrei in acest fel fumatul se face complet nalasand tutun neconsumat pe fund.
Stemul sau mustiucul pipei e facut in principal din vulcani sau lucit.Vulcanitul poate avea efecte neplacute asupra dintilor dar formele fine ale stemului din acest material il fac preferat de multi fumatori.Vulcanitul este un material moale iar dintii se pot imprima destul de usor pe stem.O alta problema este aceea ca in timp vulcanitul se poate decolora dand pipei un aspect neplacut.Lucitul pe de alta parte este un material mai dur , dar si mai casant la socuri , are un aspect lucios si nu se pateaza in timp.La drept vorbind discutia despre materialul din care este facut stemul e pur academica in general daca gasiti o pipa potrivita materialul din care e facut stemul conteaza mai putin.
Vorbind despre branduri si tarile de origine Anglia ,din cauza traditiei indelungate ,este considerata capitala mondiala a fumatorilor de pipa .Dunhill este cosiderat varful de lance al producatorilor de pipe englezi un adevarat Rolls Royce al pipelor fiind desigue cel mai scump brand .Comoy este considerata o pipa buna la un pret rezonabil.Legendara Charatan care acum se produce in Franta este totusi o marca pur englezeasca.Ramanand in arhipelagul britanic merita sa remarcam pipele Peterson facute in Irlanda.
Daca Anglia e considerata capital mondiala a fumatorilor Franta poate fi numita capital mondiala  a producatorilor de pipa cu centrul la Saint Claude pentru ca aici sau creat numeroase forme si branduri de pipe.Desi au acest renume pipele frantuzesti sunt subevaluate pe piata asa ca ai ocazia sa iei o pipa buna la un pet modic.Varfurile industrei franceza sunt Butz Choquin si Chacom
Italienii sunt considerati ca fiind adevarati artisti in manufacturarea pipelor prin stilul elegant de prelucrare al briarului.Producatori ca Savinelli  si Brebia sunt foarte cunoscuti prin vanzarile masive in timp ce artizani ca Don Carlos ,Ser Jacopo, Castello sau Viprati produc adevarate opera de arta.
In nordul Europei se remarca danezii prin Stanwell dar si prin numerosii artizani care produc in general pipe extrem de scumpe si ne gandim aici la Chonowits ,Poul Winslow sau Eric Nording
Vorbind de preturi o intreebare justificata e cat de mult putem sa dam pe o pipa.Cele mai multe preturi pleaca de la 100 de dolari cam acesta e pretul pentru o pipa destul de buna.Un Dunhill poate pleca de la 300 de dolari si poate creste astronomic la cateva mii.Indiferent de calitate , finetea prelucrarii sau marca cel mai important e sa cumparam pipa pe care ne-o putem pemite.
Pentru a achizitiona o pipa buna la un pret modic se stie ca marii producatori scot pe piata unele pipe care au mici imperfectiuni care nu afecteaza calitatea fumatului.Aceste pipe se numesc second si sunt vandute in general sub alt nume si sunt substantial nai ieftine decat suratele lor “de firma”Italienii si danezii scot pe piata aceste seconduri Savinelli – Capitol, Ser Jacopo-Gepetto,Mastro de Paja – Calibano ori Stanwell- Danske Club.

Traducere din Pipes Tobacco Magazine


pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la